Terug

Goghi portretty

Een vrolijke taart, gevuld met mango en rood fruit. Afgemaakt met zelfgemaakt marsepein. Echt in de kleuren van van Gogh.

Erna

Recept van
Erna

Taart
Moeilijk
(5) reviews

Ingrediënten

Fruitpuree

  • 180 gram mango

Biscuitdeeg met fruit

  • 400 gram bloem
  • 2 eetlepels bakpoeder
  • 460 gram suiker
  • 2 mespuntjes zout
  • 4 eieren
  • 360 milliliter zonnebloemolie
  • 2 vanillestokjes 
  • 1 eetlepel limoenrasp
  • 2 theelepel citroen-extract
  • 70 gram mango
  • 200 gram blauwe bessen

Banketbakkersroom

  • 250 milliliter melk
  • 25 gram suiker
  • 25 gram custard
  • 1 vanillestokje

Marsepein

  • 250 gram blanke amandelen
  • 250 gram poedersuiker 
  • Kleurstof geel, roze, zwart, blauw

Botercrème

  • 310 gram zachte roomboter
  • 105 gram witte basterdsuiker

Bereidingswijze

Zelfportret met mango en rood fruit

Wanneer je deze cake doorsnijdt word je verrast door het rode fruit aan de binnenkant. Misschien niet een heel spannende taart, maar wel erg lekker.

Bakbenodigdheden

  • Bakpapier
  • Rechthoekige bakblik
  • Staafmixer
  • Paletmes
  • Spuitzakken met mondjes
  • Kwasten/penselen

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden conventioneel.

Fruitpuree

  • Schil de mango en gebruik 180 gram voor de puree, snijd de rest in stukjes en zet aan de kant.
  • Verwarm de mango en verwarm al roerend tot het kookt.
  • Laat de fruitpuree 2 tot 10 min inkoken voor de vollere smaak.

Fruitbiscuit

  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom.
  • Meng de suiker, vanillesuiker en het zout met een garde door het bloemmengsel. 
  • Mix de eieren, zonnebloemolie en de afgekoelde mango-vruchtenpuree in een kom.
  • Schraap het merg uit de vanillestokjes.
  • Zet de mixer op lage stand en voeg beide mengsels bij elkaar.
  • Voeg ook direct het merg van de vanille, de limoenrasp en het citroen-extract toe en mix door elkaar.
  • Zet de mixer nog 10 minuten op de hoogste stand.
  • Rol de blauwe bessen door de bloem.
  • Voeg de stukjes mango toe aan het beslag.
  • Schep de blauwe bessen door het beslag.
  • Giet het mengsel op de bakplaat en bak af in 15 minuten.
  • Leg een vel bakpapier op het aanrecht en bestrooi met poedersuiker.
  • Haal het biscuit uit de oven, keer het direct om op het bakpapier en laat afkoelen.
  • Snijd de randen recht af.

Botercrème

  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  • Doe de melk in een pan en voeg het merg toe.
  • Breng de melk langzaam aan de kook.
  • Meng het custardpoeder met de suiker en een beetje lauwe melk zodat er een papje ontstaat.
  • Voeg het custardpapje toe aan de melk zodra de melk kookt.
  • Kook het geheel 3 minuten zachtjes door.
  • Doe de banketbakkersroom op een bord en dek af met folie.
  • Laat de room afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Doe de boter en de witte basterdsuiker in een kom en meng dit tot een romig geheel.
  • Meng daarna de afgekoelde banketbakkersroom door de boter heen.
  • Mix voor 10 minuten op een lage stand tot een witte crème.
  • Verdeel de botercrème over 9 verschillende schaaltjes.
  • Voeg de kleuren toe en mix goed.
  • Verdeel de kleuren botercrème over de spuitzakken.
  • Leg de spuitzakken desnoods in de koelkast om de juiste consistentie te krijgen.

Marsepein

  • Doe de amandelen in de foodprocessor en pulseer totdat ze zijn fijngemalen.
  • Voeg de poedersuiker toe en ga door met pulseren.
  • Voeg geleidelijk wat water toe met een beetje amandelextract
  • Pulseer het mengsel tot er een bal van gevormd kan worden.
  • Rol het marsepein uit tot een dikte van 5 millimeter.
  • Leg het passe-partout op het marsepein en snijd hieromheen.
  • Kleur het passe-partout in met kleurstof.

Opbouw

  • Snijd het fruitbiscuit in 2 rechthoeken en leg op elkaar.
  • Besmeer de biscuit rondom met botercrème.
  • Maak een reliëf en zet even in de koeling.
  • Leg het uitgesneden marsepein op het biscuit.
  • Beschilder het marsepein met de kleurstoffen naar eigen inzicht.
  • Maak, eventueel met behulp van een tekening/foto, een portret op het biscuit met de botercrème.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.