E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Enzo: "Ik heb niet meegedaan om mensen te overtuigen om plantaardig te eten, maar om ze te inspireren."

Eindelijk, het hoge woord is eruit. De vrolijke Enzo is de winnaar van het 9e seizoen van Heel Holland Bakt! Enzo, die in de tent voornamelijk vegan bakt, weet de jury keer op keer te imponeren met zijn baksels. Hij laat zich graag inspireren door andere culturen en daagt zichzelf continu uit. Dit blijft ook bij de jury niet onopgemerkt en hij wordt vaak geprezen om zijn lef voor het uitproberen van nieuwe technieken. 

enzo-finale-6

Enzo heeft een tijd voor zich moeten houden dat hij de winnaar is. “Ik ben het alweer bijna vergeten”, zegt hij lachend.

“Ik had geen moeite om het voor me te houden, maar ik ben natuurlijk wel erg trots dat ik gewonnen heb, dus het is fijn om het nu te kunnen delen.”

EnzoHij meldt zich aan voor het 9e seizoen op advies van vrienden. Maar niet met volle overtuiging. “Ik twijfelde, omdat ik heel anders bak; veel plantaardig en lactosevrij. Iedereen heeft natuurlijk ervaring met gelatine, eieren en zuivel en ik heb dat niet. Maar ik hou wel van een uitdaging dus ik dacht; ik ga ervoor.” Het is inmiddels de zoveelste uitzichtloze lockdown en Enzo blaast dat jaar 30 kaarsjes uit. “Dat was het moment dat ik besloot om me in te schrijven. Een mooie mijlpaal net voor mijn 30ste verjaardag én leuke afleiding.” 

Yogales met taart

Enzo staat regelmatig in de keuken om te oefenen. “Ik ga 5 keer per week naar yoga en op een gegeven moment nam ik naar elke les taart mee. Heerlijk, lesje yoga om 6.30 uur en daarna lekker taart eten met z’n allen. Al vroegen ze zich daar op een gegeven moment wel af wat er gaande was, ze dachten dat ik een soort gekke corona hobby had ontwikkeld.” Ook doet hij veel inspiratie op uit kookboeken en zijn culturele achtergrond.

“Ik ben half Frans, half Brits en mijn oma komt uit Algerije. Ik ben opgegroeid met de wereldse smaken, dat zit wel goed. Maar op het gebied van techniek moest ik echt een inhaalslag maken. Veel lezen en oefenen.”

EnzoHij beschrijft het Heel Holland Bakt-avontuur als één grote masterclass van Janny en Robèrt. Zijn manier van bakken is erg gegroeid door de tips die hij van het duo krijgt. “Ik nam altijd veel risico met mijn baksels en soms werkte dat, maar soms ook helemaal niet. Robèrt had altijd veel technische feedback en daar ben ik zoveel beter door gaan bakken. Hij heeft mij bijvoorbeeld geleerd dat je veel klassieke technieken kunt toepassen om toch op een vegan manier bepaalde resultaten te behalen. Zoals brood glanzend krijgen zonder ei.” Ook van zijn medebakkers leert Enzo veel. “Iedereen had zijn eigen specialiteit, waardoor je veel van elkaar opsteekt.”

Vegan baktechnieken

Vol passie en enthousiasme vertelt hij over het vegan bakken en in welk opzicht dit lastiger is dan het werken met ‘reguliere’ baktechnieken. “De klassieke patisserieën bestaan al honderden jaren en de meeste technieken zijn gebaseerd op de ingrediënten die we al lang gebruiken, zoals zuivel en eieren.” Enzo merkt regelmatig dat er nog geen goed alternatief bestaat voor de baksels die ze in de tent maken.

“De desserttaart die we maakten in aflevering 6, dat was echt een puzzel. Hoe ga ik een vegan biscuit en mousse vinden? En wat is een alternatief voor gelatine in de gelei?”

vegan bakken basisingrediënten voor plantaardige bakkerijHij haalt zijn inspiratie uit andere culturen, waar men al meer ervaring heeft met vegan bakken.” Ik keek vaak op Aziatische websites, deze cultuur eet al langer plantaardig en zo zocht ik alternatieven voor baksels die normaal gesproken met ei en melk worden gemaakt. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter hoe ik kan werken met zijden tofu.” Hoewel er meer bakkers zijn die ‘anders’ bakken, heeft Enzo wel het idee dat hij iets vernieuwends doet waar veel vraag naar is. “Ik krijg zoveel berichten van mensen die zelf niet vegan zijn, maar gewoon geïnteresseerd zijn. Dat was ook mijn insteek. Ik heb niet meegedaan om mensen te overtuigen om plantaardig te eten, maar om ze te inspireren.”

De favoriete baksels van Enzo

Enzo heeft niet één specifiek baksel wat hij graag maakt. “Mijn overgroot oma had een banketbakkerij in Algerije en ze heeft ooit een schrift gemaakt met recepten. Dit heb ik gefotografeerd, alles wat er in staat doet me erg denken aan mijn kindertijd. Dat zijn mijn favoriete baksels. Ze doen me herinneren aan momenten die ik heb gehad met familie en kennissen, die er veelal niet meer zijn.”  

Vegan chocolademoussetaart

VijgentaartOver de opdrachten in de tent zegt hij: “het leukste vond ik de spektakelstukken waar ik echt mijn creativiteit in kwijt kon. Het meest trots is Enzo op de chocolademoussetaart die hij maakt in aflevering 6. “Dit baksel had ik zelf verzonnen en zoiets heb ik zelfs nog nooit in een bakkerij gezien. De vegan versie dan.” Van Robèrt krijgt hij de feedback dat dit baksel zo de winkel in kan. “Een onwijs mooi compliment.” Ook is hij trots op de bladerdeeghapjes met blauwe kaas die maakt in de finale.

“Het is leuk om te laten zien dat er ook lekkere vegan baksels zijn. En dat ik het hele geitenwollen sokken idee eromheen een beetje kan wegnemen”.

Enzo is minder tevreden over het spektakelstuk dat hij maakt in de paasaflevering. “Ik was zo gefocust op iets wat niet vegan is, vegan te maken. Als ik hier realistischer naar had gekeken, ook qua tijd, dan was het baksel lekkerder en mooier geweest. Dit heeft er wel voor gezorgd dat ik in de finale kritisch heb gekeken naar wat ik wél kon halen binnen de gestelde tijd.”  

Terugblik op de finale

EnzoEnzo gaat de finale in zonder hoge verwachtingen. “De halve finale verliep voor mij niet heel soepel, de kans leek me groot dat Tom of Zeinab zou winnen. Dat had ik ook heel verdiend gevonden en dat was ook een goede uitkomst geweest. Ik dacht; ik ga gewoon genieten en ontspannen bakken. Bij de jurering begon het langzaam tot me door te dringen dat ik wel eens de winnaar zou kunnen worden.” Hij kijkt terug op zijn avontuur als een grote leerschool wat hem als persoon sterker heeft gemaakt.

“Ik heb mijn onzekerheden, maar heb wel geleerd dat ik goed ben in bakken. En dat mensen het leuk vinden om te zien wat ik maak. Ik heb daarnaast geleerd dat ik veel meer in mezelf moet geloven. Ik krijg veel berichten van mensen die het mooi vinden om te zien hoe ik mezelf ben. En dat is ook wat ik wil zijn voor andere mensen, een inspiratie.”

Wil je meer zien van Enzo? Zondag 8 mei is Enzo te gast in Doorbakken, vanaf 21.30 uur te zien op NPO 1.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.