E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Elizabeth is de winnaar van Heel Holland Bakt!

“Winnen doe je door niet op te geven.”

Elizabeth is de winnaar van Heel Holland Bakt!

Elizabeth is de winnaar van Heel Holland Bakt!

Elizabeth uitslag jury

“Ik ging schreeuwen, want het is een ontlading als je ineens je naam hoort. Een heel gek gevoel, het lijkt een beetje alsof je een hele diepe duik in het water neemt en je heel lang je adem moet inhouden. En dan het moment wanneer je weer boven bent en de eerste hap lucht neemt.” 

Elizabeth kan nog steeds niet helemaal geloven dat zij verkozen is tot de Beste Thuisbakker van Nederland. Als André de winnaar bekend maakt, heeft ze niet eens door dat het over haar gaat. “André zei dat de winnaar recht voor hem stond en niemand reageerde. Ik stond in het midden, maar had echt geen idee. Pas toen hij ‘mi dushi’ tegen me zei, begreep ik het.”

Tulband Elizabeth

De vrolijke en altijd positieve Elizabeth heeft het beste laten zien met haar kleurrijke en uitbundige creaties. Het moment dat ze voor het eerst de tent binnenkomt, is voor haar al winst. “Ik heb helemaal niet het gevoel gehad dat het een competitie was met de andere bakkers. Ik ben al die weken dicht bij mezelf gebleven en probeerde vooral met liefde en passie te bakken.”

Elizabeth heeft zich als een topsporter voorbereid op de strijd. Zo durft ze nu wel toe te geven dat ze de tulband uit de eerste aflevering maar liefst twaalf keer thuis heeft geoefend. “Mijn buren hebben nog nooit zoveel gebak gegeten, maar ik wilde die tulband goed maken. Het was de eerste opdracht in de tent en ik wilde daar zo graag staan.”

Bak de tulband van Elizabeth

Euforisch gevoel

Elizabeth dansen

Elizabeth is een echte keukenprinses. Ze bakt graag voor haar gezin, maar ook voor collega’s in het ziekenhuis waar ze als verpleegkundige werkt. “Ik ben nooit verslaafd geweest aan bepaalde middelen, maar bakken kun je toch wel een verslaving noemen. Ik krijg er altijd zo’n euforisch gevoel van! Het is alsof je een cadeautje inpakt voor iemand. Vooral het mooi maken van een taart vind ik leuk. Mensen eten met hun ogen, dat zei mijn moeder altijd.”

Voor haar collega’s neemt Elizabeth dus regelmatig iets lekkers mee. En als dank hebben die collega’s haar opgegeven voor Heel Holland Bakt. “Tijdens een pauze begon een collega gewoon met het invullen van het aanmeldformulier. Ik gaf netjes antwoord op de vragen, want ik dacht dat ik toch niet gebeld zou worden.”

 

Hoofd vol met dromen

Elizabeth bellen

Als winnares mag Elizabeth een eigen boek maken, een droom die al jarenlang hoog op haar verlanglijstje staat. “Ik heb altijd geroepen dat ik ooit een biografie zou willen schrijven voor andere vrouwen, met als boodschap om niet op te geven. Want dat heb ik zelf ook niet gedaan. Dat het een bakboek zou worden had ik nooit verwacht.”

Elizabeth is geboren in de Dominicaanse Republiek. Op jonge leeftijd emigreert ze met haar moeder naar Aruba. Omdat ze graag mensen helpt, kiest ze voor de opleiding verpleegkunde. Op haar 25e besluit ze de opleiding in Nederland te vervolgen en stapt ze helemaal alleen op het vliegtuig. “Ik had een koffertje bij me, 238 euro en een hoofd vol met dromen.”

Het leven in Nederland valt haar in het begin zwaar, want ze mist de warmte van het eiland en natuurlijk haar moeder en haar zussen. “Soms zat ik in de klas te huilen, omdat ik heimwee had en het liefst morgen terug zou gaan.” Maar Elizabeth zet door en ze is trots op wat ze heeft bereikt. “In Nederland ben ik echt volwassen geworden, want ik had niemand hier en moest het allemaal zelf zien te rooien.”

 

Aruba zit in mijn hart

Wie ben ik taart Elizabeth

De herinneringen aan haar jeugd laat Elizabeth zien in de Wie ben ik taart. Het spelen onder de watapana-boom, op zondag naar het strand, de blauwe lucht en de prachtige zonsondergang. “Deze taart staat echt voor wie ik ben, vrolijk, kleurrijk en zoet. Aruba zit nog steeds in mijn hart.” De deelname van Elizabeth is ook op Aruba opgemerkt, want van haar familie en vrienden die daar wonen krijgt ze veel reacties. “Het programma is daar ook te zien op de lokale kabeltelevisie. En in de krant Amigoe heeft zelfs een stukje over mij gestaan.”

Elizabeth’s Wie ben ik-taart

Elizabeth familie

Het winnen van Heel Holland Bakt heeft Elizabeth niet alleen gedaan, want samen met haar gezin vormde ze de afgelopen maanden een hecht team. Elizabeth is getrouwd en heeft vier kinderen. “Mijn twee oudste kinderen zijn volwassen en die hebben meteen een groepsapp gemaakt om de taken in huis te verdelen. Wie de jongste kinderen van school haalt, wie er meehelpt met koken en het huishouden. Ik ben ze zo dankbaar, want zonder hun inzet had ik het niet kunnen doen.”

 

Bolo di Chateau

Elizabeth bakt

Elizabeth hoopt mensen nog heel lang blij te kunnen maken met taart en brood en gaat de komende maanden aan de slag met haar bakboek. Er is een speciale taart die daarin niet mag ontbreken: de bolo di chateau. Een Arubaanse taart met laagjes sponscake en chocoladecrème. Een taart die haar terugbrengt naar de warme jeugd die ze heeft gehad op het eiland. “Vroeger kreeg ik altijd een chateautaart op mijn verjaardag en met deze taart is mijn passie voor bakken begonnen.”

 

Meer Elizabeth?

Bekijk de video

 

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.