E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Dit is het verschil tussen de appelflap en de appelbeignet

De appelflap vs. de appelbeignet. Welke haal je bij de oliebollenkraam en welke komt uit de oven? En wat is nu eigenlijk gezonder? Je leest het hier!

Appelflap vs Appelbeignet

Als het kouder en donkerder wordt richting het einde van het jaar, betekent dat natuurlijk: tijd voor oliebollen. Misschien heb je de oliebollenkraam bij jou om de hoek alweer zien staan. Maar er is meer dan de oliebol! Appelbeignets en appelflappen vinden we minstens zo lekker. Wat is het nou het verschil tussen een appelbeignet en een appelflap?

Appelflappen haal je niet bij de oliebollenkraam. Maar de appelbeignet wordt in Noord- en Oost-Nederland ook wel eens een appelflap genoemd. Daar ontstaat de verwarring! De appelbeignet vind je wél bij de kraam. Bekijk hieronder hoe je beide varianten zelf maakt. En wat nu eigenlijk de gezondste keuze is!

Appelflap

AppelflapEen appelflap is een driehoekig bladerdeeghapje uit de oven, gevuld met appel. Hij is super makkelijk zelf te maken.

Zo maak je ze:

Bekijk recept

Appelbeignet

AppelbeignetEen appelbeignet is een appelschijfje met een gat in het midden. Hij wordt door beignetbeslag gehaald, gefrituurd en bestrooid met suiker. Appelbeignets kun je zelf maken, je hebt er alleen iets meer voor nodig dan voor de traditionele appelflap:

  • 125 gram patentbloem
  • 25 gram fijne kristalsuiker
  • 60 milliliter melk
  • 1 ei
  • 4 grote appels
  • 75 milliliter bier
  • 0,5 eetlepel kaneel
  • snufje zout

Bereidingswijze:

  • Schil de appels en verwijder de klokhuizen met een appelboor.
  • Meng de suiker met de kaneel op een bordje.
  • Snijd de appels horizontaal in gelijke plakken en wentel ze door kaneel en suiker. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  • Zeef vervolgens bloem en zout in een kom, voeg ei en melk erbij en meng met een garde goed door.
  • Voeg daarna het het bier toe en meng nogmaals voor een beignetbeslag.
  • Wentel de appelplakken in het beslag en frituur ze goudbruin.
  • Laat ze uitlekken op een rooster met keukenpapier en laat goed afkoelen.

De gezondere keuze

Ook niet onbelangrijk; welke variant bevat de meeste calorieën? Een appelbeignet, zoals hierboven, is met 185 kcal minder gezond dan een oliebol. Een oliebol bevat zonder rozijnen zo’n 166 kcal. Een appelflap bevat de meeste calorieën, namelijk 360 kcal.

Als je ze zelf maakt, dan bepaal je natuurlijk zelf hoe gezond je oliebol, appelflap of appelbeignet wordt. Als je een appelflap maakt, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om bladerdeeg met margarine te gebruiken en de suiker uit het recept weg te laten.

Meer recepten met appel?

appelcake met kaneel

No bake cheesecake met appel

Appel kaneel trifle

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.