E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Cremeux of ganache? Dit is het verschil!

Heerlijk over een taart, bij een bolletje ijs of als vulling in een bonbon. Chocolade ganache of toch cremeux? Het verschil tussen beide leggen we je uit in dit artikel!

Ganache

Ganache en cremeux maak je allebei op basis van chocolade. Maar hoe maak je het dan precies en wat is het verschil tussen beide?

Wat is ganache?

Ganache is een eenvoudige, maar superlekkere, romige vulling (of topping). Het wordt gemaakt van chocolade en een vloeistof. Meestal is dat slagroom, maar je kunt ook ganache maken met vruchtenpuree of -sap. Je verwarmt de vloeistof, giet het over de chocolade, laat het even staan en roert het daarna tot een geheel. Een kind kan de was doen, zo simpel.

Omdat je ganache op veel verschillende manieren kunt gebruiken en maken, is er niet 1 gouden recept. Als je er een drip voor je taart van maakt, mag hij wat dunner zijn. Maar als vulling van je macaron wil je natuurlijk een iets stevigere ganache.

Je kunt in de basis uitgaan van de volgende verhoudingen:

  • Witte chocolade – 1 deel slagroom, 2 delen chocolade
  • Melkchocolade – 1 deel slagroom, 1,5 delen chocolade
  • Pure chocolade – 1 deel slagroom, 1 deel chocolade

Wat is cremeux?

‘Cremeux’ is het Franse woord voor romig. Daarmee bedoelen ze de textuur van deze vulling. Cremeux wordt gebonden met eieren, heeft een basis van melk of room en wordt verrijkt met boter voor een stevige en gladde structuur. Je kunt het een beetje vergelijken met banketbakkersroom. Je kunt cremeux zowel van fruit als van chocolade maken. Hoe Robèrt een citroencremeux maakt lees je hieronder:

Citroencremeux van Robèrt

Liever een chocoladeganache? Die maak je bijvoorbeeld met dit recept.

Het verschil tussen cremeux en ganache

Het verschil tussen ganache en cremeux is dus dat de eerste een stuk gemakkelijker te maken is, met maar twee ingrediënten. Bij een cremeux voeg je vaak ook nog boter en eieren toe om het te binden. Daardoor is het ook dikker van structuur.

Benieuwd naar nog meer vullingen?

Bekijk dan het vullingen college van Robèrt.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.