E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Dit is een cartoon cake (en zo maak je ‘m)

Deze taart ziet eruit alsof hij uit een strip komt! De cartoon cake is overgewaaid vanuit Amerika en wordt nu ook steeds vaker in Nederland gemaakt. Met deze tips maak je 'm zelf!

cartooncake-shutterstock-900x500

Het is een trend die over is komen waaien vanuit Amerika: de cartoon cake. Het is een taart die zo’n manier gedecoreerd wordt, dat het lijkt alsof hij uit een strip komt. Hoe maak je zo’n taart? En hoe zorg je dat de lijnen zo strak worden?

Wat is een cartoon cake?

Janny van der Heijden legt in aflevering 4 van seizoen 11 uit wat een cartoon cake is. “De bedoeling van een cartoon taart is dat ‘ie er zo uitziet alsof de taart zo uit een film of een stripverhaal komt. Dat effect krijg je door zwarte lijnen te maken, met chocola of zwarte fondant. De lijnen kleur je in en dan krijg je dat cartoon effect.”

Vaak moet de cartoon cake vanuit één bepaalde kant bekeken worden, om het effect goed te kunnen zien. Het wordt als het ware een 2D-beeld, in plaats van een 3D-object. De taart wordt meestal met fondant bekleed. Dat is een eetbaar suikerglazuur, van suiker en glucose. Dus niet met marsepein, daar zitten amandelen in.

Eerst bakken en afkoelen

Net zoals het eigenlijk altijd met decoreren gaat: zorg dat je eerst de taart afbakt en goed laat afkoelen, voordat je met het fondant aan de slag gaat. Smeer de taart in met botercrème en vouw daarna de basiskleur fondant om de taart heen. Ga vervolgens aan de slag met de andere kleuren en de details.

Hoe maak je de cartoon decoratie?

Het maken van de decoratie is een flinke klus. Maar de echte bakkermakker draait zijn of haar hand daar niet voor om, toch?! Decoreren neemt veel tijd in beslag. Om het cartoon effect te krijgen, moet je in verschillende lagen werken.

Hiervoor gebruik je dus het makkelijkst fondant, bij voorkeur in felle kleuren. Net zoals in een strip! Geel, roze en groen zijn kleuren die goed passen bij een cartoon taart. Zo kunnen bijvoorbeeld laagjes aangegeven worden of andere versiersels.

Hoe decoreer je je taart?

Een cartoon cake kan je helemaal naar eigen inzicht maken. Je kan zelfs kiezen of je de hele taart decoreert, of per punt aan de slag gaat. Een ronde taart of liever vierkant? Het kan allebei. Je kunt helemaal losgaan met je eigen creativiteit. De meeste cartoon cakes hebben een kaars of een toefje crème bovenop.

Drie verschillende cartoon cakes.

Omlijn alles met zwart

Het belangrijkste is: omlijn alles wat je maakt met zwarte lijnen. Wil je laagjes laten zien in de taart? Omlijn de verschillende kleuren fondant. Heb je een kaars bovenop staan? Omlijn alle vormen. Vergeet hierbij ook niet de zijkant mee te pakken, zodat vanaf de voorkant alles een lijntje heeft.

Zorg dat de lijn even dik is en niet té dik. Een paar millimeter is het mooiste. Met de hand kan dit lastig zijn. Er zijn dan ook hulpmiddelen om dit voor elkaar te krijgen. Laat eventueel een paar kleine stukjes open, dit geeft nog duidelijker aan dat iets geschetst of getekend is.

Gebruik je fondant, plak de zwarte lijnen met eetbare lijm vast op de andere fondant. Wanneer je chocolade of royal icing gebruikt voor de lijnen, hoeft dit niet omdat het vanzelf plakt.

Recepten en voorbeelden van cartoon cakes

Kandidaat Amel (seizoen 10) maakte  in tv-programma Tijd voor MAX een cartoon taart. En Hannah maakte in Heel Holland Bakt Kids een cartoon cake speciaal voor een vriendin.

Cartoon taart van Amel

TAARTOON VAN HANNAH

In aflevering 4 van seizoen 11 van Heel Holland Bakt gaan de kandidaten aan de slag met de cartoon cake. Benieuwd hoe ze het ervan af brengen? Kijk zondag 18 februari 2024 om 20.25 uur naar NPO 1! Of kijk het later terug via NPO Start.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.