“Het zijn mooie laagjes geworden en de vulling is heel zacht,” begint Janny over de taart. “Hij eet lekker,” zegt ze dan nog. Robèrt vindt hem ook goed, en van hem mogen er zelfs nog meer brokjes bitterkoekjes in de vulling.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- 2 springvormen van 18×28 centimeter
- Liniaal
- Handmixer
- Pizzasnijder
- Uitstekers
- Garde
- Spuitzakken
- Zeef
- Spuitmondjes
- Plasticfolie
- Bakpapier
Voorbereiding
- Meng voor de vulling de rozijnen met 70 milliliter Marasquin en laat enkele uren wellen.
Biscuit
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Bekleed de bodem van de twee bakvormen met bakpapier.
- Split de eieren.
- Klop de eiwitten met de suiker, het zout en de vanille in 10 minuten tot een luchtig, dik mengsel.
- Klop het eigeel in een aparte kom en spatel dit daarna door het eiwit.
- Zeef de bloem en de maïzena en spatel dit in delen voorzichtig door het eimengsel.
- Verdeel het beslag over de springvormen en bak voor ongeveer 40-45 minuten.
- Laat even afkoelen in de vorm en laat daarna verder afkoelen op een rooster.
- Laat de biscuit bij voorkeur een nacht rusten voor het snijden en opbouwen van de taart.
Bitterkoekjes
- Meng alle ingrediënten tot een glad beslag.
- Schep het beslag in een spuitzak met een rond spuitmondje van 1 centimeter doorsnede.
- Spuit rondjes beslag op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Als de rondjes beslag nog opstaande puntjes hebben, dan kun je deze met een natte vinger platdrukken.
- Bak de koekjes voor in ongeveer 18 minuten gaar.
- Leg het vel bakpapier na het bakken direct op een natte theedoek en laat de koekjes volledig afkoelen.
Banketbakkersroom met custard
- Meng in een kom een klein deel van de melk met de custard tot een egaal papje.
- Doe de rest van de melk in een pannetje samen met de suiker en de merg van het vanillestokje en breng aan de kook.
- Schenk de gekookte melk bij het custardpapje en roer goed door.
- Doe dan alles weer terug in de pan en breng voorzichtig aan de kook.
- Kook het vanillestokje waar de merg uitgehaald is ook mee.
- Als het mengsel kookt en goed gebonden is schenk je de banketbakkersroom op een ondiep plaatje.
- Dek dit af met plasticfolie en laat volledig afkoelen.
- Haal het vanillestokje er pas uit wanneer je de banketbakkersroom gaat gebruiken.
Chipolatavulling
- Week de gelatineblaadjes minimaal 15 minuten in koud water.
- Klop ondertussen de slagroom met de suiker lobbig.
- Neem de gelatineblaadjes daarna uit het water, maar knijp ze niet uit.
- Doe de blaadjes in een steelpannetje en smelt al roerend op laag vuur.
- Zorg dat de banketbakkersroom op kamertemperatuur is.
- Doe deze in een kom en klop los met een mixer met garde.
- Voeg de gesmolten gelatine al kloppend toe aan de banketbakkersroom.
- Spatel de helft van de slagroom door de banketbakkersroom en voeg als dit gemengd is de rest van de slagroom toe.
- Meng tot slot de gewelde rozijnen, de gehakte bigarreaux en stukjes bitterkoek door de chipolatavulling.
Marasquinsiroop
- Doe 100 milliliter water met de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook.
- Laat de siroop 1 minuut doorkoken en blijf roeren tot de suiker is opgelost.
- Haal van het vuur en voeg de Marasquin toe.
- Laat de siroop afkoelen voor gebruik.
Opbouw van de taart
- Kneed de naturel marsepein goed los en rol deze dun uit, gebruik poedersuiker tegen het plakken.
- Klop de slagroom stijf.
- Snijd de afgekoelde cakes in gelijke horizontale delen.
- Trempeer de lagen met de marasquinsiroop en doe op iedere laag biscuit een laag chipolatavulling.
- Bestrijk de hele taart met een dunne laag stevig opgeklopte slagroom en bekleed de gehele tent daarna met een dunne laag naturel marsepein.
- Maak van de overige kleuren marsepein een vlaggetjesslinger en drapeer deze over de tent.
- Voor het vastplakken van de vlaggetjes kun je een beetje water gebruiken, wat je bijvoorbeeld aanbrengt met een klein penseeltje.
- Breng met een dun penseeltje eetbare goudverf details aan op de ramen en deuren.
- Maak met de groene marsepein en een knoflookpers een groene grasrand rondom de tent.
Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.