E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Toffee brûlée cake

Deze sticky toffee cake heeft kruidnagel en een spannende karamel met sinaasappellikeur. Deze twist moet je eens proberen!

Anne Fleur

Recept van
Anne Fleur

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Gekonfijte sinaasappel

  • 3 sinaasappels
  • 0,25 theelepel zout
  • 500 gram fijne kristalsuiker 

Sticky toffee cake

  • 370 gram dadels, ontpit
  • 1,5 theelepel baking soda
  • 75 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 200 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 60 gram dadelstroop
  • 1 vanillestokje
  • 4 eieren
  • 300 gram patentbloem
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • rasp van 1 sinaasappel

Sinaasappelkaramel

  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 125 milliliter slagroom
  • 4 eetlepels sinaasappellikeur
  • snuf zout

Banketbakkersroom

  • 1 liter volle melk
  • 100 gram gezeefde kookroompoeder
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 500 gram ongezouten roomboter
  • 1 eetlepel sinaasappelextract
  • rasp van 1 sinaasappel

Sinaasappel-botercrème

  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 3 eetlepels sinaasappellikeur
  • sinaasappelrasp

Garnering

  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 30 milliliter sinaasappellikeur 
  • Gekonfijte sinaasappel

Bereidingswijze

Robèrt moet bij deze sticky toffee cake denken aan een sinaasappel kruidkoek en daar scoort Anne-Fleur meteen punten mee. De crème is niet te zoet en daardoor is het een prettige taart om te eten.

Bakbenodigdheden

  • Gasbrandertje
  • Staafmixer
  • Staande mixer met toebehoren
  • Spuitzakken
  • Taartkartonnetje, net kleiner dan 18 centimeter diameter
  • Paletmes
  • 3 keer ronde bakvorm of springvorm van circa 18 centimeter
  • Handmixer 
  • Citruspers 

Voorbereiding voor de sticky toffee cake: maak de gekonfijte sinaasappel

  • De gekonfijte sinaasappel maak je 24 uur van tevoren. Zo trekken de smaken lekker in.
  • Snijd de schil van een sinaasappel, neem zo min mogelijk wit mee.
  • Doe de schillen in een steelpannetje met water tot de schilletjes onder staan.
  • Voeg een snuf zout toe.
  • Breng aan de kook en laat 1 minuut doorkoken.
  • Giet de schillen af en voeg wederom water toe tot de schilletjes onder staan. 
  • Laat 1 minuut doorkoken en giet af.
  • Meng 200 milliliter water met de suiker en voeg toe aan het steelpannetje.
  • Laat 1 minuut doorkoken en zet 24 uur apart.
  • Kook na 24 uur de schillen weer een minuut en laat afkoelen.
  • Kook nog 1 keer 1 minuut en laat afkoelen.
  • Bewaar de schillen in een weckpot tot gebruik.

Sticky toffee cake

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Vet de bakvormen in.
  • Snijd de dadels in stukjes.
  • Overgiet de dadels met 320 milliliter gekookt water en voeg baking soda toe.
  • Laat 10 minuten zo staan.
  • Pureer de dadels in het weekvocht tot een gladde massa met een staafmixer.
  • Klop in de keukenmachine de boter, bruine basterdsuiker, dadelstroop en het merg van een vanillestokje luchtig.
  • Voeg één voor één de eieren toe. 
  • Zeef de bloem, bakpoeder en kaneel over de botermix en voeg de sinaasappelrasp toe.
  • Spatel de dadelpuree er voorzichtig doorheen.
  • Vul de 3 bakvormen en bak in ongeveer 30 minuten in de oven. 

Sinaasappelkaramel

  • Smelt de donkere basterdsuiker.
  • Voeg de boter toe en verwarm tot een karamelkleur.
  • Voeg de slagroom toe, pas op voor spetteren.
  • Doe hier het zout bij en de sinaasappellikeur. 
  • Laat een beetje afkoelen.

Banketbakkersroom

  • Snijd een vanillestokje open en schraap de binnenkant eruit.
  • Verwarm 900 milliliter volle melk met de geschraapte vanille.
  • Meng 100 milliliter volle melk met de custardpoeder en kristalsuiker tot een papje.
  • Voeg een scheut van de hete melk toe aan het custardmixje om familie te maken.
  • Schenk het mengsel bij de kokende melk in de pan en roer tot de custard dik wordt.
  • Laat afkoelen.
  • Bewaar 1/4 van de banketbakkersroom voor bovenop de taart. Gebruik de rest voor de sinaasappel-botercrème.
  • Klop 500 gram ongezouten boter luchtig.
  • Voeg 1/4 van de banketbakkersroom in delen toe.
  • Voeg sinaasappelrasp toe.
  • Zet koel weg.

Sinaasappel-botercrème

  • Roer de boter, sinaasappellikeur en sinaasappelrasp door 3/4 van de botercrème.
  • Dek af met plastic folie en zet koud weg. 

Opbouw van de sticky toffee cake

  • Haal de cakes uit de koeling en bouw de lagen op door hier een laag botercrème op te smeren.
  • Verdeel hier een aantal gekonfijte sinaasappelschillen erop.
  • Herhaal deze stappen nog 2 keer.
  • Smeer de buitenkant van de cake dun in met de botercrème.
  • Zet koel weg.
  • Haal de cake uit de koeling en smeer een nieuwe laag op de buitenkant.
  • Houd nog wel wat botercrème over voor toeven. 
  • Drip de karamelsaus over de rand van de cake, doe dit beheerst zodat de drips ook nog halverwege blijven hangen.
  • Klop de banketbakkersroom voor de bovenkant van de taart los.
  • Smeer een laag banketbakkersroom op de taart.
  • Strooi de basterdsuiker over de bovenkant van de taart.
  • Brand de basterdsuiker aan met een gasbrander.
  • Smeer bij het serveren met een kwastje de gebrande suikerlaag in met een klein beetje sinaasappellikeur en brand af met een gasbrandertje.
  • Wacht tot het vlammetje dooft voor je in de taart snijdt.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.