Laat je niet misleiden door het uiterlijk van deze sticky toffee cake, want de jury vond de smaken heerlijk en de cake heel luchtig.
Bakbenodigdheden
- 3 springvormen van ongeveer 20 centimeter
- 20 centimeter vierkante bakvorm
- Staande mixer met toebehoren
- Thermometer
- Spuitzak met spuitmondje
Voorbereiding voor de sticky toffee cake
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Vet de springvormen en de vierkante bakvorm in.
Sticky toffee cake
- Klop de boter en suiker licht en luchtig met een mixer.
- Voeg golden syrup, appelstroop, eieren en vanille-extract langzaam toe terwijl je blijft mixen.
- Zet de mixer laag en voeg bloem, maïzena, rasp van de nootmuskaat en kardemom toe. Meng kort door.
- Breng 250 milliliter water aan de kook met de fijngehakte dadels en de baking soda.
- Voeg dit hete mengsel direct toe aan het beslag.
- Snijd de stemgember in kleine stukjes en roer door het beslag.
- Giet het beslag in de ovenschaal en bak 45-50 minuten tot de pudding stevig en licht veerkrachtig is.
Honeycomb
- Meng in een hoge steelpan de kristalsuiker en golden syrup op laag vuur tot de suiker is opgelost. Voorkom dat het mengsel gaat borrelen.
- Verhoog het vuur en laat het mengsel amberkleurig karamelliseren (155 graden).
- Haal van het vuur en roer snel de baking soda erdoor. Het mengsel zal beginnen te schuimen.
- Giet het schuimende mengsel in de ingevette bakvorm en laat 1,5 uur afkoelen tot het hard is geworden.
- Breek of verkruimel voor gebruik.
Miso karamel
- Smelt de boter samen met de donkere muscovado suiker en golden syrup in een kleine pan op laag vuur tot de suiker is opgelost.
- Voeg de helft van de slagroom, het vanille-extract en de miso toe.
- Breng het geheel rustig aan de kook en laat een paar minuten zachtjes pruttelen tot de saus is ingedikt.
- Meng de rest van de slagroom door de saus en breng weer aan de kook.
- Haal van het vuur.
Baileys-crème
- Laat de gelatine 10 minuten weken in ruim koud water.
- Klop de slagroom op met de suiker.
- Meng met de mascarpone.
- Meng 1/3 van de crème met de Baileys tot een gladde massa.
Bacon
- Verwarm de oven op 200 graen.
- Meng koffie met maple syrup.
- Bestrijk de bacon met het koffiemengsel.
- Bak 20 minuten op een bakplaat.
- Laat afkoelen en verkruimel de bacon iets. Bewaar 1 of 2 stukken bacon om heel te laten voor de decoratie.
Opbouw sticky toffee cake
- Leg één taartlaag op een bord.
- Bedek met een laag van de crème, bestrooi met stukjes bacon en de karamelsaus.
- Leg de volgende laag er bovenop en herhaal de stappen.
- Spuit met een spuitmondje de crème op de bovenkant van iedere taartlaag, rondom de taart.
- Giet voorzichtig de karamel in de openingen tussen de banen crème.
- Bekleed de taart bovenop met een hele strip bacon en de honeycomb.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.