E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Beste intenties

Een tent taart met perzik-karnemelkbavarois.

Daan

Recept van
Daan

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 6 eieren
  • 175 gram suiker
  • Rasp van 1 citroen
  • 35 gram maïzena
  • 140 gram bloem
  • Snufje zout
  • 20 gram roomboter

Perzik-karnemelkbavarois

  • 14 perziken
  • Sap van 1 citroen
  • 150 gram suiker
  • Snufje zout
  • 8 vellen gelatine
  • 300 milliliter slagroom
  • 250 milliliter karnemelk

Croustilliant

  • 200 gram blanke hazelnoten
  • 200 gram kristalsuiker
  • 120 gram witte chocolade
  • 60 gram cacaoboter
  • 150 gram feuilletine

Verveinegelei

  • Een zak gedroogde verbena
  • 50 gram suiker
  • 4 vellen gelatine

Perzikgelei

  • 2 perziken
  • 20 gram suiker
  • Scheutje citroensap
  • 10 gram pectine

Botercrème

  • 100 gram eiwit (ongeveer 3 eieren)
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 300 gram roomboter
  • Snufje zout
  • 1 theelepel vanille-extract

Royal icing

  • Eiwit van 3 eieren
  • 450 gram poedersuiker
  • Gele kleurstof
  • Groene kleurstof
  • Blauwe kleurstof
  • Rode kleurstof
  • Gele kleurstof

Bereidingswijze

De binnenkant van de taart ziet er goed uit volgens de jury, maar hoe zal hij smaken? “Ik vind die feuilletine met die praline echt zó lekker,” zegt Robért. Janny is blij verrast door het krokantje aan de binnenkant in combinatie met de gelei. “Omdat je 2 totaal tegenovergestelde structuren proeft en die versterken elkaar alleen maar,” legt ze uit.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Siliconen tentvorm
  • 3 cakevormen (10×20 centimeter)
  • 3 rechthoekige bakpannen
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Spuitzak
  • Paletmes
  • Spatel
  • Fijne zeef
  • Blender

Voorbereiding

  • Week de gelatinebladeren in koud water.

Biscuit

  • Verwarm de oven voor op 185 graden.
  • Klop de eieren, de suiker en het citroenrasp los in de kom van de keukenmachine.
  • Meng in een andere kom maïzena, bloem, en het zout.
  • Zeef de droge ingrediënten door het eimengsel zodra het is opgeklopt.
  • Vouw met een spatel de droge ingrediënten door het luchtige eimengsel, minder vouwen betekent minder lucht verliezen.
  • Smelt de boter.
  • Schep een klein beetje eimengsel in een bakje en meng dit met de gesmolten boter.
  • Voeg dit mengsel weer toe aan de rest van het beslag en roer door.
  • Verdeel het beslag over de springvormen en bak voor 30 minuten.
  • Laat het biscuit op zijn kop afkoelen op een rooster, zo krijg je een mooie platte bovenkant.

Perzik-karnemelk bavarois

  • Schil de perziken en snijd ze in kleine stukjes.
  • Breng de perziken samen met het citroensap, 80 gram suiker, eventueel een scheutje water en een snuf zout aan de kook tot de perzik zacht wordt. 
  • Druk het mengsel door een zeef om er een puree van te maken.
  • Knijp de gelatinevellen goed uit en los op in de puree
  • Klop de slagroom met de overige suiker op tot net voorbij lobbig.
  • Meng de perzikpuree met de karnemelk.
  • Vouw het fruitmengsel en de slagroom samen.
  • Laat de bavarois afkoelen.

