Robèrt moet bij deze sticky toffee cake denken aan een sinaasappel kruidkoek en daar scoort Anne-Fleur meteen punten mee. De crème is niet te zoet en daardoor is het een prettige taart om te eten. 
Bakbenodigdheden
- Gasbrandertje
- Staafmixer
- Staande mixer met toebehoren
- Spuitzakken
- Taartkartonnetje, net kleiner dan 18 centimeter diameter
- Paletmes
- 3 keer ronde bakvorm of springvorm van circa 18 centimeter
- Handmixer
- Citruspers
Voorbereiding voor de sticky toffee cake: maak de gekonfijte sinaasappel
- De gekonfijte sinaasappel maak je 24 uur van tevoren. Zo trekken de smaken lekker in.
- Snijd de schil van een sinaasappel, neem zo min mogelijk wit mee.
- Doe de schillen in een steelpannetje met water tot de schilletjes onder staan.
- Voeg een snuf zout toe.
- Breng aan de kook en laat 1 minuut doorkoken.
- Giet de schillen af en voeg wederom water toe tot de schilletjes onder staan.
- Laat 1 minuut doorkoken en giet af.
- Meng 200 milliliter water met de suiker en voeg toe aan het steelpannetje.
- Laat 1 minuut doorkoken en zet 24 uur apart.
- Kook na 24 uur de schillen weer een minuut en laat afkoelen.
- Kook nog 1 keer 1 minuut en laat afkoelen.
- Bewaar de schillen in een weckpot tot gebruik.
Sticky toffee cake
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Vet de bakvormen in.
- Snijd de dadels in stukjes.
- Overgiet de dadels met 320 milliliter gekookt water en voeg baking soda toe.
- Laat 10 minuten zo staan.
- Pureer de dadels in het weekvocht tot een gladde massa met een staafmixer.
- Klop in de keukenmachine de boter, bruine basterdsuiker, dadelstroop en het merg van een vanillestokje luchtig.
- Voeg één voor één de eieren toe.
- Zeef de bloem, bakpoeder en kaneel over de botermix en voeg de sinaasappelrasp toe.
- Spatel de dadelpuree er voorzichtig doorheen.
- Vul de 3 bakvormen en bak in ongeveer 30 minuten in de oven.
Sinaasappelkaramel
- Smelt de donkere basterdsuiker.
- Voeg de boter toe en verwarm tot een karamelkleur.
- Voeg de slagroom toe, pas op voor spetteren.
- Doe hier het zout bij en de sinaasappellikeur.
- Laat een beetje afkoelen.
Banketbakkersroom
- Snijd een vanillestokje open en schraap de binnenkant eruit.
- Verwarm 900 milliliter volle melk met de geschraapte vanille.
- Meng 100 milliliter volle melk met de custardpoeder en kristalsuiker tot een papje.
- Voeg een scheut van de hete melk toe aan het custardmixje om familie te maken.
- Schenk het mengsel bij de kokende melk in de pan en roer tot de custard dik wordt.
- Laat afkoelen.
- Bewaar 1/4 van de banketbakkersroom voor bovenop de taart. Gebruik de rest voor de sinaasappel-botercrème.
- Klop 500 gram ongezouten boter luchtig.
- Voeg 1/4 van de banketbakkersroom in delen toe.
- Voeg sinaasappelrasp toe.
- Zet koel weg.
Sinaasappel-botercrème
- Roer de boter, sinaasappellikeur en sinaasappelrasp door 3/4 van de botercrème.
- Dek af met plastic folie en zet koud weg.
Opbouw van de sticky toffee cake
- Haal de cakes uit de koeling en bouw de lagen op door hier een laag botercrème op te smeren.
- Verdeel hier een aantal gekonfijte sinaasappelschillen erop.
- Herhaal deze stappen nog 2 keer.
- Smeer de buitenkant van de cake dun in met de botercrème.
- Zet koel weg.
- Haal de cake uit de koeling en smeer een nieuwe laag op de buitenkant.
- Houd nog wel wat botercrème over voor toeven.
- Drip de karamelsaus over de rand van de cake, doe dit beheerst zodat de drips ook nog halverwege blijven hangen.
- Klop de banketbakkersroom voor de bovenkant van de taart los.
- Smeer een laag banketbakkersroom op de taart.
- Strooi de basterdsuiker over de bovenkant van de taart.
- Brand de basterdsuiker aan met een gasbrander.
- Smeer bij het serveren met een kwastje de gebrande suikerlaag in met een klein beetje sinaasappellikeur en brand af met een gasbrandertje.
- Wacht tot het vlammetje dooft voor je in de taart snijdt.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.