
Soms kunnen de meest verrassende smaakcombinaties het lekkerst zijn. Wie had ooit gedacht dat karamel en zeezout zo’n hit zou worden? Wij dagen je daarom uit om te bakken met miso pasta. En dit is waarom!
Wat is miso pasta?
Miso pasta wordt gemaakt door het fermenteren van sojabonen. Net als sojasaus heeft het een kenmerkende hartige en zoutige smaak, ook wel umami genoemd. De pasta is afkomstig uit de Japanse keuken en werkt als een goeie smaakversterker.
Vanwege de hartige smaak wordt miso pasta vooral veel gebruikt om avond maaltijden aan te maken. Maar ook in de bakkeuken kun je miso heel goed gebruiken om wat extra diepte aan je baksels te geven.
Umami
Als je naast bakken ook fan van koken bent, dan heb je vast al eens van umami gehoord. Dit van oorsprong Japanse woord staat voor de vijfde basissmaak van de mens. Naast zoet, zuur, zout en bitter proeven we dus ook umami. Eigenlijk zegt het meer iets over mondgevoel, maar de smaak laat zich het beste omschrijven als ‘hartig’.
Vooral als je vegetarisch kookt kan het zijn dat je vaak over deze smaak hebt gehoord. Het is soms best een uitdaging om deze smaak toe te voegen aan een vegetarisch gerecht. Kenmerkende ingrediënten die na het bakken een umamismaak geven zijn namelijk verschillende vleessoorten. Mede daarom kan het zijn dat miso pasta de laatste tijd ook in ons land zo populair is geworden. De pasta zorgt namelijk voor een umamismaak in een vegetarisch gerecht.
Probeer bijvoorbeeld de volgende keer eens een eitje te bakken in misoboter. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een theelepel miso verwarmen in koekenpan met een klontje boter. Bak daar je ei in en je zult proeven dat er een diepere, hartige smaak aan zit.
Aan de bak met miso
Maar hoe verwerk je miso dan in je baksel? Daar helpen we je bij met een paar lekkere recepten!
Tarte tatin
Vergeet gezouten karamel, wij hebben iets veel beters: karamel gemixt met miso! Dezelfde mix van zoet en hartig, maar met een veel diepere smaak. Probeer het eens zelf met deze appel tarte tatin.
Slofjes met miso karamel
Zin in iets meer uitdaging? Maak dan je eigen slofjes met sinaasappelroom en walnoot miso-karamel. Perfect om uit te delen (of zelf op te eten natuurlijk)
Vega saucijzenbroodjes
Ook aan de hartige bakker hebben we gedacht. In deze saucijzenbroodjes breng je de vulling van jackfruit en aubergine op smaak met miso. De broodjes hebben het goedkeuren van André gekregen, dus dan moeten ze wel het proberen waard zijn!
Liever een vullende maaltijd? Onze collega’s van MAXVandaag hebben het recept voor een heerlijke soep met miso. Die vind je hier!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.