Elke hap is een verrassing van fris, zoet en nootachtig, precies in balans. Deze taart wordt afgewerkt met een rand van knapperige hazelnoot crumble, passievruchtgel en glanzende kumquatplakjes. Een vrolijke, zonnige taart die net zo feestelijk smaakt als hij eruitziet en de juryleden vinden dit allemaal een hele mooie taart!
Bakbenodigdheden
- 2x hoge taartringen van 20 centimeter doorsnede
- Weegschaal
- Mixer naar toebehoren
- Foodprocessor
- 4x Spuitzak groen
- Zesteur
- Zeef
- Garde
- Staafmixer
- Bakpapier
Biscuit
- Verwarm de (hetelucht) oven voor op 200 graden.
- Mix de eieren, suiker en vanillesuiker schuimig en luchtig voor ruim 5 minuten.
- Zeef de bloem en maïzena en voeg dit toe aan het mengsel en meng dit samen goed door met een spatel.
- Giet het beslag in de ingevette bakvorm.
- Bak het biscuit in 20 minuten gaar.
- Doe de oven uit, maar laat de biscuit rustig afkoelen in de oven.
- Check met satéprikker of de taart gaar is.
Hazelnootbiscuit
- Verwarm de (hetelucht) oven voor op 200 graden.
- Pak een bakplaat of ovenschaal en leg hier de hazelnoten in.
- Bak de hazelnoten goudbruin (5-10 minuten) in de oven en maal deze vervolgens fijn.
- Klop de eieren en suiker luchtig voor 5 minuten.
- Voeg aan dit mengsel rustig gezeefd bloem toe samen met de hazelnoten en spatel dit rustig door.
- Stort voorzichtig giet mengsel in een bakpapier beklede bakvorm.
- Bak het biscuit in 10 minuten gaar.
- Doe de oven uit, maar laat de biscuit rustig afkoelen in de oven.
- Check met satéprikker of de taart gaar is.
Champagne passievrucht crème
- Snijd de passievruchten door de helft en haal de pitjes hieruit.
- Pureer dit kort door met een staafmixer.
- Zeef dit zodat je alleen het sap over houdt.
- Week de gelatine in koud water.
- Verwarm de passievruchtensap licht en los de gelatine erin op.
- Roer het passievruchtensap door met de banketbakkersroom.
- Voeg de champagne toe aan het mengsel en roer goed door.
- Klop de slagroom en suiker tot stijve pieken.
- Spatel daarna de slagroom voorzichtig door het banketbakkersroom mengsel.
- Zet de crème weg in de koelkast om op te stijven voor gebruik.
Passievrucht kumquat jam
- Was de kumquats grondig, verwijder de pitjes en snijd ze in dunne plakjes.
- Snijd de passievruchten door de helft en haal de pitjes hieruit.
- Pureer dit kort door met een staafmixer.
- Zeef dit zodat je alleen het sap over houdt, zorg dat je 200 milliliter sap hebt.
- Doe de kumquats, passievruchtensap, geleisuiker en citroensap van een halve citroen in een steelpan.
- Laat het mengsel op laag vuur staan tot de suiker volledig is opgelost, roer dit regelmatig door.
- Breng het mengsel daarna aan de kook en laat het 15-20 minuten koken.
- Controleer de dikte: doe een klein beetje jam op een koud bordje. Als het indikt bij afkoelen, is de jam klaar. Zo niet, kook nog enkele minuten langer.
- Stort de jam uit op een bord en bedek het met plasticfolie. Zet dit daarna weg tot gebruik.
Slagroom
- Klop de slagroom stijf met de suiker.
- Zodra er stijve pieken zijn ontstaan, bedek je de slagroom met plasticfolie en leg het in de koelkast om te laten rusten.
Hazelnoot crumble
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Pak de hazelnoten en leg ze in een ovenschaal. Bak dit voor ongeveer 8 minuten of totdat ze goudbruin zijn.
Kumquat honing slagroom
- Was 10 kumquats grondig en snijd ze in dunne plakjes.
- Doe de kumquats in een steelpan samen met de honing en het water.
- Breng dit samen aan de kook en laat het op laag vuur 5-10 minuten sudderen tot de kumquats zacht zijn en de siroop licht is ingedikt.
- Zeef de siroop in een kom en laat volledig afkoelen.
- Als de siroop nog niet stroperig is kan je nog wat honing toevoegen en dit wat extra laten indikken.
- Klop de slagroom stijf en voeg 30 milliliter van de siroop toe.
- Proef of de slagroom meer siroop nodig heeft.
- Spatel het in een spuitzak en leg het weg in de koelkast.
Passievrucht gel
- Snijd de passievruchten door de helft en haal de pitjes hieruit.
- Pureer dit kort door.
- Zeef de passievruchtenpuree zodat je alleen het sap over houdt.
- Meng de agar agar met de suiker
- Doe het passievrucht sap in een steelpan en verhit met de suiker en agar agar tot minimaal 85 graden.
- Kook 1 à 2 minuten door en laat het vervolgens afkoelen.
- Zodra het afgekoeld is, blend je dit door tot je een mooie gel hebt. Is het te dik, voeg iets meer passievrucht sap toe.
- Spatel het in een spuitflesje of spuitzak.
Passievrucht pitjes
- Snijd de passievruchten door de helft en haal de pitjes hieruit.
- Pureer dit kort door.
- Bewaar deze pitjes inclusief pulp, om het mooi op de witte slagroom te leggen.
Kumquat snijdsel
- Was 10/15 kumquats en snijd dun af.
- Blancheer dit kort (even in kokend water en meteen koelen).
- Plaats deze rondom op de taart tussen de toefjes slagroom.
Banketbakkersroom
- Verwarm 200 milliliter melk met de suiker en een half leeggeschrapen vanillestok.
- Mix de overige 50 milliliter melk met de suiker, custardpoeder, eidooier en het zout tot een glad mengsel.
- Doe een beetje van de warme melk bij het koude papje en roer het door.
- Doe alles in een steelpan en kook het nog even door tot je de juiste dikte hebt.
- Blijf roeren tot ongeveer de dikte van lichte kwark.
- Dek af met plasticfolie en laat het afkoelen.
Opbouw
- Begin met een stevige basis van hazelnootbiscuit en leg deze met de bovenkant naar boven op je taartschaal.
- Bestrijk de biscuit met een royale laag passievrucht-kumquatjam.
- Daarboven komt een laag slagroom met kumquathoning. Smeer dit goed uit.
- Leg vervolgens een laag van het luchtige kapselbiscuit op de honing-slagroom.
- Smeer daarop een dikke laag van de champagne-passievruchtcrème.
- Sluit de taart af met een tweede laag hazelnootbiscuit.
- Smeer de gehele taart vervolgens rondom af met slagroom, zodat het oppervlak glad en wit is. Druk aan de zijkanten hazelnoot crumble voor een krokante rand.
- Gebruik de kumquat-honing-slagroom om mooie toefjes bovenop en rondom de taart te spuiten.
- Vul de binnenste cirkel van deze ring met passievruchtgel en leg hierin enkele passievruchtpitjes.
- Werk de taart af met dunne plakjes kumquat, die je mooi tussen de toefjes slagroom verdeelt.
- In het midden kun je een decoratie of cijfer (zoals “100”) plaatsen voor een feestelijke afwerking.
- Laat de taart goed koelen in de koelkast, zodat de lagen stevig worden en de smaken perfect samensmelten.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.