Kozakken zijn heerlijk en kun je het beste vergelijken met mergpijpen. Er zijn ook variaties waarbij de kozak vierkant is en er jam aan toegevoegd wordt. Deze lekkernij kent een lange geschiedenis en er zijn verschillende verhalen over waar de naam vandaan komt.
Zo zouden de Russische krijgers die deze regio in de 19e eeuw onveilig maakten kozakken genoemd worden. Ook wordt er gezegd dat de naam kozak (cossack) is overgenomen uit de Franse of Duitse taal. Waar de naam ook vandaan komt, ze zijn hoe dan ook het proberen waard!
Bakbenodigdheden
- Uitstortplaatje
- Ovenplaat met bakpapier
- Staande mixer met toebehoren
- Hoekpalet
- Bakspray
- Broodmes
- Pan voor au bain-marie
- Kom voor au bain-marie
- Marmerenplaat
- Tempereer spatels
- Deegroller
- Plasticfolie
- Zeef
- Liniaal
Voorbereiding op de Kozakken
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Spray de bakplaat licht in met bakspray en bekleed met bakpapier.
Banketbakkersroom
- Meng suiker, kookroompoeder en een scheut melk.
- Breng de rest van de melk met het vanillemerg en –stokje aan de kook.
- Haal de pan van het vuur en voeg al roerend een beetje warme melk toe aan het suiker- en kookroompoeder mengsel. Meng goed en voeg al roerende de rest van de melk toe.
- Zet terug op het vuur en laat al roerende een paar minuten goed doorkoken. Haal van het vuur als deze de goede dikte heeft.
- Stort de room op een plaat, dek af met plasticfolie (tegen velvorming) en zet in de koelkast.
- Zorg dat je later het vanillestokje verwijderd.
Botercrème
- Klop boter en basterdsuiker op.
- Haal de banketbakkersroom uit de koelkast.
- Voeg de koude banketbakkersroom toe aan de opgeklopte boter en klop tot een luchtige crème.
Biscuit
- Klop het eiwit schuimig en voeg geleidelijk suiker toe tot het stevig is.
- Spatel het eigeel erdoor. Zeef de bloem en het kookroompoeder boven het mengsel en spatel ook dit erdoor.
- Verdeel het biscuitbeslag over de bakplaat met een paletmes.
- Bak 8 – 9 minuten tot goudbruin het goudbruin is.
- Laat afkoelen.
Biscuitrol maken
- Snijd de biscuit tot een strakke rechthoek en verwijder het bakpapier. Tip: Snijd de lange zijden schuin af, zodat ze bij het oprollen netjes in elkaar passen en de naad mooi wegvalt.
- Bestrijk de biscuit met botercrème en houd een beetje achter.
- Rol de biscuit strak op vanaf een van de korte kanten, zodat er een nette, strakke rol ontstaat.
- Rol de marsepein uit tot een dunne plak en snijd op maat zodat hij strak om de biscuitrol past. Tip: Bepaal de breedte door een stuk bakpapier om de biscuitrol te rollen en af te knippen op het punt waar het precies rond de rol sluit. Bepaal de lengte door de rol op de marsepein te leggen en af te snijden waar de rol eindigt.
- Smeer een dun laagje overgebleven botercrème op de marsepein. Leg de biscuitrol erop en rol strak op. Snijd bij waar nodig.
- Plaats de rol ongeveer 10 minuten in de vriezer.
Opbouw Kozakken
- Smelt de chocolade au bain-marie.
- Haal de rol uit de koeling, snijd de uiteinden weg en portioneer in plakken van ongeveer 1,5 centimeter.
- Tempereer de chocolade op een marmeren plaat tot net onder de 30 graden (check met een thermometer of met je vinger).
- Bestrijk één platte kant van elke plak met chocolade. Laat even drogen en bestrijk daarna de andere kant. Werk schoon en netjes zodat de zijkanten van de marsepein schoon blijven.
- Serveer de kozakken op een plank.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.