E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Sticky sinaasappelcake

Een sticky toffee cake met salted karamel, sinaasappelcrèmeux en botercrème. Dat klinkt ons als muziek in de oren!

Anneke

Recept van
Anneke

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Sticky toffee cake

  • 200 gram dadels, ontpit en fijngehakt
  • 150 gram pecannoten
  • 1 theelepel baking soda
  • 100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 200 gram patentbloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 0,5 theelepel gemberpoeder
  • Snufje zout
  • Optioneel: 1 eetlepel rum of sinaasappellikeur

Sinaasappelcrèmeux

  • 3 blaadjes gelatine
  • 150 milliliter sinaasappelsap 
  • Rasp van 1 biologische sinaasappel
  • 3 eidooiers 
  • 90 gram kristalsuiker
  • 150 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes

Salted karamel

  • 200 gram kristalsuiker
  • 180 milliliter slagroom
  • 75 gram ongezouten roomboter 
  • 0,25 theelepel zeezout

Pâte à bombe-botercrème

  • 3 eidooiers 
  • 180 gram kristalsuiker
  • 250 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur en in blokjes
  • 1 vanillestokje

Garnering

  • Toffee
  • Pecannoten, grofgehakt
  • Sinaasappelpartjes

Bereidingswijze

Een frisse sticky toffee cake met extra veel sinaasappel. Vooral de pecannoten vindt Janny heel plezierig aan deze variant.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • 2 springvormen van 20 centimeter
  • Handmixer 
  • Garde
  • Spuitzakken 
  • Zeef
  • Spuitmondjes
  • Glaceermes
  • Thermometer 

Voorbereiding voor de sticky toffee cake

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schenk 200 milliliter kokend water bij de dadels in een kom en voeg baking soda toe. Laat 10 minuten staan.

Sticky toffee cake

  • Rooster de pecannoten kort in een droge koekenpan en hak deze grof. 
  • Klop boter en suiker luchtig en voeg één voor één de eieren toe.
  • Meng bloem, bakpoeder, de specerijen en het zout in een kom en spatel dit door het beslag.
  • Voeg het uitgelekte dadelmengsel toe (eventueel met likeur).
  • Verdeel over 2 ingevette bakvormen en bak 30–35 minuten. 
  • Laat de cakes afkoelen op een rooster.

Sinaasappelcrèmeux

  • Week de gelatine in koud water.
  • Verwarm sinaasappelsap en -rasp. Breng net niet aan de kook.
  • Klop de eidooiers met suiker en giet het warme sap erbij.
  • Verwarm tot 82 graden en haal van het vuur.
  • Los de gelatine op en voeg de koude boter toe. Mix tot een gladde crème.
  • Laat opstijven in de koelkast.

Salted karamel

  • Verwarm suiker en 35 milliliter water in een pan zonder te roeren tot goudbruine karamel.
  • Verwarm intussen de slagroom en boter apart.
  • Giet voorzichtig de warme room bij de karamel.
  • Roer door en kook nog 1–2 minuten tot sausdikte. 
  • Laat afkoelen.

Pâte à bombe-botercrème

  • Kook de suiker en 50 milliliter water tot 117 graden tot een siroop.
  • Klop de eidooiers schuimig en giet de siroop er in een straaltje bij.
  • Blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld tot kamertemperatuur.
  • Doe de boter er blokje voor blokje bij terwijl je blijft kloppen.
  • Voeg het merg van het vanillestokje toe en klop tot een luchtige botercrème.

Opbouw van de Sticky toffee cake

  • Halveer beide cakes horizontaal in twee gelijke delen.
  • Leg een laag cake op een taartplateau en verdeel hierop een derde van de sinaasappelcrèmeux. Leg de tweede laag hierop. 
  • Doe dit ook op de volgende twee lagen.
  • Dek af met de laatste laag.
  • Smeer de taart strak af met de botercrème.
  • Koel de taart kort, zodat de botercrème stevig wordt. 
  • Giet de salted karamel over de taart als drip.
  • Garneer met de toffee, wat pecannoten en sinaasappelpartjes.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.