De taart van Jurian heeft mooie laagjes als je de taart opensnijdt en “een lekkere vulling, hoor,” zegt Robèrt. “De bramen zorgen voor een goede balans met het zoete,” vindt Janny.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Paletmes
- Deegkrabber
- Garde
- Plasticfolie
- Gekartelde spuitmondjes
- Zeef
- Spuitzakken
- Foodprocessor
- Bakplaten
- Groot knikpaletmes
Witte chocolade ganache
- Wel het blaadje gelatine in koud water en hak de chocolade fijn.
- Breng de helft van de slagroom aan de kook en voeg het zout, het merg van het vanillestokje en het stokje zelf hieraan toe en haal van het vuur.
- Laat de slagroom 1 minuut afkoelen en voeg de gelatine hier aan toe, roer goed door.
- Giet de slagroom op de witte chocolade en laat 2 minuten staan.
- Voeg daarna de andere helft (koude) slagroom toe.
- Roer goed door en zet de ganache voor 2 uur in de koelkast.
- Klop het daarna luchtig.
Bramenjam
- Week de gelatine in een kom met koud water.
- Doe de bramen in een steelpan.
- Voeg hierbij het sap van een citroen, de geleisuiker en het zout toe.
- Breng aan de kook en laat door pruttelen totdat het dik genoeg is.
- Haal de bramenjam van het vuur en voeg de (uitgeknepen) gelatine toe.
- Roer goed door tot de gelatine volledig is opgelost.
Champagnecrème
- Week de blaadjes gelatine in koud water.
- Breng de helft van de suiker, samen met de rasp en het sap van een citroen en de champagne aan de kook en laat 5 minuten rustig pruttelen.
- Zeef het vocht en laat iets afkoelen.
- Klop de eidooiers samen met de andere helft van de suiker tot een luchtige massa.
- Breng de mengsels samen en verhit op laag vuur tot het gaat binden, maar breng niet aan de kook.
- Voeg vervolgens de uitgeknepen gelatine toe en laat afkoelen.
- Klop de slagroom met het zout stijf en meng de afgekoelde champagne crème erdoorheen.
- Laat dit afkoelen en klop tot een crème.
- Doe de champagnecrème in een spuitzak.
Biscuit
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Scheid de dooiers van de eiwitten.
- Doe de helft van de suiker bij de eiwitten en de andere helft over de dooiers.
- Voeg nu het zout, de bloem en het bakpoeder bij het eimengsel.
- Voeg nu de gesmolten boter toe en roer goed door totdat je geen resten boter ziet.
- Doe het beslag in een ingevette en met bakpapier bekleden bakplaat en bak in 10 minuten gaar.
- Laat het biscuit vervolgens afkoelen op de plaat, totdat de randen loslaten.
- Snijd daarna 3 plakken van 10 bij 30 centimeter en 1 plak van 5 bij 30 centimeter.
Havreflarn koekjes
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Smelt de boter in een pannetje.
- Doe in de tussentijd alle andere bestanddelen in een kom.
- Doe de gesmolten boter bij de andere bestanddelen en roer met een spatel door.
- Spatel vervolgens 3 tot 5 minuten door tot een dikker beslag.
- Pak een theelepel en vorm kleine balletjes.
- Leg de balletjes op een met bakpapier bekleden plaat met genoeg tussenruimte.
- Bak ze in 5 minuten gaar en snijd ze, wanneer ze nog warm zijn, in vierkantjes.
- Laat de koekjes afkoelen.
Opbouw van de taart
- Pak een lap biscuit en spuit daar een rand ganache op.
- Smeer er daarna een laagje bramenjam op en spuit daarna een laag champagnecrème op de jam.
- Herhaal deze stap voor de volgende laag biscuit.
- Smeer de taart af met de witte chocolade ganache.
- Spuit nu op 2,5 centimeter van de lange zijde een streep ganache en vul deze ook op met bramenjam en champagnecrème.
- Spuit de taart met een draaiende beweging op langs de dunne strook.
- Hak de pistache fijn.
- Smelt de suiker in een pannetje met een klein scheutje water tot een mooie karamel.
- Roer de pistache er snel doorheen en stort het mengsel daarna afkoelen op een bakpapiertje.
- Hak de pistachenootjes tot een medium fijne nougatine.
- Druk een randje nougatine langs de tent taart en druk daarna de havreflam koekjes tegen de zijkanten van de taart.
- Versier de rest van de tent met verse bramen.
Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.