Terug

3D citroen meringue van Robèrt

Zin om een fris, fruitig, vrolijk en feestelijk dessert op tafel te zetten? Dan zijn deze 3D citroen meringue taartjes wat je zoekt. Het citroenbakje wordt gemaakt van krokante meringue, de binnenkant is gevuld met een zachte citroencremeux, een crumble van amandelcake en zomerse frambozen. Een lust voor het oog, maar ook zeker voor je maag!

Robèrt van Beckhoven

Recept van
Robèrt van Beckhoven

Moeilijk
(60) reviews

Ingrediënten

Schuim

  • 100 gram eiwit
  • 300 gram fijne suiker
  • gele kleurstof

Cremeux

  • 50 gram citroensap
  • 40 gram suiker
  • 1 ei
  • 75 gram boter
  • 1 gelatine
  • 200 gram slagroom

Deegje

  • 25 gram zachte boter
  • 110 gram amandelspijs
  • 50 gram ei
  • 8 gram patentbloem

Opbouw

  • witte chocolade
  • 1 bakje frambozen
  • muntblaadjes

Bereidingswijze

Bakbenodigdheden

  • 2 Bolmatjes met grote vormpjes
  • Mini donut bakvorm
  • Kwastje
  • Spuitzakken
  • Spuitmondje ø7 millimeter
  • Koelspray

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 130 graden.
  • Leg een spuitzak met spuitmondje klaar.
  • Leg je bolmatje ondersteboven op een bakplaat klaar.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Vet de mini donut bakvorm in.

Schuim

  • Klop het eiwit en de suiker door elkaar.
  • Mix rustig met de hand au bain-marie verder en verwarm tot ongeveer 50 graden tot de suiker is opgelost.
  • Klop daarna met de mixer op tot een stevig eiwitschuim en voeg een klein beetje gele kleurstof toe.
  • Doe het schuim in de spuitzak met spuitmondje.
  • Spuit de meringue als een spiraal van onderen naar boven om de bolvormpjes.
  • Maak 3 bakjes op het ene matje en 3 op het andere. Dan heb je straks 3 bovenkantjes en 3 onderkantjes.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 120 graden en bak de meringue bakjes in ongeveer 35 minuten af.
  • Laat ze 5 minuten om de vorm afkoelen en haal ze daarna voorzichtig los.
  • Laat verder afkoelen tot kamertemperatuur.

Cremeux

  • Breng de citroensap met de suiker aan de kook.
  • Klop het ei los.
  • Haal de pan van het vuur en roer het ei erdoor terwijl je blijft roeren en mengen.
  • Zet de pan terug op het vuur en verwarm tot 80 graden, niet warmer!
  • Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine en boter toe.
  • Meng een beetje door elkaar, roer niet te hard.
  • Giet op een bord en laat, afgedekt met folie, afkoelen.
  • Klop de slagroom op.
  • Spatel door de afgekoelde citroen cremeux.
  • Doe in een spuitzak en leg in de koelkast tot gebruik.

Deegje

  • Verwarm de oven verder op 170 graden.
  • Klop de amandelspijs los met de boter.
  • Klop het ei los en voeg beetje voor beetje toe.
  • Mix tot een geheel.
  • Zeef de bloem en voeg ook dit toe.
  • Doe het beslag in een spuitzak.
  • Spuit 6 cupjes van het beslag in de mini donut bakmat.
  • Bak de cakejes af voor ongeveer 12 minuten.
  • Laat de cakejes afkoelen op een rooster.

Opbouw

  • Verwarm de witte chocolade au bain-marie.
  • Doe een beetje chocolade in 3 amandelcakejes.
  • Strijk wat witte chocolade aan de binnenkant van 3 citroenbakjes en plaats deze op de amandelcakejes.
  • Verkruimel de andere amandelcakejes.
  • Vul de citroenbakjes met cremeux, stooi er wat crumble op en vul met frambozen.
  • Zet de andere citroenbakjes er bovenop als dakje.
  • Garneer met een toefje vulling en een muntblaadje.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.