E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Toffe(e) Peer

Een sticky toffee cake met de warme, kruidige smaken van chai en perencompote. Een combinatie die erg goed past.

Roos

Recept van
Roos

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Sticky toffee cake

  • 300 gram dadels
  • 14 gram baking soda 
  • 160 gram ongezouten roomboter
  • 140 gram donkere basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 240 gram tarwebloem
  • 10 gram chai kruiden

Chai crème

  • 75 gram kristalsuiker
  • 10 gram chai kruiden
  • 3 blaadjes gelatine
  • 350 gram mascarpone
  • 150 gram slagroom

Peercompote

  • 4 rijpe conference peren
  • 50 gram donkere basterdsuiker
  • 15 gram citroensap

Pecancrunch

  • 80 gram ongezouten pecannoten
  • 2 gram flaky seasalt

Karamelsaus

  • 112,5 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram 40% vet slagroom
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 3 gram flaky seasalt

Bereidingswijze

De jury is unaniem over de looks van deze sticky toffee cake. Vooral de perendecoratie is prachtig gedaan. Ook over de binnenkant is de jury zeer te spreken. Vooral de combinatie tussen de chai en de vulling valt goed in de smaak.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • 2 springvormen van 20 centimeter 
  • Spuitfles voor karamelsaus
  • 3 spuitzakken
  • Verschillende spuitmondjes 
  • Vershoudfolie

Voorbereiding op de sticky toffee cake

  • Verwarm de oven tot 170 graden. Rooster de pecannoten 5 minuten, terwijl de oven opwarmt.
  • Week de dadels in ruim kokend water met baking soda. Laat 10 minuten staan.

Sticky toffee cake

  • Mix de boter en suiker luchtig.
  • Voeg de eieren toe.
  • Mix de dadels grof. 
  • Mix de droge ingrediënten bij de natte en voeg de dadelpuree toe aan het einde.
  • Verdeel over de vormen.
  • Bak in ongeveer 30 -35 minuten gaar. 
  • Laat afkoelen op rooster.

Chai crème

  • Doe gelatine in een kommetje met koud water en laat 10 minuten weken. 
  • Verwarm de suiker met water en de chai kruiden. 
  • Voeg hier de gelatine aan toe. 
  • Doe dit in een kommetje, dek af met vershoudfolie.
  • Zet in de vriezer of koelkast. 
  • Haal de siroop uit de koelkast.
  • Klop de koude mascarpone luchtig en voeg de siroop toe.
  • Voeg de koude slagroom toe en meng tot een geheel.
  • Doe de vulling in een spuitzak.

Perencompote

  • Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd in kleine blokjes.
  • Doe de peerstukjes in een steelpannetje en voeg hier citroensap en suiker aan toe. Laat inkoken tot een dikke puree. 
  • Pureer fijn met staafmixer. 

Pecancrunch

  • Mix de pecannoten en zout tot een crunch.

Karamelsaus

  • Voeg de suiker en 23 milliliter water in een steelpannetje toe. Roer langzaam tot de suiker opgelost is en laat daarna met rust tot het een karamelkleur krijgt. 
  • Warm de slagroom op tot net boven kamertemperatuur.
  • Schenk de slagroom bij de karamel. Meng goed door.
  • Voeg de boter en zeezout toe. 
  • Laat kort afkoelen en doe in een spuitfles.

Opbouw van de Sticky toffee cake

  • Snijd de beide cakes horizontaal doormidden, zodat je 4 lagen hebt.
  • Bouw de taart op in de volgende volgorde: cake, dun laagje karamelsaus, dun laagje chai crème en peren compote.
  • Maak af met dotjes crème aan de rand. Herhaal tot de bovenkant is bereikt. 
  • Maak bovenop een mooi swirl patroon en garneer met dotjes karamel saus en een karameldrip langs de rand. 

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.