Terug

Zweven Van Geluk – Citroen-munt Eclairs

Van deze eclairs ga je misschien wel echt een beetje zweven. Ze zijn lekker fris door de citroen-muntcrème en worden gedecoreerd met geleiblokjes van citroenwodka. Daarbij komt een zachte meringue, muntblaadjes en dunne plakjes citroen. 

Eric

Recept van
Eric

Moeilijk
(6) reviews

Ingrediënten

Geleiblokjes van citroenwodka

  • 5 gram gelatinepoeder
  • 60 milliliter water
  • 50 gram suiker
  • 45 milliliter citroensap
  • 2 takjes verse munt
  • 60 milliliter Wodka

Citroen-muntcrème

  • 40 gram verse munt
  • 4 gram gelatinepoeder
  • 4 citroenen (rasp)
  • 200 milliliter citroensap
  • 4 eieren
  • 1 eidooier
  • 160 gram suiker
  • 120 gram roomboter
  • 100 gram mascarpone

Beslag

  • 85 milliliter water
  • 85 milliliter melk
  • 80 gram boter
  • 1 theelepel suiker
  • 0.5 theelepel zout
  • 100 gram patentbloem
  • 3 eieren

Meringue

  • 150 gram kristalsuiker
  • 50 milliliter water
  • paar druppels citroensap
  • 2 eiwitten
  • snufje zout

Opbouw

  • muntblaadjes
  • citroen

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakplaat
  • Thermometer
  • Spuitzakken
  • Gekartelde spuitmondjes van ø 2 en 2,5 centimeter
  • Klein bakje
  • Huishoudfolie
  • Rasp
  • Gasbrander
  • Magnetron

Voorbereiding

  • Bekleed een klein bakje met huishoudfolie.
  • Maak de geleiblokjes ruim van tevoren.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van ø 2 centimeter klaar.
  • Leg een spuitzak met een gekartelde spuitmond van ongeveer ø 25 millimeter klaar.

Geleiblokjes van citroenwodka

  • Meng de gelatine in 2 eetlepels van het water en laat het intrekken.
  • Breng in een kleine pan de rest van het water met de suiker, citroensap en munttakjes aan de kook.
  • Laat 15 minuten staan om af te koelen.
  • Verwijder de munt.
  • Smelt de gelatine 10 seconden in de magnetron en roer erdoor.
  • Voeg de wodka toe en meng.
  • Giet in het kleine bakje met huishoudfolie om een laag gelei van ongeveer 1 centimeter hoog te krijgen.
  • Zet een paar uur tot een nacht in de koelkast en snijd ze in kleine blokjes.

Citroen-muntcrème

  • Spoel de muntblaadjes af, doe ze in een vergiet en laat ze iets drogen.
  • Meng gelatine in 2 eetlepels water en zet even weg.
  • Kook de rasp en citroensap, eieren, eidooier en suiker op een laag vuur onder voortdurend roeren tot een zeer dikke room.
  • Doe de muntblaadjes in een kom, giet de hete citroencrème erover, dek af en laat 10-15 minuten intrekken.
  • Verwijder de muntblaadjes.
  • Smelt de gelatine 10 seconden in de magnetron en roer erdoor.
  • Voeg geleidelijk blokjes zachte boter toe en klop de crème tot een gladde massa.
  • Dek af en zet ongeveer 3 uur in de koelkast tot de room dikker wordt tot een patisserie-textuur, maar niet volledig hard is.
  • Klop de crème even los en voeg de mascarpone toe.
  • Klop goed door en doe de crème in een spuitzak.

Beslag

  • Kook in een kleine pan het water, de melk, boter, suiker en zout, tot de boter is gesmolten en het mengsel goed kookt.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Voeg in een keer bloem toe en meng tot het deeg loskomt van de zijkanten van de pan.
  • Zet de pan weer op het vuur en droog het deeg 2 minuten terwijl je blijft roeren en licht pureren.
  • Stort het deeg in de kom van de mixer en zet het een paar minuten op lage snelheid totdat het deeg niet heet aanvoelt.
  • Klop in een kleine kom de eieren los.
  • Voeg geleidelijk beetje bij beetje toe aan het deeg, terwijl je op lage snelheid roert tot je een glad, glanzend en plakkerig deeg krijg.
  • Voeg ei toe tot je de gewenste textuur hebt. Het kan zijn dat je niet alle eieren nodig hebt.
  • Doe het beslag in de spuitzak met een gekarteld spuitmondje van ø 2 centimeter.
  • Spuit eclairs van ongeveer 8 centimeter lang op een bakplaat met bakpapier.
  • Bak ze in 30-35 minuten goudbruin.
  • Laat afkoelen.

Meringue

  • Breng in een kleine pan suiker, water en citroensap aan de kook.
  • Kook in tot een zeer dikke siroop van 118 graden.
  • Doe de eiwitten met een snufje zout in de kom van de mixer.
  • Begin met het opkloppen van de eiwitten, kort voordat de siroop 110 graden is.
  • Giet de siroop van 118 graden er al kloppend op lage snelheid bij.
  • Zet de mixer hoger en klop in ongeveer 10 minuten tot een stabiel en glanzend meringue.
  • Doe de meringue in de spuitzak met een gekartelde spuitmond van ø 25 millimeter.

Opbouw

  • Doe de citroen-muntcrème in een spuitzak.
  • Maak gaatjes in de bodem van de eclairs.
  • Vul de eclairs met de crème.
  • Versier de eclairs met meringue-sterren.
  • Brand een beetje met een brander.
  • Snijd de citroen in dunne plakjes en snijd elk plakje in zessen of achtsten.
  • Garneer de eclairs met citroen, muntblaadjes en geleiblokjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.