E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Duurzame baktips van thuisbakkers

Duurzame_baktips_thuisbakkers

We kunnen er niet meer omheen: we moeten met zijn allen een steentje bijdragen aan een beter klimaat. Daarom deelden we vorige week al 6 tips om lekker duurzaam te bakken, want in de keuken kun je best veel ‘groene’ keuzes maken. En we vroegen jullie om de allerbeste duurzame baktips met ons te delen en dat deden jullie massaal! Tijd om ze op een rijtje te zetten.

1. Gebruik de oven optimaal

Zet een bakblik met ongebrande noten in de oven tijdens het voorverwarmen. Zo worden ze langzaam geroosterd en zijn ze klaar als de oven op temperatuur is. Hetzelfde kun je doen met oud brood om er paneermeel van te maken. Na het bakken kun je de warmte van de oven gebruiken voor je warme maaltijd, bijvoorbeeld voor een traybake. En als de oven aanstaat, verspreidt hij warmte. De verwarming kan dan een graadje lager.
– Marjon uit Waalre

2. Vries eiwitten in

Als je banketbakkersroom maakt, houd je eiwitten over. Deze kun je gemakkelijk invriezen. Als je later een recept wilt maken waar je alleen eiwitten voor nodig hebt, bijvoorbeeld meringue, dan kun je ze zo uit de vriezer halen en op kamertemperatuur of in een bakje warm water laten ontdooien.
– Mirjam uit Veendam

3. Gebruik een haarnetje in je rijsmandje

Om plakken tegen te gaan, kun je bij het bakken van brood een haarnetje gebruiken in je rijstmandje in plaats van bloem. Dat scheelt veel bloem die je later van je brood afveegt en weggooit. De haarnetjes kun je schoonmaken en hergebruiken.
– Jacqueline uit Rotterdam

4. Koop kippen

Zo gezellig, geen restjes meer en elke dag heerlijke eitjes voor je volgende baksel.
– Marieke uit Appelscha

5. Weeg af wat je overhoudt

Spiegelglazuur, banketbakkersroom of lemoncurd over? Weeg het af, label het en vries het in. Je kunt het later opnieuw gebruiken wanneer je petit fours of financiers maakt. Of gebruik het in een grote trifle. Handig last minute gebakje/dessert.
– Jennifer uit Monnickendam

6. Maak je eigen rijskast

In plaats van de oven op rijsstand te zetten, kun je ook je eigen rijskast maken. Bijvoorbeeld door je deeg in een koeltas met heet water te zetten. Je hoeft het water maar een keer te koken om de tas op de juiste temperatuur te brengen. Dit werkt overigens ook met een vuilniszak.
– Willem uit Heerenveen

7. Deel producten

Als je producten koopt die je maar af en toe gebruikt (of zelfs alleen maar voor een specifiek recept) deel ze dan met een bakvriend(in), zus, broer of andere mede bakker. Hetzelfde geldt voor bepaalde bakvormen. Als de ander dit ook doet, heb je samen zo een heel ‘winkeltje’ vol zonder verspilling.
– Jacqueline uit Helenaveen

8. Maak citroen ijsblokjes

Als je citroenrasp nodig hebt voor een cake, pers het sap dan ook uit en vries het in in een ijsklontjesvorm. Je kunt de blokjes gebruiken om water een smaakje te geven, of in een dressing.
– Hanneke uit Leiden

9. Vet je vorm in met de wikkel

Als je roomboter gebruikt bij het bakken, houd je – als de boter op is – altijd nog een hele vette wikkel over. Deze is perfect om je bakvorm mee in te vetten. Zo is echt alle boter op en houd je je handen ook nog eens lekker schoon.
– Nelise uit Veenendaal

10. Hergebruik broodkruimels

Als je brood bakt, kun je goed hergebruiken. Bij het snijden van brood komt veel lekker broodkruim vrij. Verzamel het en strooi het bij de volgende bakbeurt over je nieuwe broden. Zo krijgen ze een extra knapperige korst!
­– Mariette uit Hilversum

Meer duurzame baktips

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.