Deze slagroomtaart heeft de perfecte verhouding tussen zoet en fris. Of zoals Jannie zegt: “Ik ben verrast door de zuur van de limoen en de basilicum, die versterken elkaar.” Ook heeft het een hele zachte basis, want volgens Robèrt is de biscuit lekker zacht, “het eet echt als een slagroomtaart”.
Bakbenodigdheden
- Uitsteker met cijfer 1 en 0
- Staande mixer met toebehoren
- 3 x spuitzak
- Taartkartonnetje, net kleiner dan 18 centimeter diameter
- Bakvorm/ springvorm a 20 centimeter
Voorbereiding voor de slagroomtaart met limoen en basilicum
- Verwarm de oven voor op 185 graden (boven en onder warmte)
- Zet een bord en een bakplaatje in de vriezer.
- Vet een ronde springvorm van ongeveer 20 centimeter in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Week 6 gelatineblaadjes in koud water.
- Zet een ijsbad klaar (grote kom met koud water en ijsblokjes).
- Rasp de schil van de limoen en pers de limoenen uit.
Limoenbiscuit
- Splits de eieren.
- Klop 5 eiwitten stijf in de keukenmachine.
- Voeg geleidelijk 75 gram fijne kristalsuiker toe.
- Klop in een andere kom de andere 75 gram fijne kristalsuiker, de eidooiers en de limoenrasp en een snuf zout tot een luchtige massa.
- Maak een kwart van de opgeklopte eiwitten familie met het eidooiermengsel door het er voorzichtig doorheen te roeren.
- Spatel het eidooiermengsel bij de rest van de eiwitten, zodra het goed gebonden is zo rustig mogelijk door.
- Zeef de bloem boven het mengsel en spatel voorzichtig door het eimengsel.
- Schep het beslag in de springvorm en bak in 20-23 minuten gaar.
- Haal het biscuit uit de oven en laat even 5 minuten afkoelen tot je het uit de vorm kunt halen.
- Plaats op het rooster.
- Zet in de koeling, als het is afgekoeld.
Bramengelei
- Verwarm de honing en het water in een steelpannetje tot de honing is opgelost.
- Voeg de bramenpuree toe en roer goed.
- Haal het pannetje van de hittebron, zorg dat het mengsel niet warmer is dan 60 graden.
- Knijp de 6 blaadjes gelatine uit.
- Roer de gelatine door het warme mengsel.
- Giet de bramengelei in een ronde siliconen vorm met diameter 18 centimeter.
- Zet de vorm in de vriezer voor 30 minuten om op te laten stijven.
Basilicum banketbakkersroom
- Splits de eieren.
- Verwarm de volle melk en basilicum in een steelpan tot het bijna kookt.
- Klop in een aparte kom de eidooiers, volle melk, fijne kristalsuiker en maïzena tot een papje.
- Giet wat warme melk uit het steelpannetje bij het dooiermengsel om de eieren te tempereren.
- Voeg dit mengsel bij de overige melk in de steelpan en blijf roeren tot de massa dik en lobbig wordt.
- Kook de banketbakkersroom 2 minuten door.
- Spreid de room uit over een klein bakplaatje en plaats in de vriezer met plasticfolie eroverheen.
Limoencurd
- Meng de eieren met de fijne kristalsuiker samen met het limoenrasp en -sap.
- Verwarm het mengsel au bain-marie op een steelpannetje en blijf regelmatig roeren tot het dik wordt.
- Haal het pannetje van het vuur.
- Roer de koude boter door het mengsel en roer totdat het mengsel glad wordt.
- Giet op een plat bevroren bord en dek af met plasticfolie.
- Plaats het bord in de vriezer.
Slagroom
- Klop de slagroom op.
- Haal zodra het lobbig is een derde van de slagroom uit de kom. Zet koud apart voor de Zwitserse room.
- Klop de rest van de slagroom stijf op.
- Vul een spuitzak met gekarteld spuitmondje van 1,5 centimeter diameter.
Amandelschaafsel
- Strooi het amandelschaafsel over een bakplaat.
- Rooster het amandelschaafsel 5 tot 7 minuten in een oven op 185 graden, boven – onder warmte.
- Laat het amandelschaafsel afkoelen.
Zwitserse room
- Pak de banketbakkersroom uit de koeling.
- Klop de helft luchtig op.
- Spatel de lobbige slagroom die je apart hebt gehouden door de luchtige banketbakkersroom.
- Vul een spuitzak met de room en leg de zak koud weg.
Voor de opbouw
- Snijd de biscuit in 3 gelijke lagen met een bakkersmes.
- Steek de cijfers van de 100 uit de bramengelei.
- Doe de limoencurd in een spuitzak.
- Leg de onderste taart laag op een bord of kartonnen onderlaag.
- Spuit een ring slagroom op de onderste taart laag.
- Bestrijk de binnenkant van de ring met een laag limoencurd.
- Werk vlak af met een paletmes.
- Leg een nieuwe biscuit laag op en spuit de basilicumroom erop.
- Leg de derde biscuit laag op de bovenkant en smeer het geheel in met een laagje slagroom.
- Zet even in de koelkast.
Maak de slagroomtaart af
- Leg verse bramen, limoenrasp, basilicumblaadjes, amandelschaafsel en slagroom klaar.
- Haal de taart uit de koeling.
- Druk het amandelschaafsel tegen de zijkanten van de taart.
- Leg de bramengelei op de bovenkant van de taart.
- Spuit rozetten als een ring op de bovenkant van de taart.
- Decoreer de rozetten met de bramen, de basilicumblaadjes en limoenrasp.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.