E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Tofoetje

Deze vegan desserttaart is gevuld met een hazelnootbiscuit, een vegan chocolademousse van tofu en zelfgemaakte vijgenjam. Hij wordt gegarneerd met verse vijgen en bladgoud. Chique en smaakvol!

Enzo

Recept van
Enzo

Taart
Veganistisch
(358) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 200 gram lichte rietsuiker
  • Snuf zout
  • 2 eetlepels hazelnootpasta
  • 50 gram zonnebloemolie
  • 250 milliliter volle havermelk
  • 50 gram hazelnootmeel
  • 50 gram maizena
  • 200 gram patentbloem
  • 3.5 gram bakpoeder

Jam

  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • Sap van een halve citroen
  • 1 brokje mastiekgom
  • 100 milliliter water
  • 125 gram verse vijgen
  • 65 gram pitloze groene druiven
  • 0.5 theelepel rozenwater
  • Zaadjes van 3 kardemompeulen

Chocolademousse

  • 375 gram pure chocolade (54.5%)
  • 600 gram zijden tofu
  • 150 milliliter plantaardige slagroom
  • 30 gram poedersuiker
  • Rasp van 1.5 limoenen
  • Snuf zout

Bereidingswijze

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Taartring van ø 22 centimeter
  • Hakmolen
  • Acetaat folie
  • Bakplaten 
  • Bakpapier 
  • Marmeren plaat
  • Spatels
  • Thermometer
  • Kwastje 
  • Vijzel

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier. 
  • Leg een bakplaat in de koeling.

Biscuit

  • Meng de suiker, zout, hazelnootpasta, zonnebloemolie en havermelk in de mixer met garde door elkaar. 
  • Voeg het hazelnootmeel toe. 
  • Spatel voorzichtig de maizena, bloem en bakpoeder door het beslag. 
  • Stort het beslag op de bakplaat en strijk uit tot een dikte van 0,5 centimeter. 
  • Bak de biscuit in 10 minuten gaar. 
  • Laat afkoelen op een rooster. 
  • Steek 2 ronde biscuits van ø 22 centimeter uit.

Jam

  • Stamp de mastiekgom met een snuf suiker fijn met een vijzel. 
  • Doe samen met de suiker en het sap van een halve citroen in een steelpan. 
  • Voeg het water toe en breng aan de kook. 
  • Laat onbedekt zo’n 8 minuten koken tot de suiker is opgelost en het mengsel is ingedikt. 
  • Verwijder de steeltjes van de vijgen, hak ze grof en voeg ze toe. 
  • Halveer de druiven in de lengte en voeg ook toe. 
  • Voeg de kardemomzaadjes en het rozenwater toe. 
  • Breng het mengsel weer aan de kook, zet het vuur laag en laat onbedekt zo’n 30 minuten doorkoken. 
  • Schep de jam over in een schaal en laat afkoelen in de koeling. 

Chocolademousse

  • Smelt de chocolade au-bain marie.
  • Maal in keukenmachine met messen de overige ingrediënten. 
  • Voeg de gesmolten chocolade toe en mix goed door elkaar. 

Opbouw

  • Zet de taartring op een gouden taartkarton.
  • Leg de eerste biscuit op de bodem.
  • Smeer in met een laagje jam en verdeel daarover een laag chocolademousse. 
  • Herhaal met biscuit, jam en chocolademousse.  
  • Smelt de chocolade au bain-marie tot 45-50 graden. 
  • Koel 2/3e op de marmeren plaat tot 27 graden. 
  • Voeg alle chocolade weer samen en roer tot het 31-32 graden is. 
  • Leg een strook acetaatfolie die om de taart past op de bakplaat uit de koeling. 
  • Smeer de getempereerde chocolade dun uit over de acetaatfolie. 
  • Als de chocolade begint te stollen, wikkel je de hele strook om de taart heen, met de chocolade aan de binnenkant. 
  • Laat de taart verder opstijven en uitharden in de koeling. 
  • Verwijder het acetaatfolie voorzichtig.
  • Snijd de vijgen in kwarten en garneer de bovenkant van de taart hiermee. 
  • Bestrijk met abrikozenjam en garneer met bladgoud.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.