Terug

Trois amies

Martine

Recept van
Martine

Taart
Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 200 milliliter water
  • 100 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram bloem
  • 4 eieren
  • snuf zout

Banketbakkersroom

  • 1 vanillestokje
  • 250 milliliter melk
  • 50 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 25 gram bloem
  • 150 milliliter slagroom
  • 1 gelatine blaadje

Lemoncurd

  • 1 gelatine blaadje
  • 3 citroenen
  • 125 gram suiker
  • 1 eetlepel maïzena
  • 2 eidooiers
  • 50 gram boter

Italiaansschuim

  • 75 milliliter water
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eiwitten

Blauwe bessen-vulling

  • 125 gram blauwe bessen
  • 25 gram suiker
  • 150 milliliter slagroom
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 0.5 theelepel lavendel extract

Glazuur

  • 100 gram fondant
  • 125 gram blauwe bessen
  • gele kleurstof
  • 100 gram witte chocolade
  • 125 gram frambozen

Samenstellen

  • takje lavendelknoppen
  • blauwe bessen
  • frambozen

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 220˚C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg spuitzakken, ronde en kartelspuitmondjes klaar.

Deeg

  • Verhit water in een pan. Voeg boter en zout toe en breng aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de bloem toe. Klop met een houten lepel goed door.
  • Zet terug op het vuur en klop ongeveer 1 minuut stevig door zodat het deeg gaar wordt en loskomt van de pan.
  • Laat het deeg van het vuur af afkoelen.
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe en meng tot een glanzend deeg.
  • Spuit grote soezen en kleine soezen op een bakplaat.
  • Bak de soezen 10 minuten en verlaag de temperatuur dan naar 200˚C en bak nog 15 minuten tot goud.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Banketbakkersroom

  • Schraap het merg uit het vanillestokje.
  • Breng in een pannetje melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook.
  • Roer de eierdooiers met de rest van de suiker romig en roer de bloem erdoor.
  • Meng een scheutje warme melk door de eidooiers.
  • Schenk de eidooiers in de pan en roer goed door.
  • Laat 5 minuten al roerend garen.
  • Giet de banketbakkersroom op een bord en laat afgedekt met plasticfolie goed afkoelen.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Week het gelatineblaadje in koud water.
  • Los het gelatineblaadje met aanhangend water op in een pannetje op laag vuur (let op: gelatine mag niet koken!) en meng door de afgekoelde banketbakkersroom.
  • Meng tot slot de banketbakkersroom met de slagroom.
  • Doe in een spuitzak.

Lemoncurd

  • Week de gelatine in koud water.
  • Rasp de schil van de citroenen en pers ze uit.
  • Breng in een pan citroensap, -rasp en suiker al roerend op laag vuur aan de kook.
  • Meng maïzena met een beetje water, voeg het toe aan het citroenmengsel en laat het al roerend circa 2 minuten zachtjes koken.
  • Haal de pan van het vuur en roer de eidooiers erdoor.
  • Zet de pan terug op het vuur en laat nog even zachtjes koken.
  • Haal opnieuw de pan van het vuur en meng de geweekte gelatine erdoor.
  • Roer blokjes koude boter door de lemoncurd en laat afkoelen.

Italiaansschuim

  • Maak een suikersiroop van het water en de suiker en kook tot 120˚C.
  • Klop ondertussen de eiwitten tot zachte pieken.
  • Blijf kloppen en giet ondertussen de siroop erbij in een dun straaltje.
  • Klop het schuim stijf en glanzend.
  • Verdeel het schuim over 2 kleine spuitzakjes: 1 met een rond spuitmondje en 1 met een kartelspuitmondje.

Blauwe bessen-vulling

  • Verwarm de blauwe bessen met de suiker.
  • Pureer in een keukenmachine en druk door een zeef. Vang het siroop op in een schoon schaaltje.
  • Klop slagroom stijf met de poedersuiker.
  • Roer de blauwe bessensiroop er doorheen samen met het lavendel extract.
  • Doe in een spuitzakje.

Glazuur

  • Verwarm de fondant (niet koken) en verdeel over 2 schaaltjes
  • Pers de blauwe bessen door een zeef boven een schaaltje. Meng het sap door een deel van het fondant.
  • Breng het andere fondant op kleur met gele kleurstof.
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie en smeer een deel uit op een bakpapiertje. Laat hard worden en steek er een rondje uit.
  • Pers wat frambozen door het zeefje boven de rest van de witte chocolade zodat de chocolade roze kleurt. Meng goed door.

Samenstellen

Blauwe bessen-soezen:

  • Vul een grote en kleine soes door een klein gaatje in de onderkant met de blauwe bessenslagroom.
  • Dip ze beide af in de paarse/blauwe fondant.
  • Stapel ze op elkaar.
  • Decoreer met blauwe bes en lavendeltakje.
  • Spuit een streepjes Italiaans schuim op de scheiding van de twee soezen.

Citroen-soezen:

  • Vul een grote en kleine soes door een klein gaatje in de onderkant voor de helft met eiwitschuim en vul af met de lemoncurd.
  • Dip beiden in de gele fondant.
  • Stapel ze op elkaar.
  • Spuit bovenop een hoedje van Italiaans schuim.
  • Spuit een ketting van schuim op de scheiding van de twee soezen.
  • Bruin het schuim een klein beetje met een crème brulee brandertje.

Frambozen-soezen:

  • Vul een grote en de kleine soes door een klein gaatje in de onderkant met banketbakkersroom.
  • Dip de twee soezen in de roze chocolade.
  • Stapel ze op elkaar.
  • Spuit een mooi randje van Italiaansschuim rondom de scheiding van de soezen.
  • Leg het ronde witte chocolaatje bovenop de soes.
  • Maak af met een framboos.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.