E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Vanille-chocoladetaart met spiegel

Het uiterlijk van deze vanille-chocoladetaart met bosvruchten is mooi en simpel, maar de taart is heel rijk van smaak.

Jan

Recept van
Jan

Taart
Moeilijk
(15) reviews

Ingrediënten

Bodem

  • 75 gram bloem
  • 32 gram poedersuiker
  • 12,5 gram amandelmeel
  • Snuf zout
  • 45,5 gram koude boter in blokjes
  • Een derde ei

Wittechocolade spiegel

  • 7 blaadjes gelatine
  • 200 gram water
  • 220 gram suiker
  • 220 gram glucosestroop
  • 145 gram gecondenseerde melk
  • 200 gram witte chocolade

Champagnemousse

  • 2 blaadjes gelatine                         
  • 50 gram suiker                   
  • 55 gram melk 
  • 50 gram champagne                  
  • 2 eidooiers                   
  • 130 gram slagroom            
  • 100 gram witte chocolade 
  • 1 vanillestokje       

Zwartebessencrèmeux

  • 2 blaadjes gelatine           
  • 110 gram zwartebessensap     
  • 50 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 70 gram boter

Bereidingswijze

Vanille-chocoladetaart

Als je dit taartje doorsnijdt dan komen er prachtige lagen te voorschijn in lichte én roze kleuren.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakring met een diameter van 15 centimeter
  • Bakring met een iets grotere diameter dan 15 centimeter
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Zeef
  • Thermometer

Voorbereiding van de vanille-chocoladetaart

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.

Bodem

  • Doe de ingrediënten van het deeg in de kom van de vrijstaande mixer.
  • Meng met de vlindergarde tot een mooi deeg. 
  • Laat het deeg 20 minuten afgedekt koelen. 
  • Rol het deeg uit tot 3 millimeter dikte.
  • Maak van het deeg een cirkel met een diameter van 15 centimeter en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Zet de koekbodem in de oven en prik na ongeveer 5 minuten gaatjes in de bodem. 
  • Bak de bodem nu verder in gaar in ongeveer 10-12 minuten.

Champagnemousse

  • Klop de slagroom lobbig en zet koud weg. 
  • Week de gelatine voor minimaal 10 minuten in koud water.
  • Doe de melk samen met de champagne in de pan en breng tot aan de kook, maar houd een beetje apart. 
  • Meng ondertussen de suiker met de dooier en de resterende melk tot een papje. 
  • Voeg de helft van de melk bij het papje zodra de melk tegen het kookpunt aanzit.
  • Roer dit goed door en meng het met de overgebleven melk in het pannetje. 
  • Zet het pannetje terug op het vuur en verwarm het tot maximaal 85 graden. 
  • Zet het pannetje in een bak koud water om de hitte uit de pan te krijgen. 
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie. 
  • Voeg de gesmolten chocolade aan het eidooier-melkmengsel toe.
  • Meng de 2 blaadjes gelatine erdoorheen en zeef het. 
  • Laat het mengsel afkoelen tot ongeveer 20 graden. 
  • Spatel nu de slagroom door het chocolade-champagnemengsel en zet koud weg.

Zwartebessencrèmeux

  • Week de gelatine voor minimaal 10 minuten.
  • Doe het zwartebessensap samen met de suiker en de dooiers in een steelpan, en verwarm tot 84 graden.
  • Doe de gelatine met aanhangend water bij het mengsel en roer glad. 
  • Snijd nu de boter in blokjes en roer door de crèmeux tot alles is opgelost. 

Wittechocolade spiegel

  • Week de gelatine voor minimaal 10 minuten.
  • Kook het water met de suiker en glucosestroop.
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie.
  • Haal het suikerwater van het vuur en voeg de gecondenseerde melk toe. 
  • Voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer goed door.
  • Voeg de gesmolten chocolade toe en laat afkoelen tot ongeveer 20-25 graden.

Opbouw vanille-chocoladetaart

  • Spuit op de ronde plak van 15 centimeter doorsnede een dun laagje champagnemousse. 
  • Leg hierop een plak joconde-biscuit en spuit hierop een laag champagnemousse van 1 centimeter dik.
  • Leg hier weer een plak joconde-biscuit op en spuit hierop een laag zwartebessencrèmeux van 1 centimeter dik.
  • Leg hier weer een plak joconde-biscuit op en spuit hierop een laag champagnemousse van 1 centimeter dik.
  • Sluit af met een plak joconde-biscuit en zet de taart voor 1 nacht in de vriezer.
  • Los het taartje uit de ring en pak een bakring die iets groter is dan de taart.
  • Zet het taartje in de bakring en spuit de overgebleven mousse eroverheen.
  • Zet het taartje weer in de vriezer en laat opstijven.
  • Giet de wittechocoladespiegellaag over de bevroren taart heen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.