Terug

Sterrennacht

Een mooie, kleine taart met een smakelijke vulling. De nootjes en zachte crème geven dit taartje een spectaculaire smaak.

Kim B

Recept van
Kim B

Taart
Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Chocoladekoekjes

  • 175 gram patentbloem
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 90 gram isomalt
  • 25 gram vanillesuiker
  • 100 gram boter
  • half ei
  • 20 gram cacao
  • snufje zout

Chocoladebiscuit

  • 135 gram patentbloem
  • 180 gram fijne kristalsuiker
  • 90 gram boter
  • 7 eieren
  • 15 gram cacaopoeder
  • bakspray

Gekarameliseerde pecannoten

  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel boter
  • 150 gram pecannoten

Trempeersiroop

  • 50 gram suiker
  • 15 milliliter espresso

Botercrème

  • 300 gram kristalsuiker
  • 30 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 450 gram boter
  • 150 gram eiwit (gepasteuriseerd)
  • 2 staafjes espresso oploskoffie

Karamelsaus

  • 100 gram suiker
  • 90 gram slagroom
  • 10 gram boter

Garnering

  • 3 peren
  • 750 gram witte rolfondant

Bereidingswijze

Bakgereedschap

Keukenmachine met toebehoren
Taartkarton vierkant 17,5 x 17,5 centimeter
Bakvorm vierkant 17,5 x 17,5 centimeter
Fondantroller
Deegroller
Taartsnijder
Kookthermometer
Bakpapier
Vershoudfolie
Aluminiumfolie
Steelpan
Koekenpan
Zeef
Spatel
Mengkom
Taartschraper
Spuitzak
Spuitmond
Spuitflesje
Uitsteekvormpjes (kleine en grote ster)
Garde
Paletmes

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Chocoladekoekjes

  • Klop boter, zout, suiker en vanillesuiker in de keukenmachine tot een romig mengsel.
  • Voeg ei toe en klop tot deze volledig is opgenomen.
  • Zeef bloem en cacao boven het botermengsel en kneed tot een samenhangend deeg.
  • Verpak het deeg in vershoudfolie en plaats een uur in de koelkast.
  • Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol het deeg met een deegroller tot een plak van een halve centimeter dik.
  • Steek met de grote stervorm sterren uit het deeg en steek met de kleine stervorm de binnenkant van de sterren uit.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel de koekjes over de bakplaat en plaats deze 10-12 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de koekjes afkoelen.
  • Breng ondertussen een pan met isomalt en 100 gram water aan de kook en verwarm tot 160 graden. Haal van het vuur en laat even staan.
  • Giet de gesmolten isomalt voorzichtig in de open kern van de koekjes en laat uitharden.

Chocoladebiscuit

  • Smelt de boter en splits en scheid de eieren.
  • Voeg het eigeel samen met de helft van de suiker in een kom en verwarm al roerend met een garde, au bain-marie, tot een schuimig mengsel.
  • Mix in een vetvrije kom het eiwit tot stijve pieken en voeg beetje bij beetje de overige suiker toe.
  • Voeg een derde van de meringue aan het eigeel toe en spatel tot een homogeen mengsel.
  • Voeg vervolgens de rest van de meringue erbij en spatel nogmaals luchtig door.
  • Voeg bloem, cacao en gesmolten boter toe en spatel voor een laatste keer goed door.
  • Vet de bakvorm in met bakspray en verdeel het beslag in de vorm.
  • Plaats de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de biscuit in 30 minuten goudbruin en gaar.

Gekarameliseerde pecannoten

  • Verhit een pan met 10 milliliter water, suiker en boter en laat karamelliseren.
  • Voeg pecannoten toe, meng goed, stort op een vel bakpapier en laat afkoelen.
  • Hak de gekarameliseerde pecannoten fijn.

Trempeersiroop

  • Zet een kopje espresso.
  • Verhit een pan met 100 milliliter water samen met suiker en laat oplossen.
  • Haal de pan van het vuur en voeg espresso toe.
  • Laat afkoelen en giet in een spuitflesje.

Botercrème

  • Voeg suiker en eiwit aan een kom toe en verwarm al roerend au bain-marie tot de suiker is opgelost.
  • Klop het eiwitmengsel vervolgens 10 minuten tot stijve pieken.
  • Voeg beetje bij beetje de boter toe en blijf kloppen tot een stevige botercrème.
  • Zet een derde deel apart voor het afsmeren van de taart en meng de rest met de espresso.
  • Doe de espressobotercrème in een spuitzak met spuitmondje.

Karamelsaus

  • Verhit een pan met 25 milliliter water en suiker en kook tot een goudbruine karamel.
  • Verhit tegelijkertijd de slagroom in een andere pan.
  • Voeg de slagroom aan de karamel toe en roer tot een egaal mengsel.
  • Voeg vervolgens al roerend de boter toe.

Garnering

  • Schil en snijd de peren in gelijke blokjes.
  • Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol de fondant met een deegroller tot een dunne plak.

Afwerken/decoratie

  • Snijd de biscuit in 3 gelijke plakken.
  • Leg een plak biscuit op het taartkarton en trempeer met de siroop.
  • Volg met een laag espressobotercrème, stukjes peer, pecannoten en karamelsaus.
  • Herhaal de voorgaande stappen voor de tweede laag en smeer de taart rondom af me de blanke botercrème.
  • Steek met het kleine steekvormpje sterren uit de taart en vul de gaten met een (led)lampje.
  • Spuit een kleine rand botercrème op de achterkant van het koekje en plaats deze over de gaten op het fondant.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.