E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zuurprise

Deze suprisetaart draait volledig om citroen. De taart is gevuld lemon curd en heeft aan de buitenkant een decoratiebeslag met citroenen.

Bianca

Recept van
Bianca

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Amandelbiscuit

  • 200 gram blanke amandelen
  • 10 eieren
  • 300 gram suiker
  • Snuf zout
  • 300 gram bloem 
  • Rasp van 3 citroenen

Gekleurd beslag

  • 5 eieren
  • 150 gram suiker
  • Snuf zout
  • 150 gram bloem
  • Gele kleurstof
  • Groene kleurstof
  • Rasp van 1 citroen

Decoratiebeslag

  • 100 gram gezeefde Poedersuiker
  • 100 gram eiwit
  • 100 gram gesmolten boter
  • 110 gram gezeefde bloem
  • 1 eetlepel gezeefde cacao 
  • Gele kleurstof 
  • Groene kleurstof

Joconde biscuit

  • 200 gram eiwit  
  • 260 gram fijne Kristalsuiker
  • 100 gram roomboter, op kamertemperatuur 
  • 6 eieren
  • 230 gram amandelmeel
  • 50 gram bloem

Basilicummousse

  • 9 gram gelatine
  • 100 milliliter melk
  • 20 gram verse basilicum 
  • 50 gram eiwit
  • 100 gram suiker
  • 600 gram slagroom
  • Rasp van een limoen
  • Groene kleurstof

Lemon curd

  • 1,5 blaadjes gelatine
  • 2 citroenen, rasp en sap
  • 1 limoen, rasp en sap
  • 200 gram suiker
  • 125 boter
  • 2 eieren + 1 eidooier

Limoncellosiroop

  • 90 gram suiker
  • 35 milliliter limoncello

Slagroom

  • 300 milliliter slagroom
  • 3 eetlepels suiker

Zwitserse botercrème

  • 190 gram suiker
  • 3 eiwitten (90 gram)
  • 200 gram zachte roomboter
  • Groene kleurstof
  • Beetje lemon curd

Bereidingswijze

Bianca maakt veel indruk met haar suprisetaart. De details van het decoratiebeslag vindt Janny prachtig. Het uiterlijk en de details van deze taart vindt Janny prachtig. Robèrt is fan van de frisse lemon curd. “Ik vind hem zelfs verrukkelijk”, zegt Janny. decoratiebeslag

Bakbenodigdheden

  • Uitsteekringen 
  • Citroenvormpjes 
  • Spuitmondje blaadje
  • Spuitmondje fijn
  • Spuitzakken
  • Staande mixer met toebehoren
  • Siliconenbakmat
  • Handmixer
  • Foodprocessor
  • Zeef
  • Kleine bakvorm 
  • Paletmes

Amandelbiscuit

  • Verwarm de oven op 160 graden.
  • Rooster de amandelen 10 minuten in de oven.
  • Hak fijn in de foodprocessor. 
  • Klop ondertussen de eieren voor 10 minuten op samen met de suiker en een snuf zout.
  • Zeef de bloem boven de kom en spatel door. 
  • Spatel ook de amandelen er door.
  • Bekleed 2 bakpannen van 17,5 centimeter met bakpapier en vet in.
  • Vul de bakpannen en bak voor 20 minuten. 
  • Laat de oven aan.

Gekleurd biscuit

  • Klop de eieren met het suiker en een snuf zout op.
  • Zeef de bloem boven de kom en spatel door. Voeg citroenrasp toe.
  • Haal een klein beetje beslag uit de kom, doe die in een andere kom en kleur groen.
  • Kleur de rest geel.
  • Bak de groene cake in een hele kleine vorm voor 15 minuten.
  • Bak de gele cake in een bakpan van 17,5 centimeter voor 15 minuten.

Decoratiebeslag

  • Zeef de poedersuiker en meng met het eiwit en de gesmolten boter.
  • Zeef de bloem en meng dit er met een spatel door.
  • Verdeel het beslag in drie delen. Meng 1 deel met geel, 1 deel met groen en het derde deel met de cacao. 
  • Doe in spuitzakken met hele fijne spuitmondjes.
  • Teken met het cacaobeslag de buitenste lijnen van citroenen en blaadjes op een siliconenbakmat.
  • Kleur met het gele beslag de citroenen op. Kleur met het groene beslag de blaadjes.
  • Leg 15 minuten in de diepvries. 

Joconde biscuit

  • Verwarm de oven op 220 graden.
  • Klop het eiwit met de suiker op.
  • Klop de rest van de ingrediënten door elkaar.
  • Smeer een dunne laag over het decoratiebeslag en bak in 10 minuten af.

Basilicummousse

  • Week de gelatine in ruim koud water.
  • Verwarm de melk met de basilicum. 
  • Zet uit en laat afgedekt intrekken voor 60 minuten.
  • Breng 45 milliliter water met suiker aan de kook tot 118 graden.
  • Giet bij het eiwit en klop door tot lauw.
  • Klop de slagroom lobbig en breng op smaak met de slagroom.
  • Haal de basilicum uit de pan en breng de helft van de melk aan de kook. 
  • Meng hier de uitgeknepen gelatine door.
  • Voeg de rest van de melk toe. 
  • Meng dit met de kleurstof. 
  • Meng de eiwitten met siroop hierdoor.
  • Voeg als laatste de slagroom toe en meng door.
  • Giet in de schaal en zet in de diepvries.

Lemon curd

  • Week de gelatine in ruim koud water.
  • Rasp de citroen en limoen.
  • Pers het sap.
  • Doe de suiker met het sap, rasp en boter in een schaal en verwarm au bain-marie tot de boter is opgelost.
  • Schenk dit op de eieren en roer met een garde door. 
  • Doe dit terug in de pan en verwarm opnieuw, tot ongeveer 80 graden.
  • Haal van het vuur.
  • Los de uitgeknepen gelatine op.
  • Haal door een zeef en doe dit in een kom in de diepvries.

Limoncellosiroop

  • Doe 100 milliliter water met de suiker in een pan en breng aan de kook.
  • Laat al roerend koken tot de suiker is opgelost.
  • Haal van het vuur en voeg de limoncello toe.
  • Laat afkoelen.

Slagroom

  • Klop de slagroom op met de suiker.

Zwitsere botercrème

  • Verwarm water met de suiker tot 118 graden
  • Giet bij het eiwit en klop op tot lauw.
  • Meng de roomboter erdoor tot een botercrème.
  • Doe de Groene kleurstof bij de helft van de botercrème. 
  • Voeg een beetje van de lemoncurd toe.

Opbouw van de suprisetaart

  • Snijd de cakelagen door.
  • Leg de onderste plak op een taartplateau en besprenkel met de limoncellosiroop. 
  • Smeer er een laag basilicummousse op.
  • Leg er nog een cakeplak op, besprenkel met limoncellosiroop en steek er een klein rondje uit.
  • Steek ook een klein rondje uit de gele cake en leg deze erin. Smeer er een laag lemoncurd op.
  • Doe hetzelfde met de volgende cakelagen.
  • Maar dan een steeds groter rondje en dan weer steeds kleiner.
  • Steek een rondje uit de groene cake en snijd schuin in. Leg deze in de laatse cake.
  • Leg het decoratiebeslag hier omheen en snijd zo nodig bij.
  • Smeer de bovenkant af met slagroom.
  • Spuit er groene blaadjes botercrème op.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.