E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Trois amies

Martine

Recept van
Martine

Taart
Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 200 milliliter water
  • 100 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram bloem
  • 4 eieren
  • snuf zout

Banketbakkersroom

  • 1 vanillestokje
  • 250 milliliter melk
  • 50 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 25 gram bloem
  • 150 milliliter slagroom
  • 1 gelatine blaadje

Lemoncurd

  • 1 gelatine blaadje
  • 3 citroenen
  • 125 gram suiker
  • 1 eetlepel maïzena
  • 2 eidooiers
  • 50 gram boter

Italiaansschuim

  • 75 milliliter water
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eiwitten

Blauwe bessen-vulling

  • 125 gram blauwe bessen
  • 25 gram suiker
  • 150 milliliter slagroom
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 0.5 theelepel lavendel extract

Glazuur

  • 100 gram fondant
  • 125 gram blauwe bessen
  • gele kleurstof
  • 100 gram witte chocolade
  • 125 gram frambozen

Samenstellen

  • takje lavendelknoppen
  • blauwe bessen
  • frambozen

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 220˚C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg spuitzakken, ronde en kartelspuitmondjes klaar.

Deeg

  • Verhit water in een pan. Voeg boter en zout toe en breng aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de bloem toe. Klop met een houten lepel goed door.
  • Zet terug op het vuur en klop ongeveer 1 minuut stevig door zodat het deeg gaar wordt en loskomt van de pan.
  • Laat het deeg van het vuur af afkoelen.
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe en meng tot een glanzend deeg.
  • Spuit grote soezen en kleine soezen op een bakplaat.
  • Bak de soezen 10 minuten en verlaag de temperatuur dan naar 200˚C en bak nog 15 minuten tot goud.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Banketbakkersroom

  • Schraap het merg uit het vanillestokje.
  • Breng in een pannetje melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook.
  • Roer de eierdooiers met de rest van de suiker romig en roer de bloem erdoor.
  • Meng een scheutje warme melk door de eidooiers.
  • Schenk de eidooiers in de pan en roer goed door.
  • Laat 5 minuten al roerend garen.
  • Giet de banketbakkersroom op een bord en laat afgedekt met plasticfolie goed afkoelen.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Week het gelatineblaadje in koud water.
  • Los het gelatineblaadje met aanhangend water op in een pannetje op laag vuur (let op: gelatine mag niet koken!) en meng door de afgekoelde banketbakkersroom.
  • Meng tot slot de banketbakkersroom met de slagroom.
  • Doe in een spuitzak.

Lemoncurd

  • Week de gelatine in koud water.
  • Rasp de schil van de citroenen en pers ze uit.
  • Breng in een pan citroensap, -rasp en suiker al roerend op laag vuur aan de kook.
  • Meng maïzena met een beetje water, voeg het toe aan het citroenmengsel en laat het al roerend circa 2 minuten zachtjes koken.
  • Haal de pan van het vuur en roer de eidooiers erdoor.
  • Zet de pan terug op het vuur en laat nog even zachtjes koken.
  • Haal opnieuw de pan van het vuur en meng de geweekte gelatine erdoor.
  • Roer blokjes koude boter door de lemoncurd en laat afkoelen.

Italiaansschuim

  • Maak een suikersiroop van het water en de suiker en kook tot 120˚C.
  • Klop ondertussen de eiwitten tot zachte pieken.
  • Blijf kloppen en giet ondertussen de siroop erbij in een dun straaltje.
  • Klop het schuim stijf en glanzend.
  • Verdeel het schuim over 2 kleine spuitzakjes: 1 met een rond spuitmondje en 1 met een kartelspuitmondje.

Blauwe bessen-vulling

  • Verwarm de blauwe bessen met de suiker.
  • Pureer in een keukenmachine en druk door een zeef. Vang het siroop op in een schoon schaaltje.
  • Klop slagroom stijf met de poedersuiker.
  • Roer de blauwe bessensiroop er doorheen samen met het lavendel extract.
  • Doe in een spuitzakje.

Glazuur

  • Verwarm de fondant (niet koken) en verdeel over 2 schaaltjes
  • Pers de blauwe bessen door een zeef boven een schaaltje. Meng het sap door een deel van het fondant.
  • Breng het andere fondant op kleur met gele kleurstof.
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie en smeer een deel uit op een bakpapiertje. Laat hard worden en steek er een rondje uit.
  • Pers wat frambozen door het zeefje boven de rest van de witte chocolade zodat de chocolade roze kleurt. Meng goed door.

Samenstellen

Blauwe bessen-soezen:

  • Vul een grote en kleine soes door een klein gaatje in de onderkant met de blauwe bessenslagroom.
  • Dip ze beide af in de paarse/blauwe fondant.
  • Stapel ze op elkaar.
  • Decoreer met blauwe bes en lavendeltakje.
  • Spuit een streepjes Italiaans schuim op de scheiding van de twee soezen.

Citroen-soezen:

  • Vul een grote en kleine soes door een klein gaatje in de onderkant voor de helft met eiwitschuim en vul af met de lemoncurd.
  • Dip beiden in de gele fondant.
  • Stapel ze op elkaar.
  • Spuit bovenop een hoedje van Italiaans schuim.
  • Spuit een ketting van schuim op de scheiding van de twee soezen.
  • Bruin het schuim een klein beetje met een crème brulee brandertje.

Frambozen-soezen:

  • Vul een grote en de kleine soes door een klein gaatje in de onderkant met banketbakkersroom.
  • Dip de twee soezen in de roze chocolade.
  • Stapel ze op elkaar.
  • Spuit een mooi randje van Italiaansschuim rondom de scheiding van de soezen.
  • Leg het ronde witte chocolaatje bovenop de soes.
  • Maak af met een framboos.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.