E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Toffeestje

Door de miso in de karamel, bacon en de Baileys-crème barst deze sticky toffee cake van uitgesproken smaken. 

Daan

Recept van
Daan

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Sticky toffee cake

  • 310 gram ongezouten roomboter
  • 5 eetlepels golden syrup
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 5 grote eieren 
  • 2 eetlepel vanille-extract
  • 425 gram patentbloem
  • rasp van 1 nootmuskaat
  • 1 eetlepel kardemom
  • 25 gram maïzena
  • 375 gram dark muscovaco suiker
  • 375 gram dadels
  • 5 theelepels baking soda
  • 400 gram stemgember

Honeycomb

  • 150 gram kristalsuiker
  • 5 eetlepels golden syrup
  • 2 theelepels baking soda (bicarbonaat)

Miso karamel

  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram donkere muscovado suiker
  • 3 eetlepel golden syrup
  • 2 theelepel vanille-extract
  • 225 milliliter slagroom 
  • 2 eetlepels lichte miso

Baileys-crème

  • 3 blaadjes gelatine
  • 300 gram slagroom
  • 75 gram vanillesuiker
  • 650 gram mascarpone
  • 100 gram Baileys

Bacon

  • Ontbijtspek
  • Kopje koffie
  • 4 eetlepels maple syrup

Bereidingswijze

Laat je niet misleiden door het uiterlijk van deze sticky toffee cake, want de jury vond de smaken heerlijk en de cake heel luchtig.

Bakbenodigdheden

  • 3 springvormen van ongeveer 20 centimeter
  • 20 centimeter vierkante bakvorm 
  • Staande mixer met toebehoren
  • Thermometer
  • Spuitzak met spuitmondje

Voorbereiding voor de sticky toffee cake

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. 
  • Vet de springvormen en de vierkante bakvorm in. 

Sticky toffee cake

  • Klop de boter en suiker licht en luchtig met een mixer.
  • Voeg golden syrup, appelstroop, eieren en vanille-extract langzaam toe terwijl je blijft mixen.
  • Zet de mixer laag en voeg bloem, maïzena, rasp van de nootmuskaat en kardemom toe. Meng kort door.
  • Breng 250 milliliter water aan de kook met de fijngehakte dadels en de baking soda.
  • Voeg dit hete mengsel direct toe aan het beslag.
  • Snijd de stemgember in kleine stukjes en roer door het beslag.
  • Giet het beslag in de ovenschaal en bak 45-50 minuten tot de pudding stevig en licht veerkrachtig is.

Honeycomb

  • Meng in een hoge steelpan de kristalsuiker en golden syrup op laag vuur tot de suiker is opgelost. Voorkom dat het mengsel gaat borrelen.
  • Verhoog het vuur en laat het mengsel amberkleurig karamelliseren (155  graden).
  • Haal van het vuur en roer snel de baking soda erdoor. Het mengsel zal beginnen te schuimen.
  • Giet het schuimende mengsel in de ingevette bakvorm en laat 1,5 uur afkoelen tot het hard is geworden.
  • Breek of verkruimel voor gebruik.

Miso karamel

  • Smelt de boter samen met de donkere muscovado suiker en golden syrup in een kleine pan op laag vuur tot de suiker is opgelost.
  • Voeg de helft van de slagroom, het vanille-extract en de miso toe.
  • Breng het geheel rustig aan de kook en laat een paar minuten zachtjes pruttelen tot de saus is ingedikt. 
  • Meng de rest van de slagroom door de saus en breng weer aan de kook.
  • Haal van het vuur.

Baileys-crème

  • Laat de gelatine 10 minuten weken in ruim koud water.
  • Klop de slagroom op met de suiker.
  • Meng met de mascarpone.
  • Meng 1/3 van de crème met de Baileys tot een gladde massa.

Bacon

  • Verwarm de oven op 200 graen.
  • Meng koffie met maple syrup.
  • Bestrijk de bacon met het koffiemengsel.
  • Bak 20 minuten op een bakplaat.
  • Laat afkoelen en verkruimel de bacon iets. Bewaar 1 of 2 stukken bacon om heel te laten voor de decoratie.

Opbouw sticky toffee cake

  • Leg één taartlaag op een bord.
  • Bedek met een laag van de crème, bestrooi met stukjes bacon en de karamelsaus. 
  • Leg de volgende laag er bovenop en herhaal de stappen.
  • Spuit met een spuitmondje de crème op de bovenkant van iedere taartlaag, rondom de taart.
  • Giet voorzichtig de karamel in de openingen tussen de banen crème.
  • Bekleed de taart bovenop met een hele strip bacon en de honeycomb.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.