E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zweedse midzomerzon taart

Deze Zweedse prinsessentaart heeft een krokante dacquoise bodem. Dit is een bodem op basis van eiwit en hazelnoten. De biscuitlagen zijn gevuld met een zwarte bessencoulis en een vlierbloesem-mascarponemousse.

Shai

Recept van
Shai

Taart
(5) reviews

Ingrediënten

Dacquoise

  • 3 eieren
  • 90 gram fijne suiker
  • 60 gram poedersuiker
  • 100 gram gemalen hazelnoten
  • Rasp van 1 citroen

Biscuit

  • 5 eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • 150 gram patentbloem
  • Snuf zout
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • Rasp van 1,5 citroen
  • 1 theelepel vanille-extract

Zwarte bessencoulis

  • 200 gram zwarte bessen
  • 60 gram kristalsuiker
  • 1,5 theelepel limoensap
  • 1,5 eetlepel vlierbloesemsiroop
  • 0,75 theelepel maïzena

Vlierbloesem-mascarponemousse

  • 3 blaadjes gelatine
  • 160 milliliter slagroom
  • 160 gram mascarpone
  • 40 gram kristalsuiker
  • 3 eetlepels vlierbloesemsiroop

Garnering

  • 400 gram witte marsepein
  • Groene kleurstof
  • 0,5 theelepel kardemompoeder (gezeefd)
  • Poedersuiker
  • Verse rode bessen/bosbessen
  • Eetbare bloemen
  • Bladgoud
  • Pareltjes

Bereidingswijze

Shai heeft zijn prinsessentaart de originele kleur gegeven. “Hij is heel krachtig van smaak en tegelijkertijd vind ik hem heel subtiel”, zegt Janny. Robèrt concludeert dat er mooie combinaties gemaakt zijn in deze taart.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Komvorm 20 centimeter diameter
  • Kleine kom voor halve bol
  • Spuitzakken
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Zeef
  • Garde

Dacqoise

  • Klop eiwitten stijf en voeg suiker toe.
  • Spatel poedersuiker, gemalen hazelnoten en citroenrasp door het opgeklopte eiwit.
  • Spuit of strijk een cirkel met een diameter van 20 centimeter op bakpapier.

Biscuit voor de prinsessentaart

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Klop eieren met suiker in ongeveer 8 minuten luchtig.
  • Spatel bloem, zout, bakpoeder, citroenrasp en vanille door het eiermengsel.
  • Verdeel het beslag over 2 komvormen.
  • Bak beide tegelijk 12-15 minuten in de oven.
  • Laat daarna afkoelen op een rek.

Zwarte bessencoulis

  • Verwarm de zwarte bessen met suiker, limoensap en vlierbloesemsiroop.
  • Voeg de maïzena toe en kook ongeveer 2 minuten.
  • Laat de coulis iets afkoelen.

Vlierbloem-mascarponemousse

  • Week de gelatine in een kom met koud water.
  • Klop de slagroom lobbig.
  • Meng de mascarpone met de suiker en de vlierbloesemsiroop.
  • Los de gelatine op in een klein beetje warm water en meng vervolgens met de mascarpone.
  • Spatel de slagroom erdoor.
  • Doe de mousse in een spuitzak en zet kort in de koeling.

Opbouw van de prinsessentaart

  • Kneed de marsepein met de kardemom en groene kleurstof.
  • Rol marsepein uit tot een dunne cirkel met een diameter van ongeveer 30 centimeter.
  • Bekleed de komvorm met plasticfolie.
  • Begin nu aan de opbouw van de taart en leg de halve bol biscuit in de kom als top van de taart.
  • Smeer daar een laag mousse op en leg daar de eerste laag biscuit op.
  • Smeer daar een laag coulis en mousse op en leg daar de tweede laag biscuit op.
  • Besmeer deze met mousse en leg daar als laatste de dacquoise bodem op.
  • Druk zacht aan en zet de taart 30 minuten in de vriezer.
  • Haal de taart daarna uit de vorm en verwijder de plasticfolie.
  • Bestrijk de bol met een dun laagje mousse.
  • Bekleed de taart met de marsepein en werk strak af.
  • Bestuif de de prinsessentaart met poedersuiker en versier met bloemen, bessen, bladgoud en pareltjes.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.