E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

POPverdorie, wat een lekkere taart!

Het smeüige van de pindakaas en de crunch van de karamelpopcorn zorgt ervoor dat deze sticky toffee cake één groot feest is om te proeven.

Bianca

Recept van
Bianca

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Sticky toffee cake

  • 370 gram dadels, ontpit 
  • 1,5 theelepel baking soda
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 265 gram donkerbruine basterdsuiker 
  • 2 theelepels vanille extract
  • 4 eieren 
  • 300 gram patentbloem
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 0,5 theelepel zout
  • 2 theelepels speculaaskruiden

Pindakaas

  • 110 gram pinda’s 
  • 0,5 eetlepel zonnebloemolie 

Gezouten karamelsaus

  • 100 gram kristalsuiker
  • 45 gram ongezouten roomboter 
  • 65 gram slagroom
  • Snuf zout

Pindakaascrème

  • 200 gram eiwit (van 6-7 eieren)
  • 335 gram fijne kristalsuiker 
  • 600 gram ongezouten roomboter 
  • 1 theelepel vanille extract 
  • 110 gram pindakaas (zelfgemaakt uit de stappen hiervoor)

Karamelpopcorn

  • 50 gram popcornmaïs 
  • 3 eetlepel zonnebloemolie 
  • 100 gram kristalsuiker
  • 20 gram ongezouten roomboter

Bereidingswijze

“Ik vind dit echt een Instagrammable taart”, zegt Janny over de sticky toffee cake van Bianca. Niet alleen met de looks gooit ze hoge ogen. Janny is ook dol op de pindakaas in de taart en de combinatie van alle smaken bij elkaar.

Benodigdheden

  • Taartring (20 centimeter)
  • 3 bakpannen van 20 centimeter
  • Staande mixer met toebehoren
  • Paletmes 
  • Blender
  • Foodprocessor
  • Kookthermometer

Voorbereiding op de sticky toffee cake

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  • Vet de bakpannen in met bakspray en doe er bakpapier in.
  • Schenk 330 milliliter kokend heet water over de dadels en laat samen met de baking soda 25 minuten staan.

Sticky toffee cake

  • Maal de dadels met baking soda en het water fijn in een blender.
  • Doe de boter, basterdsuiker en het vanille-extract in een kom en klop deze kort door.
  • Meng de eieren erdoor en daarna de gemalen dadels.
  • Voeg als laatste de bloem, bakpoeder, het zout en de speculaaskruiden toe.
  • Doe het beslag in de vormen en bak in 35 minuten af.
  • Laat afkoelen.

Pindakaas

  • Doe de pinda’s in de foodprocessor en laat dit malen tot pindakaas.
  • Voeg eventueel een beetje olie toe.

Gezouten karamelsaus

  • Doe de suiker samen met 50 milliliter water in een steelpannetje en breng aan de kook.
  • Voeg als de karamel goudbruin is de boter toe en roer door. 
  • Schenk de slagroom hierbij en breng op smaak met zout. 

Pindakaascrème

  • Doe de eieren samen met de suiker in een kom.
  • Verwarm deze al kloppend met een garde au bain-marie tot de suiker is opgelost. Dat duurt ongeveer 5-10 minuten.
  • Giet over in de kom van de staande mixer en klop tot stijve pieken.
  • Voeg, zodra het is afgekoeld, de boter toe. 
  • Meng de zelfgemaakte pindakaas hier doorheen.

Karamelpopcorn

  • Doe de popcorn met de zonnebloemolie in een hoge pan en verhit tot het begint te poppen. 
  • Leg op een bakplaat.
  • Verhit de suiker met 40 milliliter water in een steelpannetje tot goudbruin.
  • Voeg de boter toe en roer goed door.
  • Giet de karamel over de popcorn.

Opbouw van de sticky toffee cake

  • Leg 1 plak cake op een bord met een taartring. 
  • Smeer hier een deel van de pindakaascrème op.
  • Herhaal dit bij de volgende laag.
  • Leg de derde laag erbovenop.
  • Smeer af met de crème.
  • Laat opstijven in de vriezer.
  • Haal de taartring eraf en smeer de zijkanten in met de crème.
  • Warm de karamel eventueel iets op.
  • Maak met een klein lepeltje een drip van de karamel op de zijkanten van de taart.
  • Garneer met de karamelpopcorn. 

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.