Terug

Stoute Pannenkoeken

Aan de buitenkant zou je niet zeggen dat deze taart gemaakt is van pannenkoeken, maar als je hem doorsnijdt en proeft kun je er niet omheen. Elizabeth gaat voor klassieke pannenkoeksmaken met appeltjes en krokant gebakken spek. Ze werkt de taart af met slagroom en pecannootjes, waardoor de taart fris en zacht, maar ook zoutig en zoet is.

Elizabeth

Recept van
Elizabeth

Goed te doen
(9) reviews

Ingrediënten

Beslag

  • 780 gram bloem
  • 14 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels zout
  • 200 gram suiker
  • 7 theelepels baking soda
  • 1.2 liter volle melk
  • 4 eieren
  • 12 eetlepels boter
  • 8 theelepels vanille-extract
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 citroen

Appelvulling

  • 6 Elstar appels
  • 400 gram bruine kristalsuiker
  • 100 gram roomboter
  • 2 eetlepels kaneel
  • 2 eetlepels verse gember
  • 100 milliliter slagroom
  • 150 milliliter cognac

Roomkaas vulling

  • 600 gram roomkaas
  • 250 gram poedersuiker
  • 50 milliliter cognac
  • 100 milliliter sinaasappelsap
  • rasp van 1 sinaasappel

Appel chips

  • 1 groene appels
  • sap van 1 citroen
  • 20 gram poedersuiker

Gekarameliseerde spek

  • 100 gram gerookt spek (dunne plakken)
  • 50 gram bruine kristalsuiker

Garnering

  • 60 gram suiker
  • 500 milliliter slagroom (koud)
  • 100 gram pecannoten

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Bakplaat
  • Chopper
  • Garde
  • Pannenkoekenpan
  • Groentesnijder
  • Magnetron
  • Mixer
  • Spuitzak
  • Decoratief spuitmondje

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 80 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Beslag

  • Smelt de boter 30 seconden in de magnetron, zet apart.
  • Meng de bloem, suiker, zout, bakpoeder, baksoda en kaneel.
  • Roer de boter, melk, het vanille extract en de eieren door elkaar.
  • Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel.
  • Giet het mengsel vloeibare mengsel in het putje.
  • Gebruik een garde om alles door elkaar te roeren tot het net gecombineerd is. Het mag een beetje dik en klonterig zijn.
  • Laat het beslag rusten terwijl je een licht geoliede koekenpan op middelhoog vuur verhit.
  • Gebruik ongeveer 60 milliliter beslag per pannenkoek.
  • Bak de koeken per kant 3 – 6 minuten tot ze licht goudbruin zijn.
  • Laat de pannenkoeken afkoelen.

Appelvulling

  • Schil en snijd de appels in stukjes.
  • Leg ze vervolgens in de cognac.
  • Breng de boter, suiker, gember en kaneel aan de kook.
  • Voeg de appels en de slagroom toe als het is ingedikt.
  • Laat het geheel zacht koken.
  • Laat afkoelen voor gebruik.

Roomkaas vulling

  • Klop alles samen tot een luchtige egale massa.
  • Zet in de koeling tot gebruik.

Appel chips

  • Snijd de appel in schijven van ongeveer 3 millimeter dik.
  • Leg de schijven in de citroensap en laat even weken.
  • Leg ze vervolgens op de bakplaat en bestrooi ze licht met de poedersuiker.
  • Bak ze voor 90 minuten in de voorverwarmde oven op 80 graden.

Gekarameliseerde spek

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Leg de spek op een bakplaat met bakpapier en bestrooi met bruine suiker.
  • Bak de spek 7 minuten in de oven.
  • Snijd ze in kleine stukjes, houd er een paar apart voor de garnering.

Garnering

  • Klop de slagroom met de suiker stevig.
  • Hak de pecannoten in kleine stukjes, houd er een paar apart voor de garnering.

Opbouw

  • Bestrijk een pannenkoek met roomkaas vulling en bestrooi gelijkmatig met stukjes pecannoot.
  • Bedek met een pannenkoek.
  • Strijk hierop een laag appelvulling en bestrooi deze met gekarameliseerde spek.
  • Bedek met een pannenkoek en herhaal bovenstaande stappen tot je alle pannenkoeken hebt gebruikt.
  • Doe de slagroom in een spuitzak en smeer de taart hiermee af. Decoreer de boven- en zijkanten.
  • Plak de appelchips aan de buitenkant tegen de taart.
  • Garneer het geheel met pecannootjes en gekarameliseerde spekreepjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.