Een frisse sticky toffee cake met extra veel sinaasappel. Vooral de pecannoten vindt Janny heel plezierig aan deze variant. 
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- 2 springvormen van 20 centimeter
- Handmixer
- Garde
- Spuitzakken
- Zeef
- Spuitmondjes
- Glaceermes
- Thermometer
Voorbereiding voor de sticky toffee cake
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schenk 200 milliliter kokend water bij de dadels in een kom en voeg baking soda toe. Laat 10 minuten staan.
Sticky toffee cake
- Rooster de pecannoten kort in een droge koekenpan en hak deze grof.
- Klop boter en suiker luchtig en voeg één voor één de eieren toe.
- Meng bloem, bakpoeder, de specerijen en het zout in een kom en spatel dit door het beslag.
- Voeg het uitgelekte dadelmengsel toe (eventueel met likeur).
- Verdeel over 2 ingevette bakvormen en bak 30–35 minuten.
- Laat de cakes afkoelen op een rooster.
Sinaasappelcrèmeux
- Week de gelatine in koud water.
- Verwarm sinaasappelsap en -rasp. Breng net niet aan de kook.
- Klop de eidooiers met suiker en giet het warme sap erbij.
- Verwarm tot 82 graden en haal van het vuur.
- Los de gelatine op en voeg de koude boter toe. Mix tot een gladde crème.
- Laat opstijven in de koelkast.
Salted karamel
- Verwarm suiker en 35 milliliter water in een pan zonder te roeren tot goudbruine karamel.
- Verwarm intussen de slagroom en boter apart.
- Giet voorzichtig de warme room bij de karamel.
- Roer door en kook nog 1–2 minuten tot sausdikte.
- Laat afkoelen.
Pâte à bombe-botercrème
- Kook de suiker en 50 milliliter water tot 117 graden tot een siroop.
- Klop de eidooiers schuimig en giet de siroop er in een straaltje bij.
- Blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld tot kamertemperatuur.
- Doe de boter er blokje voor blokje bij terwijl je blijft kloppen.
- Voeg het merg van het vanillestokje toe en klop tot een luchtige botercrème.
Opbouw van de Sticky toffee cake
- Halveer beide cakes horizontaal in twee gelijke delen.
- Leg een laag cake op een taartplateau en verdeel hierop een derde van de sinaasappelcrèmeux. Leg de tweede laag hierop.
- Doe dit ook op de volgende twee lagen.
- Dek af met de laatste laag.
- Smeer de taart strak af met de botercrème.
- Koel de taart kort, zodat de botercrème stevig wordt.
- Giet de salted karamel over de taart als drip.
- Garneer met de toffee, wat pecannoten en sinaasappelpartjes.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.