E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Tartelettes met lemoncurd en Italiaanse meringue

Tartelettes kun je vullen met heel veel verschillende ingrediënten en vullingen. Deze amandeltartelettes met lemoncurd en Italiaanse meringue zijn een mooie combinatie van heerlijke smaken.

Zineb

Recept van
Zineb

Taart
Moeilijk
(33) reviews

Ingrediënten

Tartelette-deeg

  • 175 gram patentbloem
  • 30 gram amandelmeel 
  • 70 gram poedersuiker
  • Snuf zout
  • 105 gram ongezouten koude roomboter in blokjes
  • 0,5 losgeklopt ei

Lemoncurd

  • 10 gram gelatine
  • 100 gram citroensap
  • 85 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram ei
  • 150 gram ongezouten roomboter

Italiaanse meringue

  • 60 gram water
  • 230 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eiwitten
  • Snuf zout

Garnering

  • 100 gram frambozen
  • 50 gram pistachenoten
  • 200 gram purechocoladedruppels
  • Lemon cress

Bereidingswijze

Tartelettes met lemoncurd en Italiaanse meringue

Tip van Janny: met iets meer lemon zijn de tartelettes nóg lekkerder.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Siliconen tartelettevormen met een diameter van 5 centimeter
  • Koeksteker met een diameter van 7 centimeter
  • Bakpapier

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet de tartelettevormen in.

Tartelette-deeg

  • Meng de bloem met de suiker en het zout. 
  • Voeg de boter en het ei toe en kneed alles kort tot een soepel deeg. 
  • Verpak in plasticfolie en laat het ongeveer 1 uur rusten in de koelkast. 
  • Haal het deeg uit de koeling en rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier. 
  • Steek met de koeksteker kleine rondjes uit, leg de plakjes deeg in de siliconenvorm en vorm ze met de hand. 
  • Prik er kleine gaatjes in met een vork. 
  • Leg ze even voor 15 minuten in de vriezer en bak ze daarna af in ongeveer 15 minuten. 

Lemoncurd

  • Week de gelatine in koud water. 
  • Breng het citroensap samen met de suiker aan de kook. 
  • Neem de pan van het vuur, voeg de eieren toe en blijf stevig roeren. 
  • Zet de pan weer terug op het vuur en verwarm de massa tot 80 graden. 
  • Neem de pan van het vuur, voeg de blokjes boter toe en roer tot de boter gesmolten is. 
  • Voeg de gelatine toe zonder het uit te knijpen. 
  • Roer alles door, haal alles door een zeef boven een platte plaat en dek het af met huishoudfolie. 
  • Laat de lemoncurd afkoelen tot gebruik. 

Italiaanse meringue

  • Houd 30 gram suiker apart, doe de rest van de suiker met het water in een steelpan en breng dit aan de kook. 
  • Doe de eiwitten met het zout in de kom van de staande mixer en begin met kloppen zodra de suikersiroop een temperatuur van 113 graden heeft bereikt.
  • Voeg geleidelijk de overige suiker toe aan de eiwitten en blijf mixen. 
  • Haal de suikersiroop van het vuur zodra de thermometer 118 graden heeft bereikt. 
  • Voeg de suikersiroop in een dunne straal toe aan de eiwitten. 
  • Mix de meringue op maximale snelheid tot het lauwwarm is. 
  • Houd de mixer in beweging tot de opbouw van de taart.

Opbouw van de tartelettes

  • Spuit een beetje van de lemoncurd op de tartelettes. 
  • Spuit hierover de meringue in een spiraalvorm. 
  • Decoreer de tartelettes met de verse frambozen, pistachenoten en lemon cress. 

Tips voor het maken van tartelettes

5 tips

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.