E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zweven Van Geluk – Hazelnoot millefeuilles

De bladerdeeg millefeuilles van Eric zijn perfect voor mensen die dol zijn op hazelnoot. Hij bouwt ze op met hazelnootpraliné, een hazelnoot mousseline en een citroen chantilly-crème. Dit is romige slagroom gemixt met citroensap en -schil. Samen zorgt dit voor een lekkere smaak. Als decoratie gebruikt Eric, jawel: hazelnoten. Dit maakt het helemaal af.

Eric

Recept van
Eric

Finale
Moeilijk
(11) reviews

Ingrediënten

Bladerdeeg

  • 200 gram patentbloem
  • 200 gram T65 bloem
  • 10 gram zout
  • 6 gram azijn
  • 200 gram water
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram ongezouten roomboter

Hazelnootpraliné

  • 250 gram hazelnoten
  • 150 gram kristalsuiker
  • 15 gram water
  • 0.5 theelepel zout

Hazelnoot mousseline crème

  • 450 milliliter volle melk
  • 45 gram custardpoeder
  • 45 gram kristalsuiker
  • 2 vanillestokjes
  • 80 gram pralinevulling
  • 120 gram ongezouten roomboter

Citroen chantilly-crème

  • 200 gram slagroom
  • 10 gram citroensap
  • 20 gram suiker
  • citroen (schil en rasp)

Opbouw

  • 16 hazelnoten

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Bakplaat
  • Deegroller
  • Silicone bakmat
  • Rasp
  • Handmixer
  • Staande mixer met toebehoren
  • Kartelmes
  • Spuitzakken
  • Rond spuitmondje
  • Saint Honoré spuitmondje
  • Foodprocessor
  • Meetlat
  • Vershoudfolie
  • Bakpapier

Voorbereiding

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden.

Bladerdeeg

  • Mix alle ingrediënten behalve de boter in een mixer.
  • Voeg, zodra het deeg samenkomt, de boter in blokjes toe.
  • Blijf mixen tot er een bal ontstaat.
  • Verpak in huishoudfolie en koel het deeg in de koelkast.
  • Maak van de overige toerboter een plaat van 18 x 18 centimeter.
  • Rol het deeg uit tot 18 x 36 centimeter en vouw de boter ertussen.
  • Rol uit tot een lap van 20 x 60 centimeter.
  • Vouw in drieën (zodat je een plak van 20 x 20 krijgt), draai een kwartslag en rol weer uit.
  • Herhaal dit 5-6 keer.
  • Laat het deeg weer koelen.
  • Rol het deeg uit en halveer.
  • Rol beide stukken uit tot een formaat van 30 x 40 centimeter.
  • Leg het bladerdeeg op de met bakpapier beklede bakplaat. Leg daarop een rooster.
  • Bak het bladerdeeg eerst 20 minuten op 160 graden met het rooster er bovenop.
  • Bak het vervolgens 20 minuten met een bakplaat er bovenop.
  • Laat afkoelen, bestrooi 1 kant met poedersuiker en bak nog 8 minuten af op 220 graden.

Hazelnootpraliné

  • Rooster de hazelnoten 15-25 minuten op 180 graden, roer ze elke 5 minuten even om.
  • Verwijder de vliesje door ze in een theedoek te rollen.
  • Doe het water en de suiker in een koekenpan en laat het karameliseren.
  • Voeg de hazelnoten toe zodra de kleur goudbruin is.
  • Giet het mengsel op een silicone bakmat en laat afkoelen.
  • Breek het in stukken, voeg het zout toe en vermaal ze in een foodprocessor tot er een pasta ontstaat.
  • Schep 80 gram opzij voor de mousseline.

Hazelnoot mousseline crème

  • Snijd de vanillestokjes open en schraap het merg eruit.
  • Doe de stokjes, het merg en de melk, suiker en custardpoeder in een pan en verwarm het geheel al roerend.
  • Laat zachtjes pruttelen tot het ingedikt is.
  • Laat handwarm afkoelen.
  • Schep 250 gram banketbakkersroom opzij voor de mousseline.
  • Mix de 250 gram room met de 80 gram hazelnootpraliné.
  • Voeg de boter toe en mix nog even goed door.
  • Doe de mousseline in een spuitzak met ronde spuitmond.

Citroen chantilly-crème

  • Rasp de citroen en voeg dit aan de slagroom toe.
  • Klop de slagroom met de rest van de ingrediënten op tot stijve pieken.
  • Schep de slagroom in een spuitzak met Saint Honoré spuitmond.

Opbouw

  • Snijd drie rechthoeken van 24 x 12 centimeter uit het bladerdeeg met een kartelmes.
  • Spuit de mousseline in stroken over de korte kant van het bladerdeeg.
  • Leg er een ander stuk bladerdeeg op en herhaal.
  • Eindig met een laag bladerdeeg.
  • Pak de millefeuilles in en leg ze twee uren in de koelkast.
  • Snijd daarna de millefeuilles over de korte kant in 8 gelijke stroken van 3 centimeter.
  • Spuit de citroen chantilly-crème in golvende beweging over de bovenkant.
  • Decoreer het geheel met hazelnoten.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.