E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Prinsheerlijke taart

Deze Zweedse prinsessentaart is gevuld met een rabarbercompote en en banketbakkersroom met bloedsinaasappel.

Anne Fleur

Recept van
Anne Fleur

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 5 eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • Rasp van een 0,5 limoen
  • 0,25theelepel zout
  • 150 gram patentbloem

Rabarbercompote

  • 500 gram verse rabarber
  • 400 gram geleisuiker

Bloedsinaasappelroom

  • 250 milliliter volle melk
  • 250 milliliter bloedsinaasappelsap
  • 0,5 vanillestokje
  • 3 eieren
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 45 gram maïzena
  • 1 theelepel bloedsinaasappel smaakversterker

Mascarponeroom

  • 250 gram mascarpone
  • 125 milliliter slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 1 eetlepel kristalsuiker

Garnering

  • 750 gram marsepein (zonder kleur)
  • 150 gram roze marsepein
  • Lichtoranje kleurstof
  • Donkergroene kleurstof

Bereidingswijze

Door de gewaagde kleurcombinatie van de bekleding is Janny maar al te benieuwd naar de binnenkant van de taart. Vooral de room met bloedsinaasappel valt erg goed in de smaak bij de jury. Ook de rabarber erbij vindt Robèrt lekker. “Ik vind dat de smaken mooi bij elkaar passen”, zegt hij.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakpapier
  • Bakvorm (prinsessenbolvorm)
  • Garde
  • Zeef
  • Plasticfolie
  • Bakplaat
  • Bakrooster

Voorbereiding voor de prinsessentaart

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Biscuit

  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten op voeg geleidelijk 75 gram suiker toe.
  • Klop in een andere kom de eidooiers met 75 gram suiker, limoenrasp en een snuf zout tot een luchtige massa.
  • Maak een kwart van de opgeklopte eiwitten familie met het eidooiersmengsel.
  • Spatel de rest van het eidooiermengsel daarna zo rustig mogelijk door de rest van het eiwit.
  • Zeef de bloem boven het mengsel en spatel er voorzichtig doorheen. 
  • Schep het beslag in de prinsessenbolvorm en bak in 20-23 minuten gaar. 
  • Haal de biscuit uit de oven en laat 5 minuten afkoelen in de vorm. 
  • Leg de biscuit daarna op een rooster.
  • Plaats de biscuit in de koeling wanneer het enigszins is afgekoeld.

Rabarbercompote

  • Kook de rabarber met een eetlepel water 15 minuten.
  • Voeg de geleisuiker toe en laat nog 5 minuten doorkoken.
  • Zet de compote even in de vriezer om af te koelen.

Bloedsinaasappelroom

  • Splits de eieren.
  • Verwarm 200 milliliter melk met vanille en bloedsinaasappelsap in een steelpan tot het bijna kookt.
  • Klop in een aparte kom de eidooiers, 50 milliliter melk, suiker en maïzena tot een papje.
  • Giet een beetje van het warme mengsel uit het steelpannetje bij het dooiermengsel om de eieren te tempereren.
  • Voeg dit mengsel bij de overige melk in de steelpan en blijf roeren tot de massa dik en lobbig wordt.
  • Kook de banketbakkersroom 2 minuten door en voeg een theelepel bloedsinaasappelsmaakstof toe.
  • Spreid de room uit over een klein bakplaatje, bedek met plasticfolie en plaats in de vriezer.

Mascarponeroom

  • Mix mascarpone, slagroom, merg van vanillestokje en suiker op een lage stand.
  • Mix het mengsel daarna stijf en zet koel weg.

Opbouw van de prinsessentaart

  • Snijd 2,5 centimeter van de boltaart af. Dit gebruik je later.
  • Snijd de rest van de taart in 3 lagen.
  • Bedek de onderste en middelste laag met bloedsinaasappelroom en kruisbessenjam.
  • Stapel de lagen op elkaar en smeer de taart af met de mascarponeroom.
  • Smeer op de bovenkant extra mascarponeroom, zodat de bol weer rond wordt.
  • Zet de taart even koel weg.
  • Kneed 700 gram marsepein met een paar druppels lichtoranje kleurstof.
  • Rol dun uit tot ongeveer 4 millimeter dikte. Gebruik poedersuiker om ervoor te zorgen dat het niet blijft plakken aan het aanrecht.
  • Bekleed de taart met de marsepein.
  • Kneed de overige marsepein met rode kleurstof voor de roosjes en de rode rand onderaan de bol.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.