E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Een Drent in de tent

Deze tent taart is gemaakt van Drentse turfkoek en heeft een vulling van kersen en witte chocoladeganache met hojicha. De taart is bekleed met fondant.

Bianca

Recept van
Bianca

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Drentse turfcake

  • 20 eieren
  • 600 gram basterdsuiker
  • Snufje zout
  • 600 gram bloem
  • 4 eetlepels koekkruiden

Kersencremeux

  • 4 gelatineblaadjes
  • 250 gram kersen
  • 160 gram kristalsuiker
  • 4 eieren

Kersencompote

  • 375 gram kersen
  • 33 gram witte basterdsuiker
  • 1 eetlepel maïzena

Witte chocoladeganache

  • 300 milliliter slagroom
  • 45 gram honing
  • 600 gram witte chocolade
  • 1 eetlepel hojicha
  • 90 gram roomboter

Hojicha koekjes

  • 50 gram roomboter
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • Snufje zout
  • 1/2 eigeel
  • 8 gram hojicha thee
  • 75 gram bloem

Karamel

  • 87 gram fijne suiker

Royal icing

  • 30 gram gepasteuriseerd eiwit
  • 200 gram poedersuiker

Garnering

  • 1500 gram wit rolfondant
  • Rode kleurstof
  • Groene kleurstof
  • Roze kleurstof
  • Gele kleurstof
  • Bruine kleurstof

Bereidingswijze

Deze taart noemt Bianca niet voor niets ‘Drent in de tent’; de tent taart wordt namelijk gemaakt van Drentse turfkoek. De lagen van de taart zijn opgevuld met kersen en witte chocoladeganache met hojicha.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Staafmixer
  • Bakplaat
  • Vierkante bakpannen
  • Liniaal
  • Bakpapier
  • Rietjes
  • Garde
  • Paletmes
  • Deegschraper
  • Lollystokjes
  • Spuitzak
  • Ondersteuning rietjes

Drentse turfcake

  • Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
  • Doe de eieren met de suiker en het zout in een kom en mix voor ongeveer 10 minuten op hoge snelheid.
  • Zeef de bloem en meng het daarna samen met de koekkruiden met een spatel door het eiermengsel.
  • Vet de bakpannen in en leg een stuk bakpapier op de bodem.
  • Verdeel het beslag over de bakpannen en bak in ongeveer 30 minuten af.

Kersencremeux

  • Week de gelatine in een ruime kom met koud water.
  • Ontpit de kersen en pureer ze met de staafmixer.
  • Doe de suiker en de kersenpuree in een pan en verwarm tot de suiker is opgelost.
  • Klop de eieren los in een kom en schenk het kersenmengsel er al kloppend bij. Schenk dit daarna weer terug in de pan.
  • Doe de uitgeknepen gelatine en de roomboter in een kom en verwarm dit tot het begint te binden.
  • Giet nu het kersenmengsel over de roomboter met gelatine heen.
  • Roer het geheel goed door en zet daarna in de vriezer.

Kersencompote

  • Ontpit de kersen en doe ze samen met de suiker een pan, verwarm tot het kersensap vrijkomt.
  • Doe de verwarmde kersen in een zeef en vang het sap op.
  • Maak een maïzenapapje en doe dit samen met de kersensap in een pan, verwarm dit tot het dikker wordt.
  • Laat het mengsel 1 minuut doorkoken.
  • Roer de afgegoten kersen nu door het gebonden kersensap.
  • Giet de kersencompote op een diep bord en zet in de koeling.

Witte chocoladeganache

  • Doe de slagroom samen met de honing in een pan en breng aan de kook.
  • Hak de witte chocolade in stukjes en doe in een ruime kom.
  • Giet de verwarmde slagroom over de witte chocolade en hojicha theepoeder en roer goed door.
  • Voeg dan de boter toe en pureer met een staafmixer.
  • Zet de witte chocoladeganache daarna in de vriezer.

Hojicha koekjes

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Klop de boter met de suiker en het zout, totdat het wit is.
  • Doe het eigeel erbij en mix goed door.
  • Spatel de hojicha en de gezeefde bloem door het botermengsel.
  • Maak een rol van het deeg en leg voor 30 minuten in de vriezer.
  • Snijd de rol daarna in plakjes van 5 millimeter en bak de koekjes af.

Karamel

  • Doe de suiker met 40 milliliter water in een pan en breng aan de kook tot karamel.

Royal icing

  • Klop het eiwit met de poedersuiker voor ongeveer 5 minuten op.
  • Verdun het daarna met water en voeg wat groene kleurstof toe.
  • Doe de royal icing in een spuitzak.

Opbouw van de taart

  • Snijd de cakes.
  • Smeer de taart af met de ganache.
  • Druk 2 rietjes bovenop in de taart en bekleed met fondant in de vorm van een punt.
  • Kneed het fondant en rol uit tot een grote lap.
  • Meet de zijkanten van de taart op en snijd het fondant op maat. Steek de raampjes eruit en bekleed de taart.
  • Rol opnieuw fondant uit tot een grote lap en bekleed de bovenkant van de tent.
  • Kleur fondant in geel, roze, rood en bruin.
  • Maak hier vlaggetjes, een achtergrond voor de ramen en gordijntjes van.
  • Spuit de groene icing aan de zijkant als gras.
  • Maak de lollystokjes met karamel vast aan de koekjes en steek in de taart.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

 

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.