Terug

Zweedse Prinsessentaart

Eén woord: slagroommascarponecrème (overdekt met marsepein en in het interieur cakelagen met bosbessenjam en banketbakkersroom).

Dagmar

Recept van
Dagmar

Moeilijk
(5) reviews

Ingrediënten

Voorbereiding

  • 250 gram amandelmeel
  • 1 eiwit
  • 250 gram suikerbakkerspoeder
  • 2 eetlepels frambozenpoeder

Kapsel

  • 6 stuks Grote eieren
  • 6 eidooiers
  • 10 milliliter vanille-extract
  • 85 gram roomboter
  • 120 milliliter melk
  • 360 gram fijne kristalsuiker
  • 190 gram T45 meel
  • 1 snufje zout

Bosbessenjam

  • 300 gram bosvruchten
  • 250 gram geleisuiker

Banketbakkersroom

  • 250 gram bosvruchten
  • 475 milliliter melk
  • 1 vanillepeul
  • 100 gram suiker
  • 4 eidooiers
  • 45 gram maïzena

Swiss meringue botercrème

  • 100 gram bosvruchten
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eiwitten
  • 340 gram roomboter

Slagroommascarponecrème

  • 460 gram mascarpone
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 5 milliliter vanille-extract
  • 480 milliliter slagroom

Garnering

  • 100 gram aardbeien
  • 100 gram bramen
  • 100 gram frambozen

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Mix een dag van te voren amandelmeel, eiwit, suikerbakkerspoeder en frambozenpoeder in de keukenmachine met metalen messen tot een samenhangend marsepein.
  • Kneed handmatig goed door, verpak in plasticfolie en leg minimaal 24 uur in koelkast.
  • Op de bakdag: verwarm de oven voor op 200°C hetelucht.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.

Kapsel

  • Verwarm de eieren door ze 5 minuten in warm (niet kokend!) water te leggen.
  • Meng vanille-extract, boter en melk in een steelpannetje en breng aan de kook, haal de pan van het vuur.
  • Klop eieren en eidooiers samen met suiker 5 minuten totdat lintstadium is bereikt.
  • Giet het melkmengsel in een keer langs de rand bij het eimengsel. Roer door met een spatel.
  • Meng bloem en zout door elkaar.
  • Zeef een derde van het meel boven het beslag en vouw het er door. Herhaal nog twee keer tot alle meel in het beslag zit.
  • Schenk het beslag op de bakplaten.
  • Bak in 10 minuten gaar.
  • Haal uit de oven en laat even afkoelen.
  • Snijd vervolgens vier cirkels met een diameter van 20 centimeter uit de plaatcake en 2 langwerpige stukken cake van 25×10 centimeter.

Bosbessenjam

  • Pureer en zeef de bosvruchten. Doe in een pannetje en voeg suiker toe.
  • Kook het geheel 4 minuten, stort op een bakplaatje of kommetje en zet in koelkast.

Banketbakkersroom

  • Pureer de bosvruchten en zeef.
  • Doe de bosvruchtenpuree in een maatbeker en vul aan met melk tot 475 ml. Schenk dit in een steelpannetje.
  • Snijdt de vanillepeul open en schraap het merg er uit. Doe dit samen met de peul in de melk.
  • Breng het melkmengsel aan de kook.
  • Meng suiker, eidooiers en maïzena in een kom en klop goed door elkaar.
  • Voeg steeds een pollepel hete melk toe en roer voorzichtig. Doe dit tot alle melk door het maïzenamengsel gemengd is.
  • Zeef het mengsel en schenk het terug in de pan.
  • Breng dit langzaam aan de kook tot het indikt.
  • Stort de room op een grote schaal of bakplaat en dek af met plasticfolie. Zet in koelkast om op te stijven.

Swiss meringue botercrème

  • Pureer en zeef de bosvruchten.
  • Verwarm suiker en XL eiwitten au bain-marie tot 70°C. Roer met een garde tot de suiker is opgelost.
  • Schenk in een beslagkom en mix met een garde goed door. Klop dit 8 minuten op de hoogste stand. Voeg de boter in kleine stukjes toe.
  • Zodra de botercrème goed gemengd is, roer er telkens een eetlepel bosvruchtenpuree doorheen tot hij goed op smaak is.

Slagroommascarponecrème

  • Klop mascarpone, suiker en vanille extract voorzichtig los met een handmixer.
  • Voeg slagroom toe en klop tot alles goed is gemengd. Zet de mixer vervolgens op hoge snelheid en klop tot stijve pieken

Garnering

  • Zet een halve bolvorm of diepe schaal ondersteboven in een pan en bekleed met plasticfolie.
  • Bekleed de bol met een ronde cake en de rand van een rechte cake.
  • Schenk een laag slagroommascarponecrème in de cake. Bedek vervolgens met een ronde cake.
  • Schenk een laag banketbakkersroom op de cake en dek dit af met een ronde cake.
  • Spuit een dijk van slagroommascarponecrème aan de zijkant en schenk hier vervolgens de jam in. Bedek dit met slagroommascarponecrème en sluit af met een ronde cake. Druk alles goed aan.
  • Leg een cakeboard of groot bord op de bodem en draai geheel om op draaiplateau. Laat eventueel opstijven in de koelkast.
  • Verwijder de bolvorm en het plastic en smeer de taart in met swiss merengue botercrème.
  • Haal de marsepein uit de koelkast en rol het dun uit. Bekleed de taart ermee.
  • Decoreer met de vruchten.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.