E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Alles over basilicum: van verzorgingstips tot recepten

Een basilicumplantje in leven houden kan een uitdaging zijn, maar met een paar handige tips is het veel makkelijker. Groene vingers of niet!

Fresh,Basil,In,Pot,On,Light,Background

Iedereen kent het wel: je hebt net een prachtig basilicumplantje gekocht, maar na een paar dagen hangen de blaadjes er slap bij. En dat terwijl je er zo goed voor hebt gezorgd. Een basilicumplantje in leven houden kan een uitdaging zijn, maar met een paar handige tips wordt dit een stuk eenvoudiger. Wij delen je de beste tips én de lekkerste recepten met basilicum.

Verzorgingstips basilicumplant

Het in leven houden van een basilicumplantje is een uitdaging. De plantjes worden op zo’n manier gekweekt, dat ze niet lang meegaan. In de kas krijgen ze extra voeding, licht en warmte. Tijdens de reis naar de supermarkt worden de plantjes blootgesteld aan een koude en donkere omgeving. Dit zorgt ervoor dat ze, eenmaal in de supermarkt, nog maar een paar dagen overleven. Bovendien zijn de plantjes vaak niet sterk genoeg, omdat ze heel dicht op elkaar worden geplant. Het plastic hoesje dat om een kruidenplantje zit, helpt om de plantjes overeind te houden. Hoewel het in leven houden van je basilicumplantje een uitdaging is, zijn er wel tips om de levensduur te verlengen.

  1. Zet je basilicumplantje op een tochtvrije plek met voldoende zonlicht.
  2. Zorg ook voor de juiste temperatuur; temperaturen onder de 15 graden zijn niet ideaal voor een basilicumplantje.
  3. Basilicum heeft niet veel water nodig. Het beste is om elke dag een klein beetje water te geven, of het potje in een bakje met water te zetten. Zo kan het plantje zichzelf voeden.
  4. Als deze tips niet helpen, is er nog één laatste redmiddel: verpot het basilicumplantje direct in een grotere pot met verse aarde. Dit geeft de wortels meer ruimte om te groeien.

Benieuwd wat je met de kruidige groene blaadjes kunt bakken? Hier vind je de lekkerste recepten met basilicum!

1. Citroen meringue basilicumtaart Tim - Basilitroen - meringuetaart

Basilicum ken je waarschijnlijk van hartige gerechten, maar dit veelzijdige kruid doet het ook verrassend goed in zoete baksels. Deze taart is gevuld met citroenmousse, basilicumgel en afgemaakt met Italiaanse meringue. Perfect voor een zonnig moment met een kopje koffie of thee.

Citroentaart

Polonaise

2. Polonaise met aardbei en basilicum

Als je dacht dat een polonaise alleen een feestelijke dans is waarbij mensen in een lange rij hossen, dan heb je het mis. Dit verrukkelijke gebakje deelt dezelfde naam en is gemaakt van meringue met een vleugje basilicum. De meringue is gevuld met curd, mascarpone en verse aardbeien. Decoreer de polonaise met een paar blaadjes basilicum voor een feestelijk resultaat.

Polonaise

3. Focaccia met gepofte knoflook focaccia

Focaccia, het heerlijke brood uit Italië, doet een beetje denken aan een pizza. Dit veelzijdige broodje kan je beleggen met allerlei verschillende ingrediënten. Deze focaccia is belegd met olijven, knoflook en verse basilicum. Lekker als bijgerecht of gewoon als tussendoortje.

Focaccia

4. Italiaanse kaas tartelettes Italiaanse kaas tartelettes

Eén van de bekendste bijgerechten met basilicum is misschien wel salade caprese. Deze Italiaanse salade bestaat uit tomaten, mozzarella en basilicum. Perfect voor bij een barbecue, maar soms ben je toe aan varietie. Probeer dan deze Italiaanse kaas tartelettes, gevuld met mozzarellamouse, tomaten en basilicum. Een heerlijk hapje voor bij de borrel.

Tartelettes

5. Pesto Pesto

Zelf pesto maken is heel erg makkelijk. Bovendien smaakt zelfgemaakte pesto een stuk lekkerder dan de varianten uit de supermarkt. Deze pesto is niet gemaakt van pijnboompitten, maar van walnoten. Walnoten zijn romig van smaak, gezond en betaalbaar. De textuur van walnoten is knapperiger dan die van pijnboompitten, wat ervoor zorgt dat de pesto iets grover wordt.

Pesto van walnoten

Geen vertrouwen meer in de kruidenplantjes uit de supermarkt? Kweek dan je eigen basilicum! Hoe je dat doet lees je hier

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.