E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Ik lust er wel taart van!

Sticky toffee cake met chocolade, een romige koffievulling en hazelnoot. Dat klinkt smakelijk!

Jurian

Recept van
Jurian

Taart
(1) reviews

Ingrediënten

Chocoladecake

  • 150 gram dadels, ontpit 
  • 1 theelepel baking soda 
  • 240 gram griekse yogurt 10% vet 
  • 6 eieren
  • 100 gram kristalsuiker 
  • 100 lichtbruine basterd suiker 
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 180 gram pure chocolade, gesmolten
  • 240 gram zonnebloemolie 
  • 240 gram patentbloem 
  • 3 theelepels bakpoeder
  • snuf zout
  • 120 gram cacaopoeder
  • 2 eetlepels espresso 

Espresso romkaasvulling

  • 100 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 200 gram roomkaas
  • 200 gram mascarpone
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 6 theelepels espressopoeder 
  • Snuf zout
  • 150 gram poedersuiker

Nougatine

  • 200 gram hazelnoten
  • 200 gram kristalsuiker 
  • Snuf zout 

Karamelsaus

  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 milliliter slagroom
  • 10 gram ongezouten roomboter 
  • Snuf zout 

Bereidingswijze

Jurian krijgt een dikke plus van Robèrt vanwege de krokante hazelnoten bovenop deze sticky toffee cake. Janny is groot fan van de espresso roomkaasvulling.

Bakbenodigdheden

  • 4x 20 centimeter bakblik
  • Staande mixer met toebehoren
  • Knikpalet
  • Garde 
  • Weegschaal 
  • Plasticfolie 
  • Spuitzak 
  • Zeef 
  • Foodprocessor

Chocoladecake

  • Verwarm de oven op 180 graden. 
  • Vet de bakblikken in met olie en bakpapier. 
  • Week de dadels in kokend water met de baking soda tot ze zacht zijn en pureer met een staafmixer. 
  • Mix in een kom yoghurt, eieren, suiker, vanille-extract en de gesmolten chocolade door elkaar.
  • Schenk, terwijl je blijft mixen, de zonnebloemolie erbij. 
  • Meng in een aparte kom de bloem, bakpoeder, zout en het cacaopoeder.
  • Meng de natte ingrediënten met de droge en voeg 6 eetlepels water, de espresso en de gepureerde dadels toe. 
  • Verdeel over 3 bakvormen en bak in 35 minuten gaar. 

Espresso roomkaasvulling

  • Doe de boter in een kom en klop luchtig met de keukenmachine. 
  • Voeg roomkaas, mascarpone, vanille-extract, espressopoeder en een snuf zout bij de boter en klop door. 
  • Doe de poedersuiker in delen bij het mengsel. 
  • Klop door tot een luchtige en stevige vulling. 

Nougatine

  • Rooster de hazelnoten in een pan. 
  • Smelt de suiker samen met een eetlepel water en het zout tot een amberkleurige karamel. 
  • Roer de hazelnoten door de karamel. 
  • Stort uit op bakpapier. 
  • Maal kort in een keukenmachine tot nougatine. 

Karamelsaus

  • Verhit 15 milliliter water en de suiker in een pan tot amberkleurige karamel. 
  • Verhit intussen de slagroom, boter en zout in een andere pan net tot aan de kook. 
  • Voeg samen, let op: het kan gaan borrelen. 
  • Laat 1 tot 2 minuten doorkoken. 

Opbouw sticky toffee cake

  • Smeer een cakeplak in met een dikke laag roomkaasvulling.
  • Doe daar een laagje nougatine overheen. 
  • Herhaal dit voor de andere 2 lagen. 
  • Spuit met een spuitzak een ring van karamel over de bovenkant.
  • Maak een drip met de karamel aan de zijkanten van de taart. 

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.