E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Mercedes: "Ik word het meest gelukkig van bakken"

Mercedes wint het 10e seizoen van Heel Holland Bakt! Ze beantwoordt 10 vragen over haar deelname.

Mercedes omslag

Winnares Mercedes

Haar liefde voor bakken is er altijd geweest. Zo rende ze als kind in de supermarkt direct naar het schap met de bakspullen. In een opwelling meldde ze zich aan voor Heel Holland Bakt. Nu gaat ze er met de winst vandoor en mag ze zich de Beste Thuisbakker van Nederland noemen! Haar deelname aan seizoen 10 rondt Mercedes af met antwoorden op 10 vragen.

1. Omschrijf jezelf als bakker

“Ik ben een bakker die houdt van klassieke, Franse, verfijnde recepten, maar wel in een eigentijds jasje.”

2. Waar komt je bakliefde vandaan?

“Ik heb niemand in mijn familie die bakt. Maar ik ben er laatst wel achter gekomen dat mijn oma, die ik niet heb gekend, ook regelmatig bakte. Het fijne weet ik daar niet van, maar misschien heb ik het wel van haar. Omdat ik mijn bakliefde niet met vrienden of familie deel, ben ik heel dankbaar voor 9 bakvrienden met dezelfde passie.”

3. Waar haal je je bakinspiratie vandaan?

“Ik haal mijn inspiratie van sociale media en dan vooral Instagram en bakfilmpjes op YouTube. Ik ben een lange periode ziek geweest en op dat moment lag mijn leven een beetje stil. In die tijd heb ik heel veel van dat soort filmpjes gekeken. Ik dacht dat ik al die jaren stil had gestaan, maar nu blijkt dat ik heel veel aan die jaren heb gehad.

4. Wat bak je voor een feestje?

“Ik bak niet vaak voor een feestje, maar ik maak wel regelmatig een stapeltaart. Ik bak liever voor anderen dan voor mezelf! Op zo’n moment vind ik het leuk om uit te pakken, bijvoorbeeld door macarons toe te voegen. Over mijn aardbeienslof kreeg ik ook veel complimenten. Maar er is toch ook gewoon niks lekkerder dan een slof?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik een aantal keer voor Janny en Robèrt heb gestaan met een baksel, zonder dat ik het zelf geproefd had. Ik was het zoete gewoon beu.”

5. Hoe heb je je deelname ervaren?

“Ik vond het heel gaaf dat ik mocht meedoen. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik nooit echt een volledig seizoen heb gezien, dus ik wist niet zo goed wat me te wachten stond. Het was een hele unieke ervaring, maar ook hectisch. Ik kocht in de opnameperiode namelijk ook nog een huis!

De bakkers onderling hielpen elkaar en gunden elkaar alles. Ik had zelf geen competitiegevoel. Ook bij anderen hoopte ik dat de beoordelingen goed waren.”

6. Wat ging er super goed in de tent?

“Ik heb ontzettend veel concentratie. Daardoor raakte ik niet gauw afgeleid en ook niet snel in paniek. Mijn allereerste tennistrainer zei altijd tegen ons: als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Je past je aan, aan de omstandigheden. Die les kwam echt terug in de tent. Ik heb gekeken naar wat er wél kon. Die positieve instelling heeft me ver gebracht.”

7. Wat heb je geleerd in de tent?

“Sowieso heb ik heel veel geleerd over bakken. Je kunt gewoon rechtstreeks vragen stellen aan Robèrt en het uit eerste hand leren. Daar heb ik heel veel gebruik van gemaakt. Maar ik heb ook veel geleerd over mezelf. Je komt jezelf iedere week toch wel tegen. Ik heb altijd veel last gehad van faalangst. Ga dan maar eens in een tent staan met 3 beoordelingsmomenten per week, waarbij iedereen meekijkt. Ik kwam er ook achter dat ik bakken veel te weinig liefde heb gegeven, terwijl het wél hetgeen is waar ik het meest gelukkig van word.”

8. Welk baksel van jezelf geef je een dikke 10? chocoladetaart met frambozengelei

“Ik denk dat mijn allereerste taart, de leadertaart, het best gelukt is. Want een goed begin is het halve werk. Ik zal mezelf nooit een 10 geven, maar het was een mooie ruim voldoende.”

9. Welke opdracht heb je in je hoofd al 10 keer overgedaan?

“De broodweek. Ik had nog nooit brood gebakken en opeens was de halve finale de broodweek. Ik ben van tevoren naar de groothandel gegaan en heb een zak bloem van 5 kilo gehaald. In één middag bakte ik het er doorheen. Ik ging non-stop door. Ik had voor deze aflevering al nachtmerries, omdat ik gewoon wist: ik kan niet bijsturen als er iets misgaat. Het was echt een stressweek. Uiteindelijk was het niet perfect wat ik heb neergezet, maar eigenlijk was ik nog best trots.”

10. Waar zie jij jezelf over 10 jaar?

“Tien jaar geleden had je een heel uitgestippeld plan gehoord. Maar ik ben daar een beetje van afgestapt, omdat ik nog maar 2 dingen heb die ik belangrijk vind in het leven: gelukkig en gezond zijn. Ik weet nu nog niet wat mij over 10 jaar gelukkig maakt.”

Alles over Mercedes

Wil je meer zien van deelnemer Mercedes?

Winnaar Mercedes

 

Bekijk haar reactie op de winst!

Reactie van Mercedes

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.