Terug

Smaak van thuis

Deze broodjes kroket hebben een Schotse twist. De kroketten zijn gevuld met gerookte schelvis en de witte broodjes maak je met een tangzhong. Dat is een water roux die ervoor zorgt dat je broodjes uiteindelijk extra zacht en luchtig worden. Het wordt vaak toegepast in Japanse recepten, maar het is ook erg lekker bij deze witte puntjes.

Mary

Recept van
Mary

Moeilijk
(11) reviews

Ingrediënten

Witte puntjes

  • 40 milliliter kokend water
  • 1 ei
  • 5 gram fijne kristalsuiker
  • 5 gram zout
  • 320 gram tarwebloem
  • 10 gram instant gist
  • 100 milliliter water
  • 25 gram reuzel
  • 20 milliliter zonnebloemolie
  • 25 gram roomboter

Kroketten

  • 500 milliliter volle melk
  • 2 uien
  • 10 peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 200 gram gerookte schelvis zonder vel
  • 35 gram roomboter
  • 40 gram bloem
  • zout en peper
  • olie om in te bakken

Paneren

  • 2 eieren
  • 1 eetlepel melk
  • 400 gram paneermeel
  • 180 gram panko

Garnering

  • 100 gram Franse milde mosterd
  • 20 gram dille
  • 1 citroen

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Staande mixer met deeghaak
  • Plasticfolie
  • Bakplaat
  • Zeef
  • Frituur pan
  • Knijpfles

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 230 graden.
  • Smeer een bakplaat van 25 bij 35 centimeter in met roomboter.
  • Verwarm de frituur voor op 180 graden.

Witte puntjes

  • Meng 50 gram bloem met het kokende water om een tangzhong te maken.
  • Bedek de kom met plasticfolie en laat afkoelen.
  • Meng de ei, suiker, zout, 220 gram bloem, gist, water en reuzel.
  • Voeg daar de tangzhong aan toe.
  • Kneed het deeg in de mixer voor 10 tot 15 minuten tot je een vliesje kunt trekken.
  • Eventueel kun je wat extra bloem toevoegen als het deeg te plakkerig is.
  • Verdeel het deeg in 6 stukken en bol elk stukje op.
  • Leg de bolletjes onder een stuk met olie ingesmeerd plasticfolie en laat ze 15 minuten rusten.
  • Maak de bolletjes plat, punt ze op en leg de witte punten daarna op de bakplaat.
  • Leg de broodjes wederom onder ingesmeerd folie en laat ze 40 tot 50 minuten rijzen.
  • Plaats een bak water onderin de oven.
  • Bak de puntjes in 7 tot 9 minuten af.
  • Smelt de boter en smeer de bovenkant van de puntjes in.

Kroketten

  • Breng de melk, uien, peperkorrels, laurierbladeren en vis aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen. Hoe langer het staat, hoe meer smaak het heeft.
  • Haal de vis uit de pan en pluk het in kleine stukjes.
  • Zeef de overgebleven inhoud van de pan, vang het vocht op en zet dit aan de kant.
  • Smelt de roomboter, voeg de bloem toe en kook het een paar minuten goed door.
  • Voeg 200 milliliter melk toe en roer door tot er een gladde roux ontstaat.
  • Voeg de vis toe aan de roux en breng op smaak met peper en zout.
  • Laat afkoelen.

Paneren

  • Klop de melk door de eieren.
  • Zet een bakje met de paneermeel en een bakje met de panko klaar.
  • Maak 6 gelijke bollen van de roux.
  • Rol elke bol eerst door de paneermeel en rol ze dan in de vorm van een kroket.
  • Haal de kroketten door het eiermengsel en als laatste door de panko.
  • Laat de kroketten goed opstijven.
  • Frituur de kroketten in de voorverwarmde frituurpan in 4 minuten goudbruin.

Garnering

  • Hak de dille fijn.
  • Meng de mosterd, dille en het sap van de citroen.
  • Doe de saus een knijpfles.

Opmaak

  • Snijd de broodjes over de zijkant open.
  • Leg op elk broodje een kroket.
  • Serveer met de saus.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.