E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Steambock Pie

Deze Engelse pie is gemaakt met een echte Engelse kaas: cheddar! De kaas zit door het deeg, de vulling is een stevige stoofvulling van riblappen, kruiden, wortel, abrikozen en bokbier.

Inge

Recept van
Inge

Taart
Hartig
Goed te doen
(0) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 800 gram patentbloem 
  • Snuf zout
  • 200 gram roomboter + extra
  • 250 gram cheddar kaas, geraspt
  • 330 milliliter koud water

Vulling

  • 1 kilo riblappen
  • Vier seizoenen peper
  • 1,5 theelepel nootmuskaat
  • Zout
  • Olijfolie
  • 300 gram wortelen
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 3 grote uien
  • 3 teentjes knoflook 
  • 3 takjes rozemarijn
  • 100 gram tomatenpuree
  • 1 eetlepel boter 
  • 1 eetlepel bloem
  • 250 gram kastanje champignons
  • 3 eetlepels golden syrup 
  • Flesje bokbier

Afbakken

  • 2 eieren
  • Water

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Ovenschaal
  • Stoofpan
  • Kwast 
  • Rolstok
  • Liniaal
  • Modeleerstokjes
  • Zeef
  • Oventhermometer 
  • Grote scraper
  • Kleine scraper
  • Champignonborsteltje
  • Plasticfolie

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Vet de ovenschaal in met boter.

Deeg

  • Meng de bloem en de zout. 
  • Voeg de boter in blokjes en de cheddar kaas toe en verkruimel het deeg.
  • Voeg het water toe en kneed het deeg voorzichtig en niet te lang tot een bal.
  • Pak de deegbal in met folie en laat het rusten in de koeling.

Vulling

  • Snijd het rundvlees in stukken. 
  • Voeg peper, nootmuskaat en olijfolie toe en meng door elkaar.
  • Verwarm de boter met wat olijfolie in de pan en braad het vlees hierin bruin.
  • Voeg zout naar smaak toe.
  • Laat het vlees lekker sudderen.
  • Snijd de wortel, uien, knoflook en gedroogde abrikozen klein. 
  • Ris de blaadjes van de rozemarijn en snijd ook fijn.
  • Blancheer de worteltjes voor twee minuten.
  • Fruit de uien, abrikozen, golden syrup, knoflook, wortel en rozemarijn in een braadpan.
  • Verwarm de tomatenpuree in een klein pannetje in wat olijfolie. 
  • Voeg dan de puree en de groentes bij het sudderende vlees.
  • Laat weer op temperatuur komen en blus het geheel af met de bokbier en wat water. 
  • Doe een flinke eetlepel bloem bij de stoof, roer goed door en laat indikken. 
  • Haal de steeltjes uit de champignons en borstel ze schoon.
  • Snijd in partjes en voeg bij de stoof.
  • Breng eventueel nog een beetje op smaak met peper en zout. 

Opbouw

  • Rol een deel van het deeg uit en bekleed de binnenkant van de ovenschaal hiermee.
  • Vul de schaal met de vulling.
  • Klop de eieren los met wat water. 
  • Smeer wat ei op de rand van het deeg voor de hechting van het ‘deegdakje’.
  • Rol nu weer een deel van het deeg uit en dek daarmee de pie af.
  • Versier de bovenkant van de pie met het overgebleven deeg.
  • Strijk de bovenkant in met wat ei. 
  • Prik een paar gaatjes in de bovenkant.
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 200 graden.
  • Bak de pie af in ongeveer 45 minuten.
  • Enjoy mate!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.