E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Stoofpie

Met recht een echte stoofpie, want de runder vulling van deze pie wordt lekker lang gestoofd in een mengsel van fond en port. Hij is stevig op smaak gebracht en heeft een mooi vlechtwerk op de bovenkant. Super smaakvol, super mooi!

Marieke

Recept van
Marieke

Taart
Hartig
Goed te doen
(6) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 500 gram bloem
  • 125 gram roomboter
  • 150 gram margarine
  • 100 milliliter koud water
  • Zout
  • Takjes tijm

Vulling

  • 800 gram rundersucade
  • 125 gram boter
  • Zout
  • Peper
  • Kruidnagel
  • 1 laurierblaadje
  • 200 milliliter rode port
  • 1 pot paddestoelenfond
  • 400 gram winterpeen
  • ½ knolselderij
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 500 gram kastanje champignons
  • 2 takjes rozemarijn
  • Paar takjes tijm
  • 2 takjes platte peterselie
  • 100 gram gerookte spekjes
  • 200 gram mascarpone
  • 4 eetlepels bloem

Afbakken

  • 2 eetlepels paneermeel 
  • 1 ei

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Braadpan die in de oven kan
  • Ronde pie vorm
  • Staande mixer met toebehoren
  • Deegroller
  • Kwast
  • Vergiet
  • Schalen
  • Liniaal
  • Garde

Voorbereiding

  • Haal het vlees een half uur van te voren uit de koeling.
  • Verwarm de oven voor op 120 graden.
  • Vet de pie vorm in. 

Deeg

  • Meng de bloem, roomboter, margarine en het zout in een beslagkom.
  • Hak de tijm heel fijn en voeg toe.
  • Giet langzaam het koude water erbij.
  • Meng het deeg kort tot het samenkomt.  
  • Verpak in folie en laat afkoelen in de koelkast.

Vulling

  • Kruid het vlees met zout, peper en kruidnagel.
  • Bak het vlees aan beide kanten bruin in de boter en laat het 20 minuten op het vuur sudderen. 
  • Verwarm ondertussen de fond, met de port. 
  • Giet bij het vlees, voeg het laurierblaadje toe. 
  • Laat nog even kort pruttelen.
  • Doe de pan met deksel in de voorverwarmde oven op 120 graden en laat het vlees zo’n 3 uur garen.
  • Snijd de wortel en knolselderij in kleine blokjes en kook ze 3 minuten in water met een snufje zout.
  • Laat de groenten uitlekken.
  • Snijd de ui, knoflook, champignons en hak de kruiden fijn.
  • Bak de spek op middelhoog vuur even aan in olijfolie. 
  • Doe de champignons in gedeeltes erbij.
  • Voeg zout, peper en de kruiden toe en bak kort aan.
  • Haal alles uit de pan en schenk weer een beetje olie in de pan.
  • Fruit de ui samen met de knoflook en bak de wortel en knolselderij nog even mee.
  • Als het vlees gaar is, haal dan de pan uit de oven en leg het vlees op een bord.
  • Kook het vocht van het vlees in.
  • Doe de bloem en de mascarpone toe en maak er een papje van.
  • Voeg alle ingrediënten van de vulling toe en breng op smaak.
  • Laat de vulling afkoelen.

Opbouw

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  • Haal 2/3e van het deeg uit de koelkast en rol het uit. 
  • Bekleed de vorm met het deeg.
  • Strooi wat paneermeel over de bodem en verdeel hier de vulling over. 
  • Rol ook de rest van het deeg uit en maak er lange repen van. 
  • Leg de repen op de taart in de lengte bijna tegen elkaar aan.
  • Draai de taart een kwartslag. 
  • Til de repen om en om op en leg er een reep dwarsover, zodat je een mooi vlechtwerk krijgt. 
  • Klop het ei los en smeer het vlechtwerk twee keer dun in. 
  • Bak de pie in ongeveer 50 minuten af.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.