Terug

Steambock Pie

Deze Engelse pie is gemaakt met een echte Engelse kaas: cheddar! De kaas zit door het deeg, de vulling is een stevige stoofvulling van riblappen, kruiden, wortel, abrikozen en bokbier.

Inge

Recept van
Inge

Goed te doen
(0) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 800 gram patentbloem 
  • Snuf zout
  • 200 gram roomboter + extra
  • 250 gram cheddar kaas, geraspt
  • 330 milliliter koud water

Vulling

  • 1 kilo riblappen
  • Vier seizoenen peper
  • 1,5 theelepel nootmuskaat
  • Zout
  • Olijfolie
  • 300 gram wortelen
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 3 grote uien
  • 3 teentjes knoflook 
  • 3 takjes rozemarijn
  • 100 gram tomatenpuree
  • 1 eetlepel boter 
  • 1 eetlepel bloem
  • 250 gram kastanje champignons
  • 3 eetlepels golden syrup 
  • Flesje bokbier

Afbakken

  • 2 eieren
  • Water

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Ovenschaal
  • Stoofpan
  • Kwast 
  • Rolstok
  • Liniaal
  • Modeleerstokjes
  • Zeef
  • Oventhermometer 
  • Grote scraper
  • Kleine scraper
  • Champignonborsteltje
  • Plasticfolie

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Vet de ovenschaal in met boter.

Deeg

  • Meng de bloem en de zout. 
  • Voeg de boter in blokjes en de cheddar kaas toe en verkruimel het deeg.
  • Voeg het water toe en kneed het deeg voorzichtig en niet te lang tot een bal.
  • Pak de deegbal in met folie en laat het rusten in de koeling.

Vulling

  • Snijd het rundvlees in stukken. 
  • Voeg peper, nootmuskaat en olijfolie toe en meng door elkaar.
  • Verwarm de boter met wat olijfolie in de pan en braad het vlees hierin bruin.
  • Voeg zout naar smaak toe.
  • Laat het vlees lekker sudderen.
  • Snijd de wortel, uien, knoflook en gedroogde abrikozen klein. 
  • Ris de blaadjes van de rozemarijn en snijd ook fijn.
  • Blancheer de worteltjes voor twee minuten.
  • Fruit de uien, abrikozen, golden syrup, knoflook, wortel en rozemarijn in een braadpan.
  • Verwarm de tomatenpuree in een klein pannetje in wat olijfolie. 
  • Voeg dan de puree en de groentes bij het sudderende vlees.
  • Laat weer op temperatuur komen en blus het geheel af met de bokbier en wat water. 
  • Doe een flinke eetlepel bloem bij de stoof, roer goed door en laat indikken. 
  • Haal de steeltjes uit de champignons en borstel ze schoon.
  • Snijd in partjes en voeg bij de stoof.
  • Breng eventueel nog een beetje op smaak met peper en zout. 

Opbouw

  • Rol een deel van het deeg uit en bekleed de binnenkant van de ovenschaal hiermee.
  • Vul de schaal met de vulling.
  • Klop de eieren los met wat water. 
  • Smeer wat ei op de rand van het deeg voor de hechting van het ‘deegdakje’.
  • Rol nu weer een deel van het deeg uit en dek daarmee de pie af.
  • Versier de bovenkant van de pie met het overgebleven deeg.
  • Strijk de bovenkant in met wat ei. 
  • Prik een paar gaatjes in de bovenkant.
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 200 graden.
  • Bak de pie af in ongeveer 45 minuten.
  • Enjoy mate!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.