E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De lekkerste oliebollen

We geven je onze vijf favoriete recepten: Robèrts klassiekers, vegan, gezonde, ouderwetse of hartige oliebollen.

Roberts-oliebollen

Het is weer tijd voor onze favoriete oudjaarsdag bezigheid: zelf oliebollen bakken! Ga je voor de enige echte klassiekers van Robèrt of laat je je verleiden voor gezonde, vegan, ouderwetse of hartige oliebollen? Vijf recepten voor een knallende en vooral lekkere jaarwisseling!

Robèrts oliebollen

Als je dol bent op de klassieke oliebol, dan moet je dit recept van Robèrt zeker eens proberen. Want als iemand weet hoe je lekkere bollen bakt, dan is het Robèrt natuurlijk. Zijn geheime ingrediënt is wat licht gekonfijte ananas. Dat klinkt bijzonder, maar het past heel erg goed bij oliebollen. Het proberen waard!

Bekijk recept

Gezonde oliebollen

De decembermaand is een caloriebommetje op zich. We kunnen ons voorstellen dat je na Sinterklaas en de kerstdagen zin hebt om het even wat rustiger aan te doen. Misschien bereid je je vast voor op de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Ook als je een beetje wilt opletten, kun je hartstikke lekkere oliebollen bakken. Het zijn eigenlijk een soort kwarkbollen van volkoren meel die je in de oven afbakt.

Vegan oliebollen

In basis is het recept voor oliebollen vegan, want het wordt gemaakt van water, bloem, gist, suiker en wat zout. Tegenwoordig zijn de meeste oliebolrecepten echter verrijkt met melk, eieren en boter om ze romiger en rijker van smaak te maken. Maar dat is niet perse nodig om een lekkere oliebol te maken! Dit vegan recept is vrij van dierlijke ingrediënten en super lekker.

Dit heb je nodig

  • 500 gram bloem
  • 10 gram suiker
  • 15 gram gedroogde gist
  • 500 milliliter amandelmelk
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram rozijnen, krenten of appelstukjes (optioneel)
  • 2 liter plantaardige olie (zonnebloem of arachide)
  • Poedersuiker

Zo maak je het

  • Wel de rozijnen in warm water.
  • Verwarm de amandelmelk of het water tot lauwwarm.
  • Roer de gist en suiker door de warme melk tot de gist volledig is opgenomen.
  • Zeef de bloem, voeg het zout toe en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistmengsel in het kuiltje en roer met een houten lepel tot een samenhangend beslag.
  • Giet de rozijnen af, dep ze een beetje droog en voeg ze ook toe aan het beslag.
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats tot het beslag ongeveer is verdubbeld.
  • Verwarm de olie in een grote pan tot 180 graden of zet de frituurpan aan.
  • Schep met een ijslepel of twee eetlepels hoopjes beslag in de warme olie.
  • Bak de bollen in zo’n 8 minuten goudbruin en gaar. Keer ze regelmatig om en houd ze goed in de gaten om aanbranden te voorkomen.
  • Laat je bollen uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met poedersuiker voor het serveren.

Hartige oliebollen

Bestrooid met wat poedersuiker, kennen we oliebollen vooral als een zoete lekkernij. Toch kun je ze ook heel makkelijk hartig maken. Heel verrassend en smakelijk bij de borrel. Voor het beste resultaat adviseren we je om te werken met ingrediënten op kamertemperatuur.

André bakt oliebollen

Dit heb je nodig

  • 500 milliliter karnemelk
  • 10 gram gedroogde gist
  • 2 eetlepels suiker
  • 500 gram bloem
  • 1 ei
  • 3 theelepels zout
  • 150 gram oude kaas in kleine blokjes
  • 80 gram zongedroogde tomaten in kleine stukjes
  • Handje verse bieslook
  • Olie om in te frituren

Zo maak je het

  • Verwarm de karnemelk tot lauwwarm.
  • Roer de gist en suiker erdoor tot de gist is opgelost.
  • Zeef de bloem, voeg het zout toe en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistmengsel in het kuiltje, voeg het ei toe en roer met een houten lepel tot een samenhangend beslag.
  • Snijd de bieslook fijn.
  • Meng de kaasblokjes, zongedroogde tomaatjes en bieslook door het beslag.
  • Dek het beslag af met een vochtige theedoek en laat het beslag een uur rijzen op een warme, tochtvrije plek tot het is verdubbeld in volume.
  • Verwarm de olie in een grote pan tot 180 graden of zet de frituurpan aan.
  • Schep met een ijslepel of twee eetlepels hoopjes beslag in de warme olie.
  • Bak de bollen in zo’n 8 minuten goudbruin en gaar. Keer ze regelmatig om en houd ze goed in de gaten om aanbranden te voorkomen.
  • Laat je bollen uitlekken op keukenpapier en smullen maar!

Ouderwetse oliebollen

De geschiedenis van de oliebol gaat behoorlijk terug in de tijd. Op een schilderij uit 1652 is de eerste oliebol al te zien en het eerste recept vinden we terug in het kookboek De Verstandige Kok uit 1667. Overigens was de eerste oliebol geen bol, maar een platte koek.

Wat opvalt is dat deze oliekoecken veel meer kruiden en rozijnen bevatten dan de oliebol van vandaag de dag. Er gaan bijna net zoveel rozijnen als bloem in het recept. Verder zit er kaneel, gemberpoeder, kruidnagel en zelfs amandelen in.

Zin om aan de bak te gaan met de ouderwetse oliekoeck? MAXVandaag heeft het recept!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.