
Subtiele bloemige tonen van vlierbloesem combineren perfect met het frisse fruit en de knapperige amandelschaafsel-bloemetjes bovenop. Zoals Janny zegt: “Ik ben blij dat er zo’n uitgesproken laag fruit in de taart zit”.
Bakbenodigdheden
- 24 centimeter bakblik
- Knikpalet
- Garde
- Weegschaal
- Spuitzak
- Bakplaat
- Zeef
Vlierbloesemsiroop
- Doe in een pan het sap van de citroen en de gedroogde vlierbloesem.
- Voeg hier kokend water toe en laat dit 24 uur afgedekt staan. (Het beste is om dit een avond van tevoren alvast klaar te maken).
- Zodra het vlierbloesem mengsel klaar is giet je het vlierbloesemmengsel met een zeef in een pan en vang het residu op.
- Breng het vlierbloesemmengsel samen met de suiker aan de kook.
- Laat nu afkoelen in een (gesteriliseerde) fles of pot.
Biscuit
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Spits de eieren en verdeel ze over twee kommen. Je hebt 4 eiwitten nodig en 8 eidooiers.
- Verdeel de suiker over de eiwitten en de dooiers (allebei 70 gram).
- Klop eerst de eiwitten tot half stijve pieken.
- Klop daarna de eidooiers luchtig totdat ze licht van kleur zijn.
- Meng de eiwitten met een spatel in twee delen bij de dooiers.
- Voeg nu het zout, de bloem en het bakpoeder bij het eimengsel.
- Voeg nu de gesmolten boter toe en roer goed door totdat je geen resten boter ziet.
- Doe het biscuitbeslag in de bakblik en bak het biscuit in 25- 30 minuten gaar.
- Haal het daarna uit de oven en laat het afkoelen.
- Snijd daarna de taart horizontaal in 3 even dikke plakken.
Frambozen/granaatappel jam
- Doe de frambozen samen met de granaatappelpitjes in een steelpan.
- Voeg hierbij het sap van een citroen en de geleisuiker toe.
- Breng dit aan de kook op middelhoog vuur en laat het door pruttelen totdat het dik is.
Banketbakkersroom
- Breng de melk met de siroop aan de kook.
- In een grote kom meng je met een garde de eidooiers samen met de maïzena, suiker en het zout.
- Haal de kokende melk van het vuur en voeg vervolgens de kokende melk toe aan het eimengsel en roer door tot een geheel.
- Breng dit samen terug aan de kook op zacht vuur en roer dit voor 2 minuten goed samen totdat het wat dikker wordt.
- Zodra het mengsel dikker is geworden, stort je het uit op een bord of plaat en dek je af met plasticfolie. Laat dit nu rustig afkoelen tot kamertemperatuur.
Slagroom
- In een kom klop je de slagroom met 1 eetlepel suiker tot halve/ stijve pieken.
- Zodra de pieken zijn gevormd, leg je het in de koelkast om te laten rusten.
Opbouw van de vlierbloesem slagroomtaart
- Pak de onderste laag van de biscuit en leg het met de bruine/gebakken kant naar boven.
- Doe hier een laag van de jam op alsof je een boterham besmeerd.
- Doe een volgende laag biscuit op de jam laag met de bruine/gebakken kant op de jam.
- Klop de banketbakkersroom los en smeer een laag over de biscuit.
- Klop de resterende banketbakkersroom op met de helft van de slagroom tot Zwitserse room.
- Spatel de Zwitserse room op de taart en smeer tot een soort koepel.
- Pak de laatste plak biscuit en drapeer op de koepel en duw het lichtjes in de koepel van room.
- Smeer nu de gehele taart af met slagroom.
- Maak vervolgens bloempjes van granaatappelpitjes en amandelschaafsel.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.