E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De lekkerste recepten voor oud en nieuw

Zin om de jaarwisseling te vieren met zelfgemaakte baksels? Je vindt hier alle recepten voor traditionele zoete lekkernijen voor oud en nieuw. Met uiteraard Robèrts recept voor de lekkerste oliebollen.

Vegan_oliebollen

Oud en nieuw is niet compleet zonder oliebollen en appelbeignets! Maar er zijn nog veel meer traditionele lekkernijen die onmiskenbaar horen bij de jaarwisseling. We zetten ze voor je op een rij.

Oliebollen

Het is natuurlijk de ultieme klassieker tijdens oud en nieuw: oliebollen. Menigeen haalt op 31 december de frituurpan onder het stof vandaan en de bakkers in Nederland draaien overuren. Deze goudbruine, gefrituurde deegbollen worden vaak gevuld met rozijnen of stukjes appel. Maar Robèrt pakt het net even anders aan, hij doet wat gekonfijte ananas in het beslag.

Recept van Robèrt Tips voor perfecte oliebollen

Appelbeignets

AppelbeignetNaast oliebollen kunnen ook appelbeignets natuurlijk niet ontbreken op de feestschaal tijdens oud en nieuw. Een appelbeignet is een appelschijfje met een gat in het midden. Hij wordt door beignetbeslag gehaald, gefrituurd en bestrooid met suiker. Heel leuk en eenvoudig om zelf te maken!

Appelbeignets bakken

Appelflappen

In Noord- en Oost-Nederland wordt de appelbeignet ook wel eens een appelflap genoemd, maar er zit wel degelijk verschil tussen die 2. Een appelflap maak je namelijk met bladerdeeg. Dat is iets makkelijker dan het maken van appelbeignets. Een goed alternatief dus, als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan voor oud en nieuw.

Makkelijke appelflappen

Nieuwjaarsrolletjes

KniepertjesHet is een echte traditie tijdens oud en nieuw: kniepertjes bakken! De meeste mensen zullen kniepertjes kennen als opgerolde koekjes, gevuld met een lekkere dot slagroom. Niet voor niks worden ze ook wel nieuwjaarsrolletjes genoemd. Toch worden ze ook wel als platte koekjes gegeten. Dat heeft te maken met het oude en het nieuwe jaar. De platte koeken staan voor het oude jaar als een uitgelezen boek: het heeft geen verrassingen meer. Het nieuwe jaar is het rolletje, het moet zich nog ontvouwen.

Robèrts kniepertjes recept

Champagne taart

Het nieuwe jaar luiden we natuurlijk in met een knallende fles champagne, proost! Dat feestelijke drankje kun je ook heel goed in een taart verwerken. Daarmee zet je iets unieks op tafel:

Champagne taart

Team hartig? Probeer dit dan eens:

11 hapjes voor oud en nieuw

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.