De jury vindt deze slofjes heel erg lekker. De miso-karamel zorgt voor een verrassende twist die de slofjes net dat beetje extra pit geeft. Janny is ook enthousiast over de bonbons. Ze zou ze zelfs met Sinterklaas nog een keer willen eten!
Bakbenodigdheden
- 6 sloffenringen
- Bonbonvorm
- Staande mixer met toebehoren
- Blender
- Spuitzak
- Maatbeker
- Bakplaat
- Bakpapier
Voorbereiding van de slofjes
- Week de gelatineblaadjes in een bakje met koud water.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
Sloffendeeg
- Meng de boter, suiker, ei, citroenrasp en zout in een kom goed door.
- Voeg de bakpoeder, bloem en baking soda toe en meng dit kort door.
- Rol het sloffendeeg uit, verpak het in vershoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een plak van 1 centimeter dik.
- Steek met de sloffenring 6 slofjes uit en leg deze op een beklede bakplaat.
Frangipane
- Mix alle ingrediënten in een kom een aantal minuten goed door.
- Doe de frangipane in een spuitzak.
Afbakken van de slofjes
- Spuit de frangipane in het midden van de slofjes. Zorg ervoor dat er een beetje ruimte aan de zijkant overblijft.
- Bak de slofjes in 9 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
- Haal de slofjes uit de oven, verwijder de sloffenring en laat ze afkoelen.
Karamel
- Verwarm de suiker en glucose in een steelpan tot er karamel ontstaat.
- Doe de room in een andere steelpan en verwarm dit.
- Voeg de room toe aan de karamel.
- Haal de steelpan van het vuur en laat de karamel een beetje afkoelen.
- Roer de boter door de karamel tot er een gladde karamelsaus ontstaat.
- Laat de karamelsaus afkoelen tot 100 graden en voeg de miso pasta toe.
- Roer tot de miso volledig is opgelost en voeg een snufje fleur de sel toe aan de karamel.
Speculaascrème
- Klop de mascarpone los in een kom.
- Klop vervolgens de slagroom met de kristalsuiker lobbig in een andere kom.
- Verwarm 2 eetlepels mascarpone in een steelpan.
- Voeg de gelatineblaadjes toe aan de warme mascarpone en laat volledig oplossen.
- Voeg de poedersuiker, speculaaskruiden en de geschraapte vanille toe aan de overgebleven mascarpone en meng tot een glad geheel.
- Giet de amaretto erbij.
- Spatel de slagroom voorzichtig door de mascarpone.
- Doe de crème in een spuitzak, leg het in de koelkast en laat het opstijven.
Bonbons
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Rooster de pistachenoten in een voorverwarmde oven voor 8 minuten.
- Hak de kataifi in kleine stukjes.
- Hak vervolgens ook de geroosterde pistachenoten fijn.
- Zet een koekenpan met wat olie op het vuur en bak de kataifi goudbruin en knapperig.
- Laat de kataifi uitlekken op een stukje keukenrol en verdeel er een snufje zout overheen.
- Smelt de witte chocolade en meng dit met de pistachepasta in een kom.
- Maak kleine nestjes van de kataifi, haal deze door het witte chocolademengsel en dip ze in de fijngemalen pistachenoten.
- Leg de balletjes in de koelkast en laat ze opstijven.
- Tempereer de pure en de melkchocolade. Vul de bonbonvorm met deze chocolade.
- Draai de vorm om en laat alle chocolade eruit druppelen, zodat alleen de bodem van de vorm is bedekt met een laagje chocolade.
- Zet de bonbonvorm in de koelkast en laat het opstijven.
- Haal de vorm uit de koelkast, vul deze met karamel en de kataifiballetjes en zet ze in de koelkast.
- Sluit de bonbons met een laagje chocolade en zet de vorm weer in de koelkast om op te stijven.
Decoratie van de slofjes
- Smeer een laagje van de sinaasappelmarmelade over de slofjes en leg hier verse mandarijnen op.
- Spuit een laagje karamel op de mandarijnen.
- Spuit toefjes speculaascrème op de karamel.
- Decoreer de slofjes met bonbons, pistachenoten, muntblaadjes en mandarijn.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.