Terug

Saucaziatische nieuwjaarsbroodjes

Ellen gaat op de Aziatische tour met een Koreaanse bibimbap en een Japans misogehakt saucijzenbroodje. Ze maakt ze met sojasaus, chilivlokken, gember en knoflook en dat geeft een bijzonder smakelijk resultaat. Go Asian met de broodjes van Ellen!

Ellen

Recept van
Ellen

Goed te doen
(3) reviews

Ingrediënten

Bladerdeeg

  • 350 gram patentbloem (plus extra om te bestuiven)
  • 7 gram zout
  • 350 gram boter (koud)
  • 245 milliliter water
  • 2 eieren voor afstrijken

Japans pittig miso gehakt

  • 1 ei
  • 3 eetlepels panko broodkruim
  • 200 gram half om half gehakt
  • 40 gram miso pasta
  • 0.5 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 2 theelepels chili vlokken
  • 2 centimeter verse gember
  • 3 gram sesamzaad
  • 0.25 theelepel zwarte peperkorrels
  • 0.5 theelepel peper
  • 2 ansjovis filets

Koreaanse Bibimbap

  • 1 ei
  • 3 eetlepels panko broodkruim
  • 200 gram rundergehakt
  • 40 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 milliliter sojasaus
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 0.5 theelepel chili vlokken
  • 0.5 theelepel verse gember

Opbouw

  • 0.5 winterpeen
  • 0.5 komkommer
  • 3 eetlepels sesamzaad (garnering)

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Knoflookpers
  • Deegroller
  • Bakplaat
  • Hakmolen
  • Spuitzakken
  • Bakkwast
  • Liniaal
  • Ronde uitsteker ø 3,5 centimeter
  • 4 kleine borrelglaasjes

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 210 graden boven- en onderwarmte.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Bladerdeeg

  • Meng de bloem met het zout in een kom.
  • Snijd de koude boter in kleine blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter en wrijf ze met je vingertoppen door de bloem.
  • Voeg het water toe en meng alles tot het een geheel is.
  • Maak er een mooi vierkantje van.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.
  • Bestuif het werkblad met bloem.
  • Rol het deeg uit zodat het 3 keer zo lang is als breed.
  • Vouw het deeg in drieën.
  • Draai het deeg een kwartslag en rol het weer uit tot het drie keer zo lang als breed is.
  • Vouw het deeg weer in drieën.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg nogmaals uit tot drie keer zo lang als breed.
  • Vouw het deeg in drieën.
  • Draai het deeg een kwartslag en rol het weer uit tot het drie keer zo lang als breed is.
  • Vouw het deeg weer in drieën.
  • Laat het deeg een laatste keer 30 minuten rusten.

Japans pittig miso gehakt

  • Doe de miso, ui, knoflook, rode peper, zwarte peper, szechuanpeper, chilivlokken, gember, sesamzaadjes en ansjovis in een keukenmachine en maal tot een grove pasta.
  • Maak het gehakt een beetje los met een vork.
  • Meng de pasta door het gehakt.
  • Meng de ei en de panko door het gehaktmengsel tot het goed plakkerig is, maar ook spuitbaar.
  • Doe het mengsel in een spuitzak en leg in de koelkast tot gebruik.

Koreaanse Bibimbap

  • Maak een saus van de lichtbruine basterdsuiker, de sojasaus, de knoflook, chili flakes en gember.
  • Maak het gehakt een beetje los met een vork.
  • Meng de saus goed door het gehakt.
  • Meng de ei en de panko door het gehakt mengsel tot het goed plakkerig is, maar ook spuitbaar.
  • Doe het mengsel in een spuitzak en leg in de koelkast tot gebruik.

Opbouw

  • Bestuif het werkblad met bloem.
  • Klop een ei los met een vork.
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke delen.
  • Rol 1 deel uit tot een lap van zo’n 40 bij 20 centimeter.
  • Bestrijk het met het losgeklopte ei.
  • Knip een gat van zo’n 2 – 3 centimeter in de spuitzak en spuit de helft van het bibimbap mengsel in 3 gelijke ‘worstjes’ ongeveer iets boven het midden op het bladerdeeg. Laat een stukje vrij tussen de vulling.
  • Vouw het onderste deel van het bladerdeeg over de vulling.
  • Snijd met een scherp mes 3 gelijke broodjes van ongeveer 12 bij 7 centimeter uit het bladerdeeg en druk aan de randen goed aan.
  • Bestrijk de bovenkant van de broodjes met ei.
  • Snijd uit het resterende deeg 3 rondjes en 12 kleine rechthoekjes.
  • Plak deeg als de Koreaanse vlag op de broodjes.
  • Bestrijk ook deze stukjes deeg met ei.
  • Herhaal bovenstaande stappen voor nog 3 dezelfde broodjes.
  • Rol voor de Japanse broodjes weer 1 deel deeg uit tot een lap van zo’n 40 bij 20 centimeter.
  • Bestrijk het met het losgeklopte ei.
  • Knip een gat van zo’n 3 centimeter in de spuitzak en spuit de helft van het gehakt mengsel in 1 reep op het bladerdeeg, net boven het midden van de lap.
  • Vouw het onderste deel van het bladerdeeg over de vulling.
  • Snijd met een scherp mes 3 gelijke broodjes van ongeveer 12 bij 7 centimeter uit het bladerdeeg.
  • Bestrijk de bovenkant van de broodjes met ei.
  • Bestrooi ze met sesamzaadjes.
  • Herhaal weer bovenstaande stappen voor nog 3 dezelfde broodjes.
  • Leg de broodjes op de bakplaat en bak ze in zo’n 25 minuten gaar.
  • Snijd de winterpeen en komkommer in reepjes van 7 centimeter.
  • Doe ze in kleine borrelglaasjes en zet ze bij de saucijzenbroodjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.