E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Erna: "Toen ik eruit lag heb ik de tent echt gemist."

Kandidaat Erna moet na de vierde aflevering de tent helaas verlaten. Ze beantwoordt 10 vragen!

Erna (9)

Bakken zorgt voor positiviteit, rust en voldoening in het leven van Erna (59). Ze hield altijd al van gebakjes en stond zich vaak te verlekkeren voor de ramen van patisseriewinkels in Italië, Zwitserland en Nederland. Helaas is ze de vierde bakker die naar huis gaat. “Het was een rijke en geweldige ervaring om op mijn leeftijd nog met zoiets mee te doen.” Haar deelname aan seizoen 10 rondt Erna af met antwoorden op 10 vragen.

1. Omschrijf jezelf als bakker

Ik ben gepassioneerd, leergierig, een doorzetter, maak veel groei door en word rustig van bakken. Het geeft me een goed gevoel om anderen blij te maken met iets lekkers.”

2. Van welk baksel werd je als kind heel blij?

“De appeltaart van mijn moeder. Het lekkerste vond ik als hij van binnen nog niet helemaal gaar was. Dan was het deeg nog een beetje zacht. En het grappige is: mijn kinderen vinden dat ook weer het lekkerst.

Ik houd van gebakjes en stond me altijd te verlekkeren voor de ramen van de patisseriewinkels in Italië, Zwitserland of Nederland. Ik had nooit gedacht dat ik dat ooit zelf zou kunnen. Het lijkt zo onbereikbaar als je die heerlijke gebakjes ziet.”

3. Waar haal je je bakinspiratie vandaan?

“Het is bij mij meer het verlekkeren in patisseriewinkeltjes in België en Italië. Ik moet altijd naar zo’n bakkertje en genieten van een cappuccino en een mooi taartje. Daarnaast haal ik ook inspiratie uit boeken, waar ik er nog veel meer van wil hebben.”

4. Wat maak je voor een feestje?

“De favoriet is op dit moment de bavaroistaart. Een sloffendeeg met bavarois en een spiegellaag erop. Heerlijk met bosvruchten. Uiteindelijk heb ik hem niet gebruikt in de tent, maar tijdens het oefenen was hij wel heel erg lekker.”

5. Hoe heb je je deelname ervaren?

“Het was een rijke en geweldige ervaring om op mijn leeftijd nog met zoiets mee te doen. Je ziet het natuurlijk altijd op televisie, maar dan lijkt dat zo ver weg. Als je daar dan uiteindelijk zelf staat voelt dat heel bijzonder. De sfeer in de tent was super, dat kwam door de kandidaten maar ook door de anderen eromheen. De camera- en geluidsmensen, de runners en de mensen die de ingrediënten controleren. Ook daar krijg je een klik en een band mee. Daarnaast voelden de bakkers als één grote familie. Toen ik eruit lag heb ik de tent echt gemist.”

6. Wat er ging er super goed in de tent?

“Ik heb een bepaalde rust gevonden toen ik, met mijn handen in het deeg, met de Kransekake bezig was. Maar mijn portret ging ook goed.”

7. Wat heb je geleerd in de tent?

“Ik heb van Robèrt geleerd om een goede botercrème te maken op basis van banketbakkersroom. Eigenlijk alles wat ik in de tent maakte, heb ik moeten leren. Daar heb ik nu thuis ook nog steeds iets aan. Ik heb daarnaast ook veel over mezelf geleerd, bijvoorbeeld hoe ik presteer onder druk, met camera’s op je gericht. Twee dingen tegelijk doen is heel lastig voor mij: ik moest én praten én bakken. Nu denk ik, volgens mij heb ik af en toe echt onzin uit zitten kramen.”

8. Welk baksel van jezelf geef je een dikke 10?

“Dat waren voor mij de kransekake en de kerstbûche.” kransekake met cranberries

9. Welke opdracht heb je in je hoofd al 10 keer overgedaan?

“De technische opdrachten. Die heb ik allemaal verprutst, elke keer stond ik onderaan. Bij die opdrachten gaat het om kennis en ervaring en die had ik bijna niet. Het ergste was toch wel het bladerdeeg, dat heb ik helemaal om zeep geholpen. Ik schaam me er nog voor dat ik gewoon niet wist hoe dat moest. Maar nu ik weet hoe het moet, koop ik thuis nooit meer een pakje.”

10. Waar zie jij jezelf over 10 jaar?

“Ik hoop dat ik er dan nog mag zijn. Mijn droom is om ooit een Bed & Breakfast te beginnen met een klein theehuis, met eigen baksels, koffie en thee. Misschien komt het nooit uit, maar ik zou het wel heel graag willen. Wat ik sowieso binnenkort ga doen is een patisseriecursus volgen, want ik heb de smaak te pakken.”

Alles over Erna

Wil je meer zien van deelnemer Erna?

KANDIDAAT Erna

Meer lezen?

De man van Erna vertelt over haar deelname: “Ik houd gewoon heel veel van haar.”

Lees het interview

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.