E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bakbasis met Robèrt: zo maak je de lekkerste frangipane

Robèrt leert ons een basistechniek uit de bakwereld. Het klinkt moeilijk, frangipane, maar Robèrt laat zien dat iedereen dit kan maken.

frangipane lichter

Frangipane is een luchtige amandelcrème uit de Franse patisserie die je kunt bakken. Dit wordt veel gebruikt als vulling in taarten, zoals in de bekende Bourdaloue perentaart

Belangrijk voor deze vulling is dat je altijd een broyage hebt. Dit is een patisserieterm en betekent dat je gelijke delen amandelmeel en suiker gebruikt. In macarons is dit ook belangrijk. Dit is het recept voor de lekkerste frangipane.

Recept Frangipane

Ingrediënten

  • 125 gram suiker 
  • 125 gram amandelmeel  
  • 125 gram zachte boter 
  • Rasp van 1 limoen 
  • 200 gram ei 
  • 80 gram tarwebloem (T65) 
  • snuf zout 

 Benodigdheden 

  • Staande mixer met toebehoren
  • zeef 
  • hittebestendige spatel 
  • spuitzak  

 Bereiding

  • Meng de suiker en het amandelmeel; dit heet een broyage. 
  • Roer de boter en de limoenrasp zalvig in de keukenmachine.
  • Voeg rustig de broyage toe en klop dan in 2 delen de eieren erdoorheen: voeg het tweede deel pas toe als het eerste helemaal is opgenomen.
  • Zeef de bloem boven de kom, voeg een snuf zout toe en spatel alles tot een homogene frangipane; hij moet ongeveer de dikte hebben van een stevige (boter)crème. 
  • Doe de frangipane in een spuitzak en leg apart tot gebruik. 

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

 

Stoofperen maken

In de video verwerken we de frangipane in een taart met stoofperen. Zo maak je dit zelf!

Bakken met stoofperen

Wat kun je nog meer maken met frangipane?

Abraham met Frangipane

Speculaastaartje met frangipane

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.