Croustilliant

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Rooster de hazelnoten tot ze licht beginnen te kleuren.
  • Zet een pan op het vuur met suiker en maak een diepbruine karamel. 
  • Roer de hazelnoten hier doorheen.
  • Stort de hazelnoten daarna op een met bakpapier beklede bakplaat en laat afkoelen.
  • Hak de gesuikerde hazelnoten fijn tot er een praline ontstaat.
  • Smelt de chocolade en de cacaoboter au bain marie.
  • Meng de feuilletine, chocolade en praline.
  • Druk dit aan in een rechthoekige taartpan of cakevorm die bekleed is met huishoudfolie.
  • Zet in de vriezer.

Verveinegelei

  • Kook 300 milliliter water in een pannetje.
  • Laat de gedroogde verbena minstens 15 minuten trekken in dit water.
  • Haal de verbena daarna uit de thee.
  • Los de suiker op in de thee en haal van het vuur.
  • Knijp de gelatine uit en los op in de thee.
  • Giet het mengsel in een rechthoekige taartpan en laat afkoelen in de vriezer.

Perzikgelei

  • Schil de perziken en snijd in kleine stukjes.
  • Verhit de perziken met de suiker, het citroensap, pectine en eventueel een scheutje water in een pan die je afdekt met een deksel.
  • Als de stukjes perzik zacht zijn en de gelei begint in te dikken, haal je de pan van het vuur en stort je de gelei in een rechthoekige taartpan.
  • Laat de perzikgelei afkoelen in de vriezer.

Entremet

  • Snijd de biscuit en de croustilliant in twee stroken van 5 centimeter breed.
  • Snijd de verveinegelei in een strook van 1.5 centimeter breed. Met deze lagen worden de werkbanken nagemaakt, de perzikgelei wordt de keukenmachine.
  • Vul de siliconen mal voor 1/3e met bavarois.
  • Smeer met een paletmes ook een laag bavarois aan de zijkanten.
  • Druk de laag verveinegelei in de bavarois.
  • Bedek de gelei met een laag bavarois van ongeveer 1.5 centimeter dik.
  • Druk op ongeveer 4 centimeter van de zijkant een strook perzikgelei in de bavarois.
  • Leg de stroken biscuit en croustilliant op elkaar en druk deze op ongeveer 2 centimeter van zijkant in de bavarois, zorg ervoor dat ze de stroken perzikgelei raken.
  • De biscuit moet gelijk zijn met de ‘onderkant’ van de tent en de rest van de vorm moet nu gevuld zijn met bavarois.
  • Strijk netjes af en zet de entremat in de vriezer.

Botercrème

  • Zet een pan met een laagje water op het vuur.
  • Meng het eiwit, de suiker en het vanille-extract in een hittebestendige kom en klop los.
  • Verhit het eiwit en de suiker al kloppend au bain marie tot 70 graden.
  • Haal het eimengsel van het vuur wanneer er geen suiker meer voelbaar is.
  • Klop de meringue stevig in een kom tot het goed afgekoeld is.
  • Doe de platte menghaak op de keukenmachine en zet hem aan op medium snelheid.
  • Voeg al kloppend de boter lepel voor lepel toe aan de meringue.
  • Laat helemaal afkoelen in een spuitzak.

Royal icing

  • Meng het eiwit met de suiker en verdeel in 5 gelijke kommen.
  • Roer een kleine hoeveelheid van de kleurstof door de icing heen, houd één kom wit en maak de andere 4 verschillende kleuren.
  • Doe de icing in spuitzakjes.

Opmaak van de taart

  • Spuit de witte cacaoboter over de gehele tent heen.
  • Vries nog even kort in.
  • Begin met een vlaggenlijn langs de bovenkant van de tent: met witte icing trek je een kromme lijn en met de kleurtjes teken je om de beurt een gekleurde driehoek aan deze lijn. 
  • Voeg aan de onderkant van de tent groene icing toe, dit wordt het gras. Zet ook gele puntjes, dat worden de boterbloempjes.
  • Spuit op de hoek van de muren en het dak van de tent een mooi laagje botercrème.
  • Spuit om het af te maken een laag botercrème onder de ramen.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

 

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.