E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Tijm of my life

Deze tententaart is gemaakt van een heerlijke citroentijmcake en is gevuld met roomkaasvulling en een blauwebessen-citroencompote. De ramen van de tent zijn gemaakt van zandkoekjes.

Anne Fleur

Recept van
Anne Fleur

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Citroentijmcake

  • 550 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 850 gram fijne kristalsuiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 vanillestokje
  • 4 eetlepels gedroogde tijm (60 gram)
  • 50 milliliter citroensap
  • 10 eieren
  • 800 gram bloem
  • 120 gram maïzena
  • 4 eetlepels bakpoeder
  • 700 milliliter karnemelk

Honeycumb

  • 500 gram fijne kristalsuiker
  • 120 gram honing
  • 3 theelepels bakpoeder

Blauwebessen-citroen compote

  • 500 gram bevroren blauwe bessen
  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 1 citroen voor rasp en sap
  • 1 takje verse tijm
  • 1 theelepel maïzena

 

Limoncello-tijmsiroop

  • 300 milliliter tijmsiroop
  • 200 milliliter limoncello

Italiaanse meringuebotercrème

  • 650 gram kristalsuiker
  • 8 eiwitten
  • 700 gram boter
  • 2 eetlepels citroenextract
  • Snufje zout
  • 1 mespuntje paarse kleurstof

Roomkaasvulling

  • 667 milliliter slagroom
  • 160 gram poedersuiker
  • 800 gram roomkaas

Garnering

  • 20 gram verse tijm
  • Groene kleurstof
  • Gele kleurstof
  • Bruine kleurstof

Bereidingswijze

De gedetailleerde taart van Anne Fleur wekt nieuwsgierigheid op bij de jury. Ze zijn erg benieuwd naar de smaak en die valt niet tegen. “Ik vind de blauwe bessen er heel lekker bij, de biscuit is goed,” volgens Robèrt.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Garde
  • Grote RVS beslagkommen
  • Kookthermometer
  • 4 vierkante bakvormen (20 x 20 centimeter)
  • Spuitzakken
  • 1 gekarteld spuitmondje 1,5 centimeter
  • 3 gladde spuitmondjes 0,5 centimeter
  • 1 spaghetti spuitmondje
  • Zeef
  • Citrusrasp
  • Citruspers
  • Paletmes
  • Vershoudfolie plastic
  • Taartkartonnetjes
  • Sjabloon voor ramen
  • Spuitfles

Citroentijmcake

  • Klop de roomboter, fijne kristalsuiker, het zout, het vanillestokje, de tijm en het citroensap samen tot een romig geheel.
  • Voeg de eieren een voor een toe, tot ze goed opgenomen zijn.
  • Doe in een andere beslagkom de bloem, maïzena en het bakpoeder en meng goed door elkaar, dit is de droge mix.
  • Voeg de helft van de droge mix toe aan het botermengsel en klop rustig door.
  • Voeg hier dan 350 milliliter karnemelk aan toe en meng goed door.
  • Meng nu de andere helft van de droge mix en de rest van de karnemelk door het beslag.
  • Verdeel het cakebeslag over de 4 bakvormen en bak in 35 minuten goudbruin.
  • Haal ze daarna uit de bakvorm en laat afkoelen.

Honeycumb

  • Verwarm 80 milliliter water met de fijne kristalsuiker en honing in een grote pan tot 150 graden.
  • Haal de pan van het vuur en voeg het bakpoeder toe.
  • Roer dit snel door en hevel de honeycumb over naar een bakplaat zodra al het bakpoeder is opgenomen.
  • Laat de honeycumb opstijven.

Blauwebessen-citroen compote

  • Verwarm de blauwe bessen, fijne kristalsuiker, citroenrasp en citroensap in een steelpannetje op middelhoog vuur en roer zachtjes door.
  • Voeg na 5 minuten de tijm toe en laat nog 3 minuten meekoken.
  • Meng 1 theelepel water met de maïzena tot een papje en voeg dit toe aan de compote.
  • Strijk de compote uit over een groot bord en bekleed het met plasticfolie.
  • Zet de compote in de koeling.

Limoncello-tijmsiroop

  • Meng de tijmsiroop en de limoncello en verwarm tot 80 graden.
  • Laat dit afkoelen.
  • Giet over in een spuitfles en zet koud.

