
Een maritozzo (meervoud: maritozzi) is een zacht, zoet en luchtig broodje dat gevuld wordt met slagroom. Deze broodjes doen een beetje denken aan de Nederlandse puddingbroodjes, maar dan minder zoet en zonder custard.
De naam komt van het Italiaanse woord marito, dat echtgenoot betekent. Waarschijnlijk ontstond deze naam omdat het een blijk van liefde was om dit broodje voor je echtgenoot te maken. Volgens een ander verhaal werd het broodje gegeten na een huwelijksaanzoek.
Naast de romantische verhalen zou het broodje ook genuttigd worden na een kerkdienst op zondag, of na de vastentijd. Of je de maritozzo nu eet als ontbijt, dessert, na een huwelijksaanzoek of kerkdienst óf gewoon omdat je er zin in hebt. Lekker is het in ieder geval! En je kunt deze broodjes met slagroom ook zelf maken.
Recept voor maritozzo
Voor 12 broodjes
- 100 milliliter volle melk
- 2 theelepels gist
- 1 eetlepel suiker
- 600 gram bloem
- 90 gram ongezouten boter
- 5 gram zout
- 110 gram suiker
- 2 eieren
- 1 eetlepels honing
- 1 eidooier
- 300 milliliter slagroom
- 3 eetlepels poedersuiker + extra
Benodigdheden
- keukenmachine
- bakkwastje
Zo maak je ze
- Verwarm de melk op laag vuur, laat het niet koken.
- Maak een papje van gist, suiker en de melk.
- Laat dit 5 minuten staan.
- Meng intussen de bloem met de boter en het zout en mix kort door.
- Voeg de suiker, honing, melk en eieren toe samen met het gistpapje en kneed dit 10 minuten door in de keukenmachine.
- Laat het deeg met een vochtige theedoek een uur rijzen, tot het verdubbeld is.
- Maak hier 12 even grote ovale bolletjes van en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Leg hier weer de vochtige theedoek overheen en laat nog 30 minuten rijzen.
- Verwarm de oven tot 200 graden.
- Bestrijk de broodjes met de losgeklopte eidooier en bak de maritozzi 20 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de broodjes afkoelen.
- Klop intussen de slagroom stijf op met de poedersuiker.
- Verdeel de slagroom in een spuitzak.
- Snijd de broodjes verticaal doormidden, maar net niet helemaal door.
- Vul de broodjes met de slagroom.
- Strijk glad met een (palet)mes en maak eventueel af met extra poedersuiker.
Benieuwd naar nog meer Italiaanse lekkernijen?
Italiaanse klassiekers: pizza, Baci di Dama en cassata taarten
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.