E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Tien jaar plezier

Wat een plaatje, deze taart met kantsuiker. Houd je van gezouten karamel, dan is dit echt een recept voor jou.

Amel

Recept van
Amel

Taart
Goed te doen
(13) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 10 eieren
  • 200 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 250 gram bloem
  • 50 gram maizena

Crème-mascarpone slagroom

  • 500 gram mascarpone
  • 200 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 liter room

Nougatine

  • 20 gram amandelen 
  • 20 gram pecannoten 
  • 20 gram hazelnoten
  • 100 gram suiker
  • Klein beetje water

Gekaramelliseerde appel

  • 6 appels
  • 150 gram suiker
  • Kaneelpoeder

Gezouten karamelboter

  • 40 gram gezouten boter
  • 80 gram suiker
  • Klein beetje water
  • 100 milliliter room

Garnering

  • Kantsuiker
  • Kleurstof 
  • Vietnamees rijstpapier  
  • Goudverf 
  • Fondant

Bereidingswijze

Taart met kantsuiker

taart met kantsuikerEen taart waarmee je indruk kunt maken! Maak als basis de biscuit en vul hem met mascarponecrème, ganache, gekarameliseerde appel en gezouten karamelboter.

 

 

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Ronde bakvorm met een diameter van 15 centimeter
  • Ronde bakvorm met een diameter van 20 centimeter
  • Siliconen mal met kantpatroon
  • Spuitzakjes en mondjes
  • Bamboestokjes
  • Thermometer 

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.

Biscuit

  • Klop de eieren met de suiker en vanillesuiker voor 20 minuten.
  • Meng de bloem met de maizena en een snufje zout.
  • Voeg het bloemmengsel aan de eieren toe en roer het luchtig met een spatel.
  • Verdeel het mengsel over de twee ronde bakvormen.
  • Bak het biscuit af in 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Mascarponecrème

  • Klop de mascarpone samen met de suiker en het merg van de vanille.
  • Voeg de room toe aan de mascarpone.
  • Klop totdat er een stevige crème ontstaat.
  • Zet de mascarponecrème in de koeling.

Nougatine

  • Doe de suiker en het water in een steelpannetje.
  • Draai de pan even rond zodat alle suiker in contact is geweest met water en zet de pan op een laag vuur.
  • Strijk de randen van de pan met een kwastje zodat de suiker niet kristalliseert. 
  • Kook de karamel lichtbruin tot 155 graden.
  • Voeg de noten toe aan de karamel.  
  • Laat de nougatine afkoelen op een stuk keukenpapier.
  • Maal de nougatine vervolgens en zet weg.

Gekaramelliseerde appels

  • Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. 
  • Doe de appelstukjes in een pan en voeg de suiker en de kaneel toe.
  • Zet de pan op het vuur en laat de appels karamelliseren. 
  • Laat het afkoelen.

Gezouten karamelboter

  • Doe de suiker en het water in een steelpannetje.
  • Draai de pan even rond zodat alle suiker in contact is geweest met water en zet de pan op een laag vuur.
  • Strijk de randen van de pan met een kwastje zodat de suiker niet kristalliseert. 
  • Kook de karamel lichtbruin tot 155 graden.
  • Voeg de gezouten boter toe en blijf roeren tot de boter gesmolten is.
  • Voeg de room toe en blijf roeren tot het dikker wordt.

Kantsuiker 

  • Meng de kantsuiker met het water en de blauwe kleurstof. 
  • Strijk het suikermengsel over de siliconenmal met kantpatroon. 
  • Bak de kantsuiker voor 10 tot maximaal 15 minuten in de oven op 80 graden.

Opbouw

  • Snijd de biscuit horizontaal in 3 lagen.
  • Stapel de lagen en vul iedere laag met de mascarponecrème, ganache, gekarameliseerde appel en de gezouten karamelboter.
  • Smeer de buitenkant van de taarten af met de mascarponecrème.
  • Voeg een beetje blauwe kleurstof toe aan water.
  • Zet twee rijstpapiervelletjes in het water met de kleurstof.
  • Verfrommel keukenpapier en leg het gekleurde rijstpapier erop. 
  • Bak het gekleurde rijstpapier voor 15 minuten in de oven op 80 graden.
  • Decoreer het rijstpapier met gouden glitters. 
  • Maak het cijfer 10 van fondant en plak het op het rijstpapier met eetbare lijm. 
  • Stapel de taarten en decoreer het met de eetbare kant en het rijstpapier.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.