Italiaanse meringuebotercrème

  • Verwarm 180 milliliter water met 550 gram gram suiker tot 110 graden.
  • Klop 3 eiwitten met 50 gram suiker en een snufje zout op met de handmixer.
  • Klop 5 eiwitten met 50 gram suiker en een snufje zout op met de keukenmachine.
  • Giet als het suikersiroop een temperatuur van 118 graden heeft bereikt, 3/5e deel van de siroop bij de eiwitten in de keukenmachine en 2/5e deel bij de eiwitten in de andere kom.
  • Klop de eiwitten op tot ze op kamertemperatuur zijn.
  • Voeg 450 gram boter lepel voor lepel toe aan de eiwitten in de keukenmachine en voeg 2 eetlepels citroenextract toe.
  • Voeg dan een mespuntje paarse kleurstof toe aan de botercrème in de keukenmachine, zodat de botercrème spierwit wordt.
  • Voeg 250 gram boter toe aan de eiwitten in de eigen kom die je met de handmixer hebt gemixt.
  • Laat de botercrème afkoelen wanneer deze goed gemengd is.

Roomkaasvulling

  • Klop de slagroom met de poedersuiker lobbig.
  • Klop in een andere kom de roomkaas los.
  • Schep de roomkaas en de slagroom door elkaar en zet koel.

Opbouw van de taart

  • Snijd de cake doormidden, zodat je per cake 2 rechthoeken hebt van 20 x 10 centimeter.
  • Besprenkel de binnenkanten van de cakes met limoncello-tijmsiroop.
  • Leg de cakes weer koel.
  • Verdeel de Italiaanse meringue-botercrème die je hebt gemaakt met de handmixer in 2 delen.
  • Voeg aan het ene deel een mespuntje van de donkergroene kleurstof, dit wordt het gras aan de onderkant van de taart.
  • Verdeel het andere deel van de botercrème in 3 delen.
  • Voeg aan 1 deel de bruine kleurstof toe, dit wordt het lint van de vlaggetjeslijn.
  • Voeg aan 1 deel de gele kleurstof toe, dit wordt de kleur van de ene vlaggetjes.
  • Voeg aan 1 deel de lichtgroene kleurstof toe, dit wordt de kleur van de andere vlaggetjes.
  • Zet de botercrème nog even koud om af te laten koelen.
  • Leg twee cakes met de korte kan achter elkaar, zodat de cake 40 centimeter lang is.
  • Smeer een laag roomkaasvulling op de cakes en zorg dat de zijkanten net iets hoger zijn dan het midden.
  • Smeer in het midden de blauwebessen-citroencompote.
  • Leg hier weer twee plakken cake op.
  • Smeer op deze plakken alleen wat blauwebessen-citroencompote.
  • Leg precies in het midden van de 40 centimeter lange cake een cakeplak.
  • Snijd met een mes alsof het een dak is, met het hoogste punt als een lijn over de breedte van het midden van de cake, aflopend naar beneden.
  • De voorkant en achterkant, waar nog geen dak op zit, bouw je op uit 2 cakeplakken die je doormidden snijdt.
  • Spuit tussen deze plakken een laag roomkaasvulling en blauwebessen-citroencompote.
  • Het middelpunt van de cakes wordt het hoogste deel, dus snijd de cake vanaf dit punt in een piramidevorm.
  • Smeer daarna de hele taart in met een dun laagje botercrème en laat de cake even koelen aan de lucht.
  • Boetseer de cake daarna af met de witte botercrème.
  • Leg 5 spuitzakken klaar met 1 spaghettimondje met donkergroene botercrème, 1 dun spuitmondje met gele botercrème, 1 dun spuitmondje met lichtgroene botercrème, 1 dun spuitmondje met bruine botercrème, 1 spuitmondje met gekarteld randje voor de rest van de witte botercrème.
  • Smeer de cake strak af met een tweede laag witte botercrème.
  • Plaats de ramen op de zijkanten van de cake en spuit met de witte botercrème zak met kartelmondje om de ramen heen. 
  • Teken met de bruine botercrème een vlaggetjeslijn en teken met de lichtgroene en gele spuitzak vlaggetjes. 
  • Plaats met de groene botercrème de grassprietjes lang de taart. 
  • Steek in het gras ook wat takjes tijm.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

 

 

 

 

 

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.