E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Slagroomtarta

Zacht, fris en feestelijk, deze vlierbloesem slagroomtaart is een ode aan de lente. De luchtige biscuit wordt gevuld met een huisgemaakte frambozen-granaatappeljam, zachte banketbakkersroom met vlierbloesemsiroop en een romige laag slagroom.

Jurian

Recept van
Jurian

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Vlierbloesem siroop (voor 500 milliliter)

  • 20 gram gedroogde vlierbloesem
  • 500 milliliter water
  • 250 gram suiker
  • 1 citroen

Biscuit

  • 8 eieren (4 eiwitten, 8 dooiers)
  • 66 gram boter
  • 140 gram bloem
  • 140 suiker
  • Mespuntje zout
  • 5 gram bakpoeder

Frambozen granaatappeljam

  • 150 gram (diepvries) frambozen
  • 150 gram (diepvries) granaatappelpitjes
  • 1 citroen
  • 175 gram geleisuiker
  • Mespunt zout

Opmerking:

Het aantal granaatappelpitjes van 1 granaatappel is voldoende voor zowel de

jam en versiering.

Banketbakkersroom

  • 375 milliliter volle melk
  • 125 milliliter vlierbloesem siroop
  • 6 eidooiers
  • 100 gram suiker
  • 50 gram maïzena
  • 25 gram boter
  • Mespuntzout

Slagroom

  • 500 milliliter slagroom
  • 1 eetlepel suiker

Opmaak

  • 150 gram verse granaatappelpitjes
  • 50 gram amandelschaafsel

Bereidingswijze


Subtiele bloemige tonen van vlierbloesem combineren perfect met het frisse fruit en de knapperige amandelschaafsel-bloemetjes bovenop. Zoals Janny zegt: “Ik ben blij dat er zo’n uitgesproken laag fruit in de taart zit”.

Bakbenodigdheden

  • 24 centimeter bakblik
  • Knikpalet
  • Garde
  • Weegschaal
  • Spuitzak
  • Bakplaat
  • Zeef

Vlierbloesemsiroop

  • Doe in een pan het sap van de citroen en de gedroogde vlierbloesem.
  • Voeg hier kokend water toe en laat dit 24 uur afgedekt staan. (Het beste is om dit een avond van tevoren alvast klaar te maken).
  • Zodra het vlierbloesem mengsel klaar is giet je het vlierbloesemmengsel met een zeef in een pan en vang het residu op.
  • Breng het vlierbloesemmengsel samen met de suiker aan de kook.
  • Laat nu afkoelen in een (gesteriliseerde) fles of pot.

Biscuit

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Spits de eieren en verdeel ze over twee kommen. Je hebt 4 eiwitten nodig en 8 eidooiers.
  • Verdeel de suiker over de eiwitten en de dooiers (allebei 70 gram).
  • Klop eerst de eiwitten tot half stijve pieken.
  • Klop daarna de eidooiers luchtig totdat ze licht van kleur zijn.
  • Meng de eiwitten met een spatel in twee delen bij de dooiers.
  • Voeg nu het zout, de bloem en het bakpoeder bij het eimengsel.
  • Voeg nu de gesmolten boter toe en roer goed door totdat je geen resten boter ziet.
  • Doe het biscuitbeslag in de bakblik en bak het biscuit in 25- 30 minuten gaar.
  • Haal het daarna uit de oven en laat het afkoelen.
  • Snijd daarna de taart horizontaal in 3 even dikke plakken.

Frambozen/granaatappel jam

  • Doe de frambozen samen met de granaatappelpitjes in een steelpan.
  • Voeg hierbij het sap van een citroen en de geleisuiker toe.
  • Breng dit aan de kook op middelhoog vuur en laat het door pruttelen totdat het dik is.

Banketbakkersroom

  • Breng de melk met de siroop aan de kook.
  • In een grote kom meng je met een garde de eidooiers samen met de maïzena, suiker en het zout.
  • Haal de kokende melk van het vuur en voeg vervolgens de kokende melk toe aan het eimengsel en roer door tot een geheel.
  • Breng dit samen terug aan de kook op zacht vuur en roer dit voor 2 minuten goed samen totdat het wat dikker wordt.
  • Zodra het mengsel dikker is geworden, stort je het uit op een bord of plaat en dek je af met plasticfolie. Laat dit nu rustig afkoelen tot kamertemperatuur.

Slagroom

  • In een kom klop je de slagroom met 1 eetlepel suiker tot halve/ stijve pieken.
  • Zodra de pieken zijn gevormd, leg je het in de koelkast om te laten rusten.

Opbouw van de vlierbloesem slagroomtaart

  • Pak de onderste laag van de biscuit en leg het met de bruine/gebakken kant naar boven.
  • Doe hier een laag van de jam op alsof je een boterham besmeerd.
  • Doe een volgende laag biscuit op de jam laag met de bruine/gebakken kant op de jam.
  • Klop de banketbakkersroom los en smeer een laag over de biscuit.
  • Klop de resterende banketbakkersroom op met de helft van de slagroom tot Zwitserse room.
  • Spatel de Zwitserse room op de taart en smeer tot een soort koepel.
  • Pak de laatste plak biscuit en drapeer op de koepel en duw het lichtjes in de koepel van room.
  • Smeer nu de gehele taart af met slagroom.
  • Maak vervolgens bloempjes van granaatappelpitjes en amandelschaafsel.

Benieuwd naar alle opdrachten van seizoen 13?

Je leest ze hier!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.