E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Met dit recept maak je de lekkerste stoofpeertjes

Stoofperen maken is helemaal niet ingewikkeld. Ze smaken super lekker door de yoghurt, bij een bolletje ijs, of bij je diner. Maar je kunt ook bakken met je zelfgemaakte stoofpeertjes.

stoofperen-1920x1080

Lekker warm op koude dagen: stoofpeertjes. Bekijk hier hoe je ze maakt, met of zonder alcohol.

Gieser Wildeman of Saint Rémy

Kies je voor de Gieser Wildeman of de Saint Rémy? De Gieser Wildeman zijn wat zoetere stoofperen, die lekker rood kleuren als je ze stooft. De Saint Rémy is wat frisser en kleurt zachtroze. Stoofperen zijn in Nederland in het seizoen van oktober tot februari.

Recept voor stoofpeertjes

Schil de stoofperen en snijd ze in kwarten of laat ze heel, afhankelijk van wat je met de stoofpeertjes gaat doen. Doe de peren in een hoge kookpan en beslis of je met of zonder alcohol wil stoven. Voeg per kilo peren 100 milliliter sap of wijn toe. Vul het aan met water tot de peertjes net onder water staan.

Met alcohol: Voor rode peertjes kun je kiezen uit rode wijn of port. Voor lichte peertjes kun je witte wijn gebruiken.
Zonder alcohol: Als je mooie rode peertjes wilt, kun je rode bessensap gebruiken. Voor lichte peertjes kun je witte druivensap of appelsap gebruiken.

Dan is het tijd om smaakmakers toe te voegen. Denk aan: kaneelstokjes, verse gember, kardemom, vanille, steranijs, kruidnagel, schijfjes sinaasappel of citroensap/schil. Varieer erop los om te ontdekken wat je lekker vindt. Maar let op dat je niet teveel toevoegt, anders proef je de peertjes niet meer.

Of je vervolgens suiker toevoegt aan je peertjes, bepaal je zelf. Als je zoete peren en zoete wijn gebruikt, dan is dat niet nodig. Ook hiervoor geldt: probeer uit wat voor jou werkt. Probeer ook eens honing of agavesiroop in plaats van suiker.

Als je de peertjes met alcohol stooft, laat je ze 3 uur op staan. Als je zonder alcohol stooft, dan zijn ze ongeveer met 1 uur klaar. De saus die overblijft in de pan is super lekker, dus gooi die zeker niet weg! Je kunt hem verder indikken, zodra je de peren eruit hebt gehaald. Of de peertjes er lekker in bewaren.

Bakken met stoofpeertjes

Wil je aan de bak met je zelfgemaakte peertjes? Maak er kwarktaart, tiramisu of een stoofperen-slofje van.

Bekijk receptEN

